Radio Tour de France, begintune/finishtune, tourhits, jingle

Radio Tour de France, begintune/finishtune, tourhits, jingle De overbekende begintune van Radio Tour de France heet Trumpet Cross, Tarantuella is de naam van finishtune. Die laatste Tour-tune is te horen tijdens de climax en finish van elke Tour-etappe. Beide nummers zijn geschreven door de in het voorjaar van 2015 overleden Rein van den Broek, samen met Paul Natte. Begin jaren zeventig sprak een omroepster van Radio Luxembourg de jingle 'Ici Radio Tour de France' in, die net als jingle 'NOS Radio Tourflits, Tourflits' al tientallen jaren te horen is. Zowel wielerfanaten als romantisch ingestelde luisteraars stemmen ieder jaar weer massaal af op die meest ultieme vorm van zomerradio.

Tourflits

Het tunes- en jingle-pakket van Radio Tour de France is een belangrijk onderdeel van het programmasucces. Zo weet de luisteraar bij het horen van de Tourflits-jingle dat er weer contact gelegd wordt met de verslaggevers in Frankrijk, om een impressie te krijgen van de stand van zaken in de koers. Sinds het begin in 1970 was er voor dat moment altijd een jingle met die naam voorhanden, de huidige versie van componisten Eddy Ouwens, Cees Stolk en Martin Agterberg dateert uit 1981 en is sindsdien onveranderd al die jaren te horen geweest.

Radio Tour De France

Radio Tour De France is een jaarlijks terugkerend programma dat in de middaguren live verslag uitbrengt van de etappes en de finish gedurende de drie zomerweken tijdens de Tour De France. Het tour-programma wordt gemaakt door de NOS en tegenwoordig uitgezonden op Radio 1. Afgezien van enige onderbrekingen is het sinds 1970 tot op de dag van vandaag bijna ieder jaar te horen geweest op de radio.

Tourradio doet verslag van de wedstrijd, afgewisseld met actueel nieuws, luchtige andere informatie en de jaarlijkse terugkerende kenmerkende jingles en tunes. Elke dag tijdens de Tour staat een nationale/internationale zanger, zangeres of band centraal, de Tour-artiest. Op een aantal gezette tijden die middag wordt er een nummer gedraaid van degene. Tot 2007 was Herman van der Velden de muzieksamensteller, hij werd dat jaar opgevolgd door Leo Doens. Radio Tour stuwt ieder jaar in juli de luistercijfers van Radio 1 op met een zomerse mix van informatie, Tour-nieuws, zomerhits en de Tour-artiest.

Trumpet Cross

In de zomer van 1981 namen in de Hilversumse muziekstudio De Nootberg Rein van de Broek en Paul Natte het door hen gecomponeerde Trumpet Cross op. Een instrumentale track, oorspronkelijk bedoeld voor een interne film om officieren te werven voor het leger.

Rein woonde in Hilversum en was goed bevriend met zijn buurman Herman van der Velden. Herman was jarenlang muziek-samensteller bij de NOS. Hij zocht de muziek uit voor Langs de lijn, Met het oog en morgen en Radio Tour de France. Hij kreeg het vers opgenomen trompetstuk te horen en vond het gelijk een goede tune voor Radio Tour. Dat mocht, maar pas als de film van het ministerie van Defensie uitgebracht was. Die film kwam er nooit, het maakte de weg vrij om vanaf 1983 Trumpet Cross te gebruiken als tune voor Radio Tour de France. Daarvoor was er elk jaar een andere begin- en eindtune.

Biografie Rein van den Broek

Rein van den Broek (Haarlem, 10 september 1945) was zowel componist als trompettist. Zijn vader Rinus van den Broek, speelde al trompet bij The Skymasters en vooral The Ramblers, bekend geworden met swingliedjes als Wie is Loesje? en Weet je nog wel die avond in de regen?. Rein was in de zestiger jaren lid van het VARA Dansorkest van Boy Edgar. Vervolgens kwam hij terecht in de de Jokers, waaruit Ekseption ontstond, de symfonische rockband rond toetsenist Rick van der Linden.

Ekseption vierde vooral triomfen met hun omzettingen van klassieke muziekstukken naar rockmuziek, Air (Bach) en The Fifth (Beethoven) waren de afgelopen jaren nog altijd verzekerd van een eindejaarsnotering in de Top 2000. In de jaren zeventig had hij een café in Hilversum. In later jaren vormde hij samen met zijn vroegere kompaan Rick van der Linden het duo Cum Laude, waarmee diverse albums met vooral klassiek getinte muziek werden opgenomen. Van den Broek overleed op zondag 10 mei 2015 op 69-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Blaricum aan hartfalen.
© 2015 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourBiografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…
Tour de France - Jean NelissenrecensieTour de France - Jean NelissenIn 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'. Dit boek bev…
Biografie: Thierry Marie, proloogspecialistBiografie: Thierry Marie, proloogspecialistThierry Marie werd geboren op 25 juni 1963 in Bénouville (Frankrijk). Hij debuteerde als profwielrenner in 1985 bij het…
Biografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusBiografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusOp 26 januari 1887 werd Francois Faber geboren in Aulnay-sur-Iton (Frankrijk). Omdat zijn vader echter de Luxemburgse na…

Minions, Verschrikkelijke Ikke en Despicable Me filmsMinions, Verschrikkelijke Ikke en Despicable Me filmsDe derde film met Minions is verschenen in de Nederlandse bioscopen. Alweer de derde film van de kleine gele Minions, na…
Billboard publiceert al sinds 1940 een wekelijkse hitlijstBillboard publiceert al sinds 1940 een wekelijkse hitlijstOp 27 juli 2020 is het 80 jaar geleden dat Billboard de eerste Top 10 publiceerde die was samengesteld aan de hand van v…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ekseption
  • www.volkskrant.nl
  • http://www.jingleweb.nl
  • www.youtube.com
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 29-06-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.