Minions, Verschrikkelijke Ikke en Despicable Me films

Minions, Verschrikkelijke Ikke en Despicable Me films De derde film met Minions is verschenen in de Nederlandse bioscopen. Alweer de derde film van de kleine gele Minions, na de twee eerdere succesvolle films van Despicable Me. Wat maakt alweer drie films van die rare kleine gele wezentjes zo populair en waar gaan de films eigenlijk over? Welke films zijn verschenen in buiten- en binnenland? Wie kent ze niet: die rare kleine gele Minions. Bijna wereldberoemd zijn ze inmiddels, sinds hun verschijnen in hun eerste film in 2010. Enkele films verder wordt hun beeltenis ook al veelvuldig gebruikt op allerhande producten in supermarkten en speelgoedwinkels o.a. als de gebruikelijke merchandise op t-shirts, rugzakken en bekers. In juli 2015 verscheen de derde bioscoopfilm Minions, met deze keer de Minions in de hoofdrol. Welke films maakten de kleine gele helpertjes van superschurken tot nu toe?

Inhoud


Filmposter van Despicable Me 1Filmposter van Despicable Me 1

Verschrikkelijke Ikke 1 - Despicable Me 1

De eerste Despicable Me film is een Amerikaanse animatiefilm die in juli 2010 in première ging in Amerika. In oktober van dat jaar kwam hij in Nederland uit onder de naam Verschrikkelijke Ikke 1, met de Nederlandse stemmen van o.a. Jon van Eerd, Ernst Daniel Smid, Eddy Zoey en Sanne Wallis de Vries. Producent Illumination Entertainment, onderdeel van Universal, bleek met deze film een geduchte concurrent van animatiefilm-topper Disney/Pixar. Deze eerste film van de Minions werd na Toy Story 3 en Shrek Forever After de meest succesvolle animatiefilm in 2010 in Amerika. De bekende zanger en producer Pharrell Williams zorgde mede voor de filmmuziek.

In de film probeert Gru respect te krijgen van zijn moeder door de grootste superschurk ter wereld te worden. Als handlangers werken de Minions voor hem: kleine gele wezentjes met een of twee ogen en de bekende ronde brilletjes. Hij heeft zijn zinnen gezet op het stelen van de maan. Maar als drie weesmeisjes op zijn weg komen wordt zijn grootste uitdaging: een vader voor ze zijn.

Schurk in plaats van superheld: een verfrissende vernieuwing in kinderfilmland en waarschijnlijk geheim van het succes van deze film en zijn opvolgers. Hoewel schurk? Subtiel valt het dat wel weer mee: Gru kent al zijn personeel bij naam, en kan qua slechtheid niet tippen aan zijn nog slechtere tegenstander Vector. Met Europese humor en subtiele stemmen is de film niet opdringerig luid. De menselijk lijkende ofwel humanoïde uitdrukkingen van de kleine Minions en hun grappige reacties vertederen niet alleen kinderen maar ook volwassenen. Recensies: "zorgvuldige aankleding", "visuele attracties", "onverstaanbaar gebrabbel", "ontroerende vermakelijke film", "verbluffend 3D-animatiewerk, zelfs bij de aftiteling".

Cijfers

De Nederlandse Verschrikkelijke Ikke 1 werd bezocht door 470.000 bioscoopbezoekers.

Despicable Me 2Despicable Me 2

Verschrikkelijke Ikke 2 - Despicable Me 2

In 2013 verscheen opvolger Despicable Me 2, opnieuw uitgebracht door dezelfde producent en met dezelfde regisseurs Pierre Coffin en Chris Renaud. In deze film wil Gru die inmiddels zijn leven heeft gebeterd, geen superschurk meer zijn maar probeert zijn grote tegenstander uit te schakelen. De Minions staan hem in de rol van zijn helpertjes wederom bij, totdat ze worden ontvoerd door een mysterieuze kracht. Ook de weesmeisjes Agnes, Edith en Margot spelen weer een rol.

Het bleek in de praktijk lastig om een goede opvolger van de wereldwijd succesvolle Despicable Me 1 te maken. Nederlandse reacties zijn "leuk voor de kinderen, maar ik vond het niet halen bij 1", "flinterdun verhaal, de Minions dragen de hele film" en "droge humor, minder geschikt voor kinderen". Al met al heeft de opvolger zijn eerste versie dus niet kunnen overtreffen.

In de Nederlandse vertaling tot Verschrikkelijke Ikke 2 zijn de stemmen te horen van o.a. Kim van Kooten, Beau van Erven Dorens en Frank Lammers maar ook weer van Jon van Eerd en Javier Guzman.

Cijfers

De Amerikaanse Despicable Me was de meest winstgevende film van Universal Studios in 100 jaar.

Minions filmMinions film

Minions eigen film: spin-off van Despicable Me

Wie goed heeft opgelet aan het einde van Despicable Me 2 / Verschrikkelijke Ikke 2 zag de drie Minions Stuart, Kevin en Bob auditie doen voor een film. In de film 'Minions' spelen ze hun rollen in hun eigen film: een zogeheten spin-off, een afgeleide van de originele film. Tevens is Minions een prequel, ofwel deze film speelt zich af in een tijd vóór de eerdere films.

De Minions evolueren van eencellig geel organisme miljoenen jaren terug tot hulpjes van de meest verschrikkelijke slechteriken uit de historie. Na vele omzwervingen door matige arbeid werkloos geworden zinnen de drie Minions Kevin, Stuart en Bob op een nieuw plan: een zoektocht naar een nieuwe slechterik. In de eerste vrouwelijke superschurk Scarlet Overkill vinden ze hun nieuwe meesteres. In deze jaren 60 reizen ze van Antarctica via New York uiteindelijk naar Londen om daar alle andere Minions te redden.

In de Nederlandse versie zijn de stemmen te horen van o.a. Isa Hoes, Barry Atsma, Chris Zegers, Karin Bloemen, DJ Hardwell, Susan Visser, Bas Keijzer en Hans Klok. In de Amerikaanse versie zijn dat o.a. Sandra Bullock, Jon Hamm, Geoffrey Rush, Jennifer Saunders, Michael Keaton, Allison Janney, Steve Coogan en Pierre Coffin.

Cijfers

De wereldpremière van Minions was op 11 juni 2015 te Londen. De Nederlandstalige versie was vanaf begin juli 2015 in de Nederlandse bioscopen te zien.

Despicable Me 3

Het derde deel van Despicable Me, geregisseerd door Garth Jennings, wordt verwacht in juni 2017 te verschijnen. De Nederlandse release wordt ook rond die tijd verwacht. Ook deze Minions-film is weer uitgebracht door animatiestudio Illumination Entertainment.

IMDB rating Kosten Bruto opbrengst
Despicable Me 17,7$ 69,000,000 (geschat)$ 251.501.645 (VS)
Despicable Me 27,5$ 76.000.000 (geschat)$ 368.049.635 (VS)
Minions6,9volgt

Lees verder

© 2015 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Patroon: Minion sleutelhanger hakenRazend populair zijn ze, Minions. Zelfs zo populair dat ze na een rol in de film Verschrikkelijke Ikke een eigen film he…
Pharrell Williams – Het brein achter megahit HappyNiemand heeft het kunnen missen, of je hebt wel heel diep onder een steen gelegen: Het nummer 'Happy' is een megahit, he…
Tips voor een bezoek aan de bioscoop!Tips voor een bezoek aan de bioscoop!Veel mensen vinden het leuk om zo nu en dan een bezoek te brengen aan een bioscoop. Niet alle bioscopen zijn hetzelfde.…
Drive-in bioscoop – Motor uit, film aanVaak wordt de drive-in bioscoop als ‘knuffelbioscoop’ beschreven. Het draagt een absolute cultuurstatus met zich mee. Oo…

Reality-ster en model Kendall JennerKendall Jenner staat bekend om haar rol in de Amerikaanse realityserie Keeping up with the Kardashians. Ook heeft zij be…
Radio Tour de France, begintune/finishtune, tourhits, jingleRadio Tour de France, begintune/finishtune, tourhits, jingleDe overbekende begintune van Radio Tour de France heet Trumpet Cross, Tarantuella is de naam van finishtune. Die laatste…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • 1e film: http://www.universalpictures.nl/minions.html
  • http://www.volkskrant.nl/film/het-is-geel-en-het-kan-niet-dood-kinderen-over-minions~a4092431/
  • http://www.film1.nl/recensies/33887-Verschrikkelijke-Ikke.html
  • http://www.film1.nl/films/33887-Verschrikkelijke-Ikke.html
  • 2e film: http://www.moviemeter.nl/film/91513
  • 3e film: https://www.pathe.nl/film/18012/minions-nederlandse-versie
  • 4e film: http://www.film1.nl/blog/21269-Despicable-Me-3-bereikt-bioscopen-in-2017.html
  • Alle films: http://www.wikipedia.org
  • http://www.imdb.com
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 15-07-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.