Stemmen inspreken voor tekenfilms

Heel veel mensen willen best wel eens een keer een stem inspreken voor een tekenfilmfiguur. Hoe word je nou zon stemacteur of stemartiest en wat zijn de eisen waar je aan moet voldoen als je de stem van een tekenfilm wilt inspreken? Waar moet je rekening mee houden en wat kun je verwachten? Zijn er opleidingen voor nodig om een stem te kunnen inspreken voor tekenfilms?

Stemmen in Engelstalige tekenfilms

Als tekenfilms worden ontwikkeld worden de stemmen ingesproken nog voordat de tekenfilm zelf is gemaakt. De animators kunnen dan de figuren volledig aanpassen aan de gesproken woorden en de stemacteurs zijn vrijer in wat ze doen. Ze kunnen improviseren en soms kiezen voor dingen waarvan zij denken dat het bij de tekenfilm past. Het is dan ook niet gek dat er vaak bekende acteurs worden gevraagd om deze stemmen in te spreken. Zij hebben immers ervaring met het improviseren en acteren.

Stemmen in Nederlandstalige tekenfilms

De meeste Nederlandse tekenfilms zijn niet in Nederland gemaakt. De stemmen kunnen dus niet vooraf worden opgenomen. In plaats daarvan worden de gesproken woorden aangepast aan de bewegingen van de mond van het tekenfilmfiguur. Dit nasynchroniseren is een lastige klus. Je moet als stemartiest niet alleen aparte geluidjes kunnen maken, maar ook rekening houden met het aantal lettergrepen en de bewegingen die een mond maakt. Je kunt moeilijk een tekenfilmfiguur laten praten, terwijl het figuurtje helemaal niet met de mond beweegt. Ook moet er gekeken worden naar de bewegingen die het personage maakt en hier moet echt iets mee gedaan worden.

Emoties kunnen tonen

Als je een tekenfilm wilt inspreken, moet je allerlei verschillende soorten emoties kunnen tonen. Het figuurtje waar je de stem van inspreekt kan blij, verdrietig, boos, geïrriteerd, jaloers, verliefd of serieus zijn. Dit moet je op een manier weten te doen dat het geloofwaardig overkomt en niet meteen ontzettend overdreven is. Te overdreven is immers niet wat je wilt.

Uithoudingsvermogen en stembanden

Het inspreken van tekenfilms lijkt ontzettend leuk, maar je moet er wel echt een goed uithoudingsvermogen voor hebben. Je stembanden hebben het zwaar te verduren als je constant een bepaalde stemmetje moet doen. Daarnaast moet je creatief kunnen blijven, zelfs als het soms wat saai lijkt. Denk bijvoorbeeld aan tekenfilms zoals Spongebob Squarepants, waar Spongebob bijna altijd wel roept Ik ben er klaar voor! Of denk aan de stemacteurs van de Teletubbies, die op allerlei verschillende manieren Oh-oh moesten inspreken. Je zult je moeten blijven concentreren op wat je doet. Hoe vaak je het ook doet. En het kan zeker vermoeiend zijn als je drie uur achter elkaar een bepaalde stem moet gebruiken.

Tijdcodes

Tijdcodes worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de gesproken tekst binnen de tijd past waarin het tekenfilmfiguurtje praat. Hier moet je mee kunnen werken en je moet ook zeker met ideeën kunnen komen en visueel zijn ingesteld.

Opleiding om stemmen in te spreken?

Er zijn verschillende opleidingen waarbij je leert om met de technieken te werken die er voor nodig zijn om stemmen in te spreken. Je kunt ook cursussen volgen. Deze cursussen kun je volgen omdat je bijvoorbeeld nieuwsgierig bent en wilt weten of je het in je hebt om stemmen in te spreken. Als je een cursus doet raak je bekender met het werk, maar het is geen garantie dat je ook echt tekenfilmstemmen kunt inspreken.

Wedstrijden

Met grote regelmaat zijn er wedstrijden waarbij je als prijs een tekenfilm mag inspreken. Vaak wordt er hier gezocht naar specifieke eisen, dus het is altijd even afwachten of jij wel geschikt bent voor de stem die ze zoeken.

Lees verder

© 2009 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Voice-over is een stemartiestDe Voice-over is een stemartiestEddy Murphy (Shrek) en Tom Hanks (Toy Story) zijn bekende acteurs die hun stem geleend hebben aan tekenfilms. Heb je een…
Hoe word ik stemacteur?Hoe word ik stemacteur?Misschien ben je al bekend met het begrip stemacteur? Dit zijn mensen die hun stem inzetten voor bijvoorbeeld het inspre…
Thunderbirds: de stemmen achter de marionettenThunderbirds: de stemmen achter de marionettenIn de populaire televisieserie Thunderbirds, over een familie die een internationale reddingsorganisatie leidt die overa…
De eerste lange tekenfilm van Walt DisneyDe eerste lange tekenfilm van Walt DisneyWalt Disney was vernieuwend in 1933 toen hij besloot een tekenfilm te maken die langer was dan alles wat er tot dat mome…

Cardcaptor Sakura: Een klassieke anime en mangaCardcaptor Sakura die onder het type shōjo-magical girl valt, is een echte klassieker die erg populair was in Japan…
New Kids: Grove humor van asociale gasten op Comedy CentralNew Kids: Grove humor van asociale gasten op Comedy CentralIedereen heeft zich de laatste tijd op Comedy Central waarschijnlijk afgevraagd of we te maken hebben met een house revi…
Bronnen en referenties
  • www.voiceandvision.nl
  • www.stemacteren.nl
Reactie

Cindy, 29-01-2010
Het lijkt me geweldig om eens een tekenfilm in te spreken. Regelmatig krijg ik van mensen complimentjes dat ik zoveel stemmetjes na kan doen. Graag zou ik laten zien wat ik kan! Het is namelijk moeilijk om tussen de BNérs te komen. Reactie infoteur, 29-01-2010
Je kunt dan het beste naar een stemmenbureau gaan. Daar kunnen ze kijken of je inderdaad geschikt bent om stemmen in te spreken.

Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 13-07-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.