InfoNu.nl > Muziek en Film > Entertainment > Radio Tour de France, begintune/finishtune, tourhits, jingle

Radio Tour de France, begintune/finishtune, tourhits, jingle

Radio Tour de France, begintune/finishtune, tourhits, jingle De overbekende begintune van Radio Tour de France heet Trumpet Cross, Tarantuella is de naam van finishtune. Die laatste Tour-tune is te horen tijdens de climax en finish van elke Tour-etappe. Beide nummers zijn geschreven door de in het voorjaar van 2015 overleden Rein van den Broek, samen met Paul Natte. Begin jaren zeventig sprak een omroepster van Radio Luxembourg de jingle 'Ici Radio Tour de France' in, die net als jingle 'NOS Radio Tourflits, Tourflits' al tientallen jaren te horen is. Zowel wielerfanaten als romantisch ingestelde luisteraars stemmen ieder jaar weer massaal af op die meest ultieme vorm van zomerradio.

Tourflits

Het tunes- en jingle-pakket van Radio Tour de France is een belangrijk onderdeel van het programmasucces. Zo weet de luisteraar bij het horen van de Tourflits-jingle dat er weer contact gelegd wordt met de verslaggevers in Frankrijk, om een impressie te krijgen van de stand van zaken in de koers. Sinds het begin in 1970 was er voor dat moment altijd een jingle met die naam voorhanden, de huidige versie van componisten Eddy Ouwens, Cees Stolk en Martin Agterberg dateert uit 1981 en is sindsdien onveranderd al die jaren te horen geweest.

Radio Tour De France

Radio Tour De France is een jaarlijks terugkerend programma dat in de middaguren live verslag uitbrengt van de etappes en de finish gedurende de drie zomerweken tijdens de Tour De France. Het tour-programma wordt gemaakt door de NOS en tegenwoordig uitgezonden op Radio 1. Afgezien van enige onderbrekingen is het sinds 1970 tot op de dag van vandaag bijna ieder jaar te horen geweest op de radio.

Tourradio doet verslag van de wedstrijd, afgewisseld met actueel nieuws, luchtige andere informatie en de jaarlijkse terugkerende kenmerkende jingles en tunes. Elke dag tijdens de Tour staat een nationale/internationale zanger, zangeres of band centraal, de Tour-artiest. Op een aantal gezette tijden die middag wordt er een nummer gedraaid van degene. Tot 2007 was Herman van der Velden de muzieksamensteller, hij werd dat jaar opgevolgd door Leo Doens. Radio Tour stuwt ieder jaar in juli de luistercijfers van Radio 1 op met een zomerse mix van informatie, Tour-nieuws, zomerhits en de Tour-artiest.

Trumpet Cross

In de zomer van 1981 namen in de Hilversumse muziekstudio De Nootberg Rein van de Broek en Paul Natte het door hen gecomponeerde Trumpet Cross op. Een instrumentale track, oorspronkelijk bedoeld voor een interne film om officieren te werven voor het leger.

Rein woonde in Hilversum en was goed bevriend met zijn buurman Herman van der Velden. Herman was jarenlang muziek-samensteller bij de NOS. Hij zocht de muziek uit voor Langs de lijn, Met het oog en morgen en Radio Tour de France. Hij kreeg het vers opgenomen trompetstuk te horen en vond het gelijk een goede tune voor Radio Tour. Dat mocht, maar pas als de film van het ministerie van Defensie uitgebracht was. Die film kwam er nooit, het maakte de weg vrij om vanaf 1983 Trumpet Cross te gebruiken als tune voor Radio Tour de France. Daarvoor was er elk jaar een andere begin- en eindtune.

Biografie Rein van den Broek

Rein van den Broek (Haarlem, 10 september 1945) was zowel componist als trompettist. Zijn vader Rinus van den Broek, speelde al trompet bij The Skymasters en vooral The Ramblers, bekend geworden met swingliedjes als Wie is Loesje? en Weet je nog wel die avond in de regen?. Rein was in de zestiger jaren lid van het VARA Dansorkest van Boy Edgar. Vervolgens kwam hij terecht in de de Jokers, waaruit Ekseption ontstond, de symfonische rockband rond toetsenist Rick van der Linden.

Ekseption vierde vooral triomfen met hun omzettingen van klassieke muziekstukken naar rockmuziek, Air (Bach) en The Fifth (Beethoven) waren de afgelopen jaren nog altijd verzekerd van een eindejaarsnotering in de Top 2000. In de jaren zeventig had hij een café in Hilversum. In later jaren vormde hij samen met zijn vroegere kompaan Rick van der Linden het duo Cum Laude, waarmee diverse albums met vooral klassiek getinte muziek werden opgenomen. Van den Broek overleed op zondag 10 mei 2015 op 69-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Blaricum aan hartfalen.
© 2015 - 2019 Kroezenier, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tourheld: Philippe ThysAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…
recensieTour de France - Jean NelissenIn 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'.
Thierry Marie: proloogspecialistThierry Marie was rond 1990 de beste proloogspecialist ter wereld. Hij won de proloog van de Tour de France in 1986, 199…
Tourheld: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusDe Luxemburger François Faber (1887-1915) won de Tour de France in 1909. Zijn bijnaam was ‘de Reus Colombes’.
Mathieu HermansDe Brabantse wielrenner Mathieu Hermans was eind jaren tachtig één van de beste sprinters ter wereld.
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ekseption
  • www.volkskrant.nl
  • http://www.jingleweb.nl
  • www.youtube.com

Reageer op het artikel "Radio Tour de France, begintune/finishtune, tourhits, jingle"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kroezenier
Laatste update: 29-06-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!