Stemmen inspreken voor tekenfilms
Heel veel mensen willen best wel eens een keer een stem inspreken voor een tekenfilmfiguur. Hoe word je nou zo’n stemacteur of stemartiest en wat zijn de eisen waar je aan moet voldoen als je de stem van een tekenfilm wilt inspreken? Waar moet je rekening mee houden en wat kun je verwachten? Zijn er opleidingen voor nodig om een stem te kunnen inspreken voor tekenfilms?
Stemmen in Engelstalige tekenfilms
Als tekenfilms worden ontwikkeld worden de stemmen ingesproken nog voordat de tekenfilm zelf is gemaakt. De animators kunnen dan de figuren volledig aanpassen aan de gesproken woorden en de stemacteurs zijn vrijer in wat ze doen. Ze kunnen improviseren en soms kiezen voor dingen waarvan zij denken dat het bij de tekenfilm past. Het is dan ook niet gek dat er vaak bekende acteurs worden gevraagd om deze stemmen in te spreken. Zij hebben immers ervaring met het improviseren en acteren.
Stemmen in Nederlandstalige tekenfilms
De meeste Nederlandse tekenfilms zijn niet in Nederland gemaakt. De stemmen kunnen dus niet vooraf worden opgenomen. In plaats daarvan worden de gesproken woorden aangepast aan de bewegingen van de mond van het tekenfilmfiguur. Dit nasynchroniseren is een lastige klus. Je moet als stemartiest niet alleen aparte geluidjes kunnen maken, maar ook rekening houden met het aantal lettergrepen en de bewegingen die een mond maakt. Je kunt moeilijk een tekenfilmfiguur laten praten, terwijl het figuurtje helemaal niet met de mond beweegt. Ook moet er gekeken worden naar de bewegingen die het personage maakt en hier moet echt iets mee gedaan worden.
Emoties kunnen tonen
Als je een tekenfilm wilt inspreken, moet je allerlei verschillende soorten emoties kunnen tonen. Het figuurtje waar je de stem van inspreekt kan blij, verdrietig, boos, geïrriteerd, jaloers, verliefd of serieus zijn. Dit moet je op een manier weten te doen dat het geloofwaardig overkomt en niet meteen ontzettend overdreven is. Te overdreven is immers niet wat je wilt.
Uithoudingsvermogen en stembanden
Het inspreken van tekenfilms lijkt ontzettend leuk, maar je moet er wel echt een goed uithoudingsvermogen voor hebben. Je stembanden hebben het zwaar te verduren als je constant een bepaalde stemmetje moet doen. Daarnaast moet je creatief kunnen blijven, zelfs als het soms wat saai lijkt. Denk bijvoorbeeld aan tekenfilms zoals Spongebob Squarepants, waar Spongebob bijna altijd wel roept ‘Ik ben er klaar voor!’ Of denk aan de stemacteurs van de Teletubbies, die op allerlei verschillende manieren ‘Oh-oh’ moesten inspreken. Je zult je moeten blijven concentreren op wat je doet. Hoe vaak je het ook doet. En het kan zeker vermoeiend zijn als je drie uur achter elkaar een bepaalde stem moet gebruiken.
Tijdcodes
Tijdcodes worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de gesproken tekst binnen de tijd past waarin het tekenfilmfiguurtje praat. Hier moet je mee kunnen werken en je moet ook zeker met ideeën kunnen komen en visueel zijn ingesteld.
Opleiding om stemmen in te spreken?
Er zijn verschillende opleidingen waarbij je leert om met de technieken te werken die er voor nodig zijn om stemmen in te spreken. Je kunt ook cursussen volgen. Deze cursussen kun je volgen omdat je bijvoorbeeld nieuwsgierig bent en wilt weten of je het in je hebt om stemmen in te spreken. Als je een cursus doet raak je bekender met het werk, maar het is geen garantie dat je ook echt tekenfilmstemmen kunt inspreken.
Wedstrijden
Met grote regelmaat zijn er wedstrijden waarbij je als prijs een tekenfilm mag inspreken. Vaak wordt er hier gezocht naar specifieke eisen, dus het is altijd even afwachten of jij wel geschikt bent voor de stem die ze zoeken.
Lees verder