Minions: hoofdrol in eigen spin-off film

Minions: hoofdrol in eigen spin-off film Minions: alweer de derde film met de kleine gele helpertjes van superschurken. Ditmaal is het een spin-off van de vorige delen van de films Despicable Me / Verschrikkelijk Ikke: een film waarin de Minions nu eens zelf de hoofdrol spelen. Wat vinden kinderen en ouders van de film en waarom is ook deze film weer populair, in het buitenland maar ook in de Nederlandse bioscopen?

Inhoud:


Minions: hoofdrolspelers na bijrol in Despicable Me 2 / Verschrikkelijke Ikke

Bij de aftiteling van de Engelstalige Despicable Me 2 - ofwel de Nederlandse Verschrikkelijke Ikke 2 - deden de drie Minions Stuart, Kevin en Bob nog snel auditie voor een volgende film. In hun film 'Minions' spelen ze nu hun eigen avonturen: een zogeheten spin-off, een afgeleide van de originele films waarin superschurk Gru nog de hoofdrol speelde. De gele pilvormige helpertjes, voorheen nog gemolesteerd en als kanonnenvlees veelvuldig de lucht ingeschoten krijgen door hun droge humor in 'Minions' de rol die ze verdiend hebben: de hoofdrol. Eerder verschenen al twee bioscoopfilms met de Minions: Descpicable Me (Engelstalig) en Verschrikkelijke Ikke (Nederlandstalig in deel 1 en 2.

Het verhaal van de Minions

In Minions maken de wezentjes een ware evolutie door: van eencellig geel organisme miljoenen jaren terug tot hulpjes van de meest verschrikkelijke slechteriken uit de geschiedenis. Ze werken voor Tyrannosaurus rex, een Neanderthaler, een Egyptische Farao, een middeleeuwse koning, een piraat, de beroemde Mongoolse leider Dzjengis Khan, de Franse politieke leider Napoleon Bonaparte en Graaf Dracula. Ze maken vele omzwervingen omdat ze werkloos zijn geworden doordat de klunzige hulpjes hun taak maar slecht uitvoeren. Dan vatten de drie Minions Kevin, Stuart en Bob een nieuw plan op: een zoektocht naar een nieuwe slechterik. In de eerste vrouwelijke superschurk Scarlet Overkill vinden ze hun nieuwe meesteres. In de jaren 60 reizen ze van Antarctica via New York uiteindelijk naar Londen, om daar alle andere Minions te redden. Minions speelt zich daarmee af vóór de eerdere films en heet daarmee een 'prequel'.

Stemmencast: wie spraken de stemmen in

In de Nederlandse versie kun je de stem herkennen Isa Hoes, Barry Atsma, Chris Zegers, Karin Bloemen, DJ Hardwell, Susan Visser, Bas Keijzer en Hans Klok. In de Amerikaanse versie zijn de stemmen te horen van Sandra Bullock, Jon Hamm, Geoffrey Rush, Jennifer Saunders, Michael Keaton, Allison Janney, Steve Coogan en Pierre Coffin.

Maar het belangrijkste is natuurlijk: wat vinden kinderen en volwassenen van de film Minions?

Minions op zoek naar een nieuwe baasMinions op zoek naar een nieuwe baas

Minions doen goede dingen voor slechte bazen

Of Minions nou goed of slecht zijn, die vraag vinden kinderen nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Ze vinden ze zo schattig dat ze daardoor ook weer goed lijken. En ze doen goede dingen maar voor slechte bazen: wat ben je dan? Weldoener of heuler met de vijand... De kids die de film gezien hebben neigen toch naar 'goed', en misschien is dat wat de meeste mensen toch altijd weer willen.

Onverstaanbaar Minionees taaltje schattig

Het taaltje van de Minions: een soort Esperanto-mengeling van Italiaans, Frans, Spaans en Engels geeft de Minions een kinderlijke en daarmee een onschuldige, peuterachtige uitstraling. Hier en daar pik je herkenbare woorden op als 'bello' (= hello), 'popaye' (= goodbye), 'gelato' (= italiaans: ijs) en 'para tu' (= spaans: for you, voor jou), in de Nederlandse versie bovendien verrijkt met wat Hollandse woorden zoals 'schurkenbeurs'. Toch vinden sommige kinderen het jammer dat de Minions niet wat beter verstaanbaar zijn, en inderdaad: het is soms alsof je naar een film zit te kijken waarvan het geluid af en toe wegvalt wat je het gevoel geeft van 'wat zei-ie nou?'.

Waarom zijn Minions leuk

De manier van praten, hun grappige uiterlijk: geel, blauwe tuinbroek, coole bril en weinig of geen haar maakt de Minions komische wezentjes. De film draagt natuurlijk voor een groot deel bij aan het succes van de Minions zelf. De avonturen volgen elkaar in sneltreinvaart op, geen verveling mogelijk. De blije soundtrack met popliedjes uit de jaren 60 en in zingen uitbarstende Minions vrolijken de film nog verder op. Ook voor volwassenen is er genoeg leuks door de vele invallen en verwijzingen.

De film: positief chaotisch, zonder boodschap

Het karakter van de film is rommelig, hetgeen verrassend goed past bij de springerige Minions. Een gladjes verlopend verhaal zou veel minder op zijn plaats zijn geweest. Ook het ontbreken van een belerende boodschap houdt de focus op de grappige avonturen. Passende kenmerken voor een zomerfilm in de grote schoolvakantie waar kind èn ouder even los mogen komen van school en werk door het jaar heen.

Minions hebben een verleden

Kinderen noemen de Minions zeemensen: "eerst waren het vissen" ofwel "onderwaterdiertjes". Ze bestonden al voor de mens en dat geeft een gevoel van een bestaansrecht, een levend wezen met een historie en evolutie. Een knap bedacht concept om ze meer diepte te geven dan menig animatiefiguur of stripheld.

Snel succes

De wereldpremière van Minions was op 11 juni 2015 te Londen. De Nederlandstalige versie was vanaf begin juli 2015 in de Nederlandse bioscopen te zien. In de eerste week heeft de Nederlandse versie al meer dan een half miljoen bezoekers getrokken, wat een omzet betekende van 1,4 miljoen euro. Daarmee is het succes al groter dan zijn voorganger Verschrikkelijke Ikke 2, en streeft het ook kaskrakers als Jurassic World en Terminator: Genisys voorbij.

The making of Minions

Ook dit keer verbond regisseur Pierre Coffin zijn naam weer met deze uitgave, samen met dit keer Kyle Balda als mede-regisseur. Coffin sprak zelf ook de stemmen in van Minions Kevin, Bob en Stuart en wat andere Minions. Tevens is deze film net als voorgangers delen 1 en 2 van Verschrikkelijke Ikke / Despicable Me geproduceerd door Illumination Entertainment en Universal Pictures, naast andere partijen.

Versies van de film in de bioscoop

Minions is in de Nederlandse bioscopen te zien in 2D en 3D.

Lees verder

© 2015 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Patroon: Minion sleutelhanger hakenRazend populair zijn ze, Minions. Zelfs zo populair dat ze na een rol in de film Verschrikkelijke Ikke een eigen film he…
Pharrell Williams – Het brein achter megahit HappyNiemand heeft het kunnen missen, of je hebt wel heel diep onder een steen gelegen: Het nummer 'Happy' is een megahit, he…
Tips voor een bezoek aan de bioscoop!Tips voor een bezoek aan de bioscoop!Veel mensen vinden het leuk om zo nu en dan een bezoek te brengen aan een bioscoop. Niet alle bioscopen zijn hetzelfde.…
Arachnofobie / spinnenfobieSpinnenfobie is een veel voorkomende fobie waar veel mensen last van hebben. Als men echter op een moment komt dat men z…

Reality-ster en model Kendall JennerKendall Jenner staat bekend om haar rol in de Amerikaanse realityserie Keeping up with the Kardashians. Ook heeft zij be…
Radio Tour de France, begintune/finishtune, tourhits, jingleRadio Tour de France, begintune/finishtune, tourhits, jingleDe overbekende begintune van Radio Tour de France heet Trumpet Cross, Tarantuella is de naam van finishtune. Die laatste…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: http://www.pathe.nl
  • http://www.volkskrant.nl/recensies/veel-grappigs-maar-minions-mist-verhaallijn~a4092452/
  • http://www.telegraaf.nl/filmenuitgaan/film/24263273/__Al_ruim_half_miljoen_bezoekers_voor_Minions__.html
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 15-07-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.