Stemmen inspreken voor tekenfilms

Heel veel mensen willen best wel eens een keer een stem inspreken voor een tekenfilmfiguur. Hoe word je nou zon stemacteur of stemartiest en wat zijn de eisen waar je aan moet voldoen als je de stem van een tekenfilm wilt inspreken? Waar moet je rekening mee houden en wat kun je verwachten? Zijn er opleidingen voor nodig om een stem te kunnen inspreken voor tekenfilms?

Stemmen in Engelstalige tekenfilms

Als tekenfilms worden ontwikkeld worden de stemmen ingesproken nog voordat de tekenfilm zelf is gemaakt. De animators kunnen dan de figuren volledig aanpassen aan de gesproken woorden en de stemacteurs zijn vrijer in wat ze doen. Ze kunnen improviseren en soms kiezen voor dingen waarvan zij denken dat het bij de tekenfilm past. Het is dan ook niet gek dat er vaak bekende acteurs worden gevraagd om deze stemmen in te spreken. Zij hebben immers ervaring met het improviseren en acteren.

Stemmen in Nederlandstalige tekenfilms

De meeste Nederlandse tekenfilms zijn niet in Nederland gemaakt. De stemmen kunnen dus niet vooraf worden opgenomen. In plaats daarvan worden de gesproken woorden aangepast aan de bewegingen van de mond van het tekenfilmfiguur. Dit nasynchroniseren is een lastige klus. Je moet als stemartiest niet alleen aparte geluidjes kunnen maken, maar ook rekening houden met het aantal lettergrepen en de bewegingen die een mond maakt. Je kunt moeilijk een tekenfilmfiguur laten praten, terwijl het figuurtje helemaal niet met de mond beweegt. Ook moet er gekeken worden naar de bewegingen die het personage maakt en hier moet echt iets mee gedaan worden.

Emoties kunnen tonen

Als je een tekenfilm wilt inspreken, moet je allerlei verschillende soorten emoties kunnen tonen. Het figuurtje waar je de stem van inspreekt kan blij, verdrietig, boos, geïrriteerd, jaloers, verliefd of serieus zijn. Dit moet je op een manier weten te doen dat het geloofwaardig overkomt en niet meteen ontzettend overdreven is. Te overdreven is immers niet wat je wilt.

Uithoudingsvermogen en stembanden

Het inspreken van tekenfilms lijkt ontzettend leuk, maar je moet er wel echt een goed uithoudingsvermogen voor hebben. Je stembanden hebben het zwaar te verduren als je constant een bepaalde stemmetje moet doen. Daarnaast moet je creatief kunnen blijven, zelfs als het soms wat saai lijkt. Denk bijvoorbeeld aan tekenfilms zoals Spongebob Squarepants, waar Spongebob bijna altijd wel roept Ik ben er klaar voor! Of denk aan de stemacteurs van de Teletubbies, die op allerlei verschillende manieren Oh-oh moesten inspreken. Je zult je moeten blijven concentreren op wat je doet. Hoe vaak je het ook doet. En het kan zeker vermoeiend zijn als je drie uur achter elkaar een bepaalde stem moet gebruiken.

Tijdcodes

Tijdcodes worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de gesproken tekst binnen de tijd past waarin het tekenfilmfiguurtje praat. Hier moet je mee kunnen werken en je moet ook zeker met ideeën kunnen komen en visueel zijn ingesteld.

Opleiding om stemmen in te spreken?

Er zijn verschillende opleidingen waarbij je leert om met de technieken te werken die er voor nodig zijn om stemmen in te spreken. Je kunt ook cursussen volgen. Deze cursussen kun je volgen omdat je bijvoorbeeld nieuwsgierig bent en wilt weten of je het in je hebt om stemmen in te spreken. Als je een cursus doet raak je bekender met het werk, maar het is geen garantie dat je ook echt tekenfilmstemmen kunt inspreken.

Wedstrijden

Met grote regelmaat zijn er wedstrijden waarbij je als prijs een tekenfilm mag inspreken. Vaak wordt er hier gezocht naar specifieke eisen, dus het is altijd even afwachten of jij wel geschikt bent voor de stem die ze zoeken.

Lees verder

© 2009 - 2020 Writingsuus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Voice-over is een stemartiestDe Voice-over is een stemartiestEddy Murphy (Shrek) en Tom Hanks (Toy Story) zijn bekende acteurs die hun stem geleend hebben aan tekenfilms. Heb je een…
Hoe word ik stemacteur?Hoe word ik stemacteur?Misschien ben je al bekend met het begrip stemacteur? Dit zijn mensen die hun stem inzetten voor bijvoorbeeld het inspre…
Thunderbirds: de stemmen achter de marionettenThunderbirds: de stemmen achter de marionettenIn de populaire televisieserie Thunderbirds, over een familie die een internationale reddingsorganisatie leidt die overa…
De eerste lange tekenfilm van Walt DisneyDe eerste lange tekenfilm van Walt DisneyWalt Disney was vernieuwend in 1933 toen hij besloot een tekenfilm te maken die langer was dan alles wat er tot dat mome…

Cardcaptor Sakura: Een klassieke anime en mangaCardcaptor Sakura die onder het type shōjo-magical girl valt, is een echte klassieker die erg populair was in Japan…
New Kids: Grove humor van asociale gasten op Comedy CentralNew Kids: Grove humor van asociale gasten op Comedy CentralIedereen heeft zich de laatste tijd op Comedy Central waarschijnlijk afgevraagd of we te maken hebben met een house revi…
Bronnen en referenties
  • www.voiceandvision.nl
  • www.stemacteren.nl

Reageer op het artikel "Stemmen inspreken voor tekenfilms"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Martijn, 28-01-2017 21:12 #28
Goedendag, Mijn Naam is Martijn en ben al meer dan 20 jaar werkzaam met kinderen in verschillende leeftijden. Tijdens dat werk lees ik heel veel voor uit boeken of maak spontaan mijn eigen verhalen soms in combinatie van muziek met allemaal bijpassende stemmetjes en beetje theater interactief met de kinderen. Door de jaren heen krijg ik met enkel regelmaat te horen van ouders en collega's dat ik daar wat meer mee zou moeten doen. Nu heb ik zo'n beetje het internet afgestruind om te kijken wat men zoal aanbiedt om stemacteur te worden maar de prijzen die ervoor gevraagd worden om alleen al een cursus te volgen zijn niet mals. Ik kan net een beetje rondkomen van het inkomen dat ik heb. Wil niet zeggen dat ik een arme sloeber ben Ahum maar toch Is er geen makkelijker alternatief dat wat goedkoper zou kunnen wezen?

Esther, 10-01-2017 20:03 #27
Hallo, ik ben Esther van 10 jaar. Het lijkt me superleuk om een keer iets in te spreken. Ik kan verschillende stemmetjes naspreken en hou ervan om emoties te tonen in mijn stem. Zingen kan ik ook. Ik heb ervaring door de musical de lion king als kleine Nala dus zou ik het superleuk vinden om iets in te spreken.

Jo-Anne Wachtmeester, 16-11-2016 20:01 #26
Hoi,
Ik ben Jo-anne en ik ben bijna 13. Ik doe normaal veel stemmetjes op school en heb echt heel veel stemmetjes. Ik kan ook zingen en alle emoties tonen in mijn stem. Ik ben alleen wel een amateur dus weet niet wat ik zou moeten doen, maar misschien wil ik daar later ook wat mee gaan doen. Hebben jullie een idee waar ik me in kan schrijven? Dat zou ik echt heel erg cool vinden.

Jack, 16-05-2016 15:47 #25
Ik ben 12 jaar, bijna 13. Waar kun je je inschrijven om een stemmetje in te spreken van bijvoorbeeld een tekenfilm? Ik heb talent met zingen en ik kan stemmetjes nadoen van bijvoorbeeld figuurtjes.

Linda, 01-03-2016 20:59 #24
Hallo,

Ik zoek een bedrijf dat zich bezig houdt met het vertalen van tekenfilms. Mijn zoontje kijkt altijd graag naar pocoyo. Dit een een tekenfilm voor kleine kinderen. Ik kan hem alleen maar in het Engels, Spaans en nog wat andere talen vinden maar niet in het Nederlands. Mijn zoontje is er helemaal weg van maar ik denk dat meerdere kinderen dit geweldig zouden vinden. Dus nu ben ik eigenlijk op zoek naar een bedrijf dat ik een bericht zou kunnen sturen met dezelfde vraag.

mvg linda

Joy, 05-02-2015 20:32 #23
Ik ben Joy ik ben 13 bijna 14 jaar oud. Ik heb best veel talent met zingen als dat nodig is maar ik vroeg me af hoe kan ik op mijn leeftijd beginnen als stem acteur? Op elke site die ik tegen kom zoeken ze naar volwassen.

Arno Mostert, 11-01-2014 06:51 #22
Goedenavond. Ik ben heel goed in imitaties van bekende Nederlanders en kan altijd in de kroeg verschilende stemmen doen vanaf een klein meisje tot aan een evil grunting bad humanoid. En meerdere mensen zeggen tegen mij dat ik er een carrière van moet maken, maar ik heb echt geen idee hoe ik dat moet aanpakken, zijn er opleidingen of studies voor stemacteur, ik wil het graag weten.

Gözde, 22-10-2013 12:28 #21
Hallo ik ben Gözde.
Ik ben 10 jaar oud. Ik heb talent met zingen. Moet je talent hebben om je stem te kunnen opnemen? En waar kan ik me inschrijven?

Kyle Hehuwat, 19-07-2013 11:47 #20
Hallo,

ik zat te denken maar ben er uit ik wil graag tekenfilms inspreken of series kan dat?
hoe moet je dat dan precies doen?
ik heb nog geen ervaring.

Groet,
Kyle

Karine Troost, 02-07-2013 21:14 #19
Waar kun je je aanmelden om dit te doen?

Carlito, 08-01-2013 13:15 #18
Ik heb het altijd al wel iets gehad met Voice Acting. Ik begon er een beetje mee toen ik animaties maakte voor mezelf en die wilde ik meestal zelf inspreken.

Micha, 11-11-2012 16:19 #17
Hallo beste mensen.
als jullie stemacteur willen worden.dan kunnen jullie naar een stembureau gaan. neem dan ook een demo mee. met een goede kwaliteit dus met een goede microfoon en geen achtergrond geluiden enz. de mensen van het stembureau gaan kijken of ze wat met die stem kunnen. en zo niet dan kan dat op een afwijzing lijden.

je kan zelf wel vinden dat je bijvoorbeeld goed kan voorlezen en wat leuke geluiden/stemmetjes. kan maar het is echt een talent wat je moet hebben en ook passie. dus eerst goed oefenen. dus elke dag gewoon 10 minuten of langer en probeer wat nieuwe stemmen te doen. neem dit eventueel op met een mobiele telefoon of computer of iets anders. en luister de opname terug en luister het dan een paar keer en kijk of je het een goede stem. vind. het kijken van tekenfilms zou een goede manier zijn om het na te spreken en te oefenen
als je uiteindelijk het een geslaagde opname vind moet je het laten horen aan familie/vrienden. en als zei het goed vinden kun je het misschien overwegen om naar een stembureau te gaan.

ik hoop dat dit een goed reactie is op all jullie reacties.

mvg micha

Edwin Bezuur, 09-02-2012 17:52 #16
Rare stemmen opzetten, raar doen, emoties nabootsen even die dingen zeggen en schreeuwen of juist te fluisteren die je normaal in het dagelijks leven niet gauw zo aan de man zou brengen is toch lekker om te doen!
Hoge of juist erg lage stemmen, piepende of intimiderende schreeuwen… je zegt het maar!,maar er zullen altijd wel stemmetjes nodig zijn die ik niet red of tekenfilmfiguren waarbij m'n stem of stemmetjes niet passen en daarvoor zijn er vast nog 100.000 andere mensen die wel het juiste stemmetje hebben en die de zelfde ambitie hebben net als ik en dat is een stemmetje te mogen inspreken in een tekenfilm! het lijkt me geweldig om te doen! met vriendelijke groet ed bezuur

Erik Koekoek, 01-02-2012 19:28 #15
Hallo, ik reageer omdat ik al jaren hoor dat ik een goede vertelstem heb, ik heb ervaring in toneel, theater en zou graag een baan vinden in het inspreken en/of vertellen van verhalen. Mijn kwaliteiten zijn dat ik me in mensen en figuren kan verplaatsen en de daarbij behorende gevoelens en emoties kan oproepen, met vriendelijke groet, ELM koekoek.

Gert Luttje, 05-01-2012 14:23 #14
Hoe vaak ik niet hoor. Gert doe wat met je stem. Stoute schoenen aan en maar es doen hè. Na jaren radio ervaring en gevoel voor geluid, harder of zachter, met welke emotie ook wordt ik altijd nog geinspireerd door tekenfilms, zoals met bepaalde accenten spreken, Duits Engels of wat ik maar hoor kopieer ik en doe er dan mijn eigen ding mee. Vaak wordt dit als komisch ervaren. Lijkt me super dit als hobby er bij te doen. Heerlijk je te kunnen uitleven met alle creativiteit die hierbij komt kijken. Ben super perfectionistisch en niet snel tevreden met het resultaat. Maar als het dan ook klaar is, dan is het ook om trots op te zijn.

Nadine Muijrers, 22-12-2011 16:27 #13
Hallo, ik ben Nadine en ben 13 jaar oud. Ik heb het altijd al leuk gevonden om met rare stemmetjes te praten. Mijn vader en moeder vonden mij een talent. Ik zou het super leuk vinden om dan ook een stem in te spreken in een (teken) film. Het is toch een soort droom geworden.

Mandy, 11-10-2011 22:42 #12
Ik ben mandy 20 jaar oud, en heb van nature een hezen stem die iedereen erg leuk vind, ik was eigenlijk benieuwd of ik. Dan ook stemmen in kan spreken. Het is een stem die je eigenlijk nooit hoort en misschien wel appart voor in een film.

Zeynep, 01-05-2011 01:15 #11
Hallo ik ben zeynep en ben 14 jaar oud. ik heb laatst met mijn zusje naar de film rapunzel gekeken wat een mooie film! ik zou acteur willen worden maar ik hou er niet van om voor de camera te staan, daarom heb ik gekozen om een stemacteur te worden. ik zou het liefst in een disney film een stem willen inspreken maar in een andere
kan ook geen kwaad. ik lees vaak ook boeken voor aan mijn zusje dus kan ook verschillende stemmen na doen. opschool heb ik vaaj sollo gezongen dus dat is ook geen probleem. ik hoop dat ik met deze reactie verder kom. het is me een droom om een stem in te spreken bij een film!

Mandy Blom, 21-03-2011 11:06 #10
Hallo ik ben Mandy Blom en ben 18 jaar jong, ik heb al wat ervaring met inspreken van stemmen, ik doe namelijk een audiovisuele opleiding. Voor school opdrachten heb ik tekenfilms ingesproken enzovoort. Ik kan veel verschillende stemmen na doen, en kan goed emoties laten tonen in mijn stem. Ik wil graag wat meer informatie krijgen en ook een paar namen van goede bureau's! Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen, Bedankt voor het lezen.

Brigitte, 01-03-2011 09:23 #9
Hallo, Ik ben Brigitte en hoor van iedereen dat ik zoveel verschillende stemmen kan nadoen dat men er iedere keer weer intuint dat ik het niet ben maar me voordoe als iemand anders met een accent of zo. Ik heb nu maar de stoute schoen aangetrokken om te vragen of ik eens een keer auditie mag doen om een stem na te doen voor een tekenfilm of kinderfilm. Ik hoop dat ik met dit bericht iets verder kom. Groetjes Brigitte

Lesley, 27-02-2011 22:45 #8
Ik ben Lesley van Wijk en eigenlijk nu al een paar weken op zoek naar de cursus en opleiding om te zien wat er allemaal nodig is om te kijken of ik ook een Stemartiest kan worden. Ik heb erg goede ervaring met timing en vertaal vaak tekenfilms naar het nederlands. Ook doe ik veel variaties van stemmen in de tekenfilms en oefen ik er dagelijks op. Ik hoop met behulp van deze comment een reactie te krijgen op mijn vragen.

Susannah Deelen, 14-11-2010 19:04 #7
Hallo, mijn naam is Susannah Deelen. Ik ben 12 jaar oud en ik zou heel graag een tekenfilm willen inspreken. Ik heb best wel een duidelijke stem en ik kan best goed emoties tonen in mijn stem. En rare geluidjes maken.

Linda Duijneveld, 01-07-2010 10:24 #6
Goededag, Mijn naam is Linda Duijneveld en ben 33 jaar. Zoals onderstaande reacties lijkt het mij ook zeer leuk om een tekenfilm in te spreken. Het lezen van een kinderboek aan mijn dochters geeft mij ook veel plezier en zet dan altijd voor ieder karakter een ander stemmetje op. Collega's van mij hebben aangegeven dat ik eens zou moeten informeren naar het inspreken van een tekenfilm in verband met 1 apart stemmetje, dus vandaar eigenlijk ook deze reactie. Ik kan een stemmetje doen wat lijkt op die van woody wood pekker (?). Ik heb geen idee hoe ik dit aan moet pakken en zou dan ook graag wat informatie inwinnen. Als u mij daar in kunt instrueren ben ik misschien weer een stapje verder. met vriendelijke groet, Linda Duijneveld.

Charise Weij, 01-06-2010 10:54 #5
Hallo ik ben Charise Weij en ik ben 26 jaar jong. Ik ben een moeder van een dochter van 5jaar. Ik merk als ik haar voorlees dat ik er helemaal voor ga. Dus het lijkt me helemaal te gek om dan in een film helemaal los te gaan. Ik zou graag meer informatie ontvangen, welke mogelijkheden er zijn. Alvast bedankt. Vriendelijke groet Charise Weij

Lisa Putter, 01-03-2010 16:30 #4
Het lijkt mij mega leuk om te doen. Ik ben 11 jaar. Ik weet alleen niet hoe en waar ik dat kan doen? Het is echt mijn droom! Ik spreek heel duidelijk, en kan goed emoties tonen met mijn stem.

Oswald, 15-02-2010 12:20 #3
Graag zou ik mijn vrouw willen verassen met de mogelijkheid dat zij in een studio een tekenfilm mag inspreken. Dit is een wens die zij haar leven lang al heeft en waarmee ik haar een groot plezier kan doen. Kan iemand mij verder helpen om deze wens te verwezenlijken (workshop of zo!) Ze spreekt uitmuntend ABN en kan zich heel goed inleven.

Cindy, 29-01-2010 13:20 #2
Het lijkt me geweldig om eens een tekenfilm in te spreken. Regelmatig krijg ik van mensen complimentjes dat ik zoveel stemmetjes na kan doen. Graag zou ik laten zien wat ik kan! Het is namelijk moeilijk om tussen de BNérs te komen. Reactie infoteur, 29-01-2010
Je kunt dan het beste naar een stemmenbureau gaan. Daar kunnen ze kijken of je inderdaad geschikt bent om stemmen in te spreken.

Meriam, 26-01-2010 18:29 #1
Al heel lang denk ik er aan dat het het me super leuk lijkt stemmetjes in te spreken. Dus vandaar deze poging om het werkelijkheid te maken:-)

Infoteur: Writingsuus
Laatste update: 13-07-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 28
Schrijf mee!