Thunderbirds: de stemmen achter de marionetten

Thunderbirds: de stemmen achter de marionetten In de populaire televisieserie Thunderbirds, over een familie die een internationale reddingsorganisatie leidt die overal ter wereld mensen in nood helpt, werden de rollen niet gespeeld door acteurs, maar door marionetten. Af en toe waren de touwtjes waarmee deze marionetten bewogen ook duidelijk in beeld te zien. Dit deed echter niets af aan de populariteit van de serie. Belangrijk was echter wel dat de marionetten ook een stem kregen.

Een kleine cast

De serie Thunderbirds werd bedacht door televisieproducer Gerry Anderson. Hij had al ervaring met het werken met marionetten: in zijn eerdere televisieseries werd eveneens met deze poppen gewerkt. Hierdoor wist hij dat het mogelijk was de serie te maken met een kleine cast van stemacteurs. Het gevolg daarvan was wel dat deze stemacteurs meerdere accenten moesten kunnen spreken: ze zouden immers de stem inspreken van meerdere personages.

Het kiezen voor een kleine cast had ook te maken met het budget voor de televisieserie. Het was financieel niet mogelijk om voor iedere rol een andere stemacteur aan te nemen, hoewel de serie een groter budget had dan eerdere series die Gerry Anderson gemaakt had.

Jeff, Scott en John Tracy

Peter Dyneley

De hoofdrollen in Thunderbirds waren weggelegd voor de familie Tracy: vader Jeff en zijn vijf zoons Scott, John, Virgil, Gordon en Alan. Voor de stem van vader Jeff koos Gerry Anderson voor Peter Dyneley (geboren 13 april 1921), een vriend van hem met ervaring in de film- en televisiewereld. Naast vader Jeff sprak Dyneley ook in veel afleveringen van de televisieserie een extra rol in, soms zelfs twee extra rollen per aflevering.
Dyneley overleed op 19 augustus 1976.

Shane Rimmer

De in Toronto geboren Shane Rimmer werd aangenomen als de stem voor oudste zoon Scott Tracy nadat Gerry en zijn vrouw Sylvia Anderson hem hadden zien spelen in de BBC serie Compact. Hij werd door Sylvia zelf opgebeld met de vraag of hij auditie wilde doen voor de Thunderbirdsserie. Hoewel hij er eigenlijk geen zin in had omdat hij voor de auditie en serie een eind moest rijden, deed hij toch mee en kreeg hij twee weken later de vraag of hij de stem van Scott wilde worden. Daarnaast sprak hij in diverse afleveringen nog een extra rol in.

Ray Barrett

Ray Barrett werd gekozen voor de rol van John Tracy en voor die van The Hood, de vijand van de familie Tracy. Verder sprak hij heel veel andere rollen in: soms wel vijf verschillende stemmen per aflevering. Hierbij kwam het zelfs voor dat hij in één scene meerdere rollen had en dat hij tijdens het opnemen van de tekst tegen zichzelf stond te praten.
Ray Barrett was tevens in de allereerste aflevering de stem van Alan Tracy, omdat er op dat moment nog geen acteur gekozen was voor die rol.

Virgil, Gordon en Alan Tracy

David Holliday / Jeremy Wilkin

De stem van Virgil, de middelste zoon van het gezin, werd door twee verschillende stemacteurs ingesproken tijdens de televisieserieperiode van Thunderbirds: David Holliday deed dit de eerste zesentwintig afleveringen, Jeremy Wilkin sprak Virgils stem in voor de overige afleveringen en de twee films.

David Graham

Acteur David Graham werd niet alleen aangenomen voor de stem van Gordon, hij sprak ook de teksten in voor drie andere belangrijke personages uit de serie: de uitvinder Brains, de butler Parker en de huishouder Kyrano. Zowel John Tracy en Brains spraken met een Amerikaans accent, terwijl butler Parker als een echte Brit sprak en Kyrano uit Azië afkomstig was. Voor David Graham, zelf een Engelsman, was dit geen enkel probleem.

Matt Zimmerman

De laatste acteur die aan de stemcast toegevoegd werd, was de Canadees Matt Zimmerman, die de stem voor Alan Tracy in sprak. Gerry en Sylvia Anderson waren op zoek naar een speciaal geluid voor de jongste zoon van de familie. Dankzij David Holliday (de stem van Virgil) kwamen ze in contact met Matt en hij werd na zijn auditie meteen aangenomen.

Overige stemmen

Voor de vrouwelijke stemmen van de Thunderbirds werd Christine Finn aangenomen. Zij sprak de stemmen in van Tin-Tin Kyrano (de dochter van huishouder Kyrano) en Oma Tracy. Naast Tin-Tin en Oma was er nog één andere vrouwelijke rol in de serie: die van de Britse International Rescue agente Lady Penelope. Hiervoor hoefde Gerry Anderson geen audities te houden, aangezien zijn vrouw Sylvia meteen aangaf dat zij de stem van Lady Penelope in zou spreken.

Naast de genoemde acteurs en actrices maakte er nog één man deel uit van de stemcast: John Tate. Hij sprak aan het einde van seizoen één en in seizoen twee de stemmen in voor diverse gastrollen in.
© 2015 - 2024 Miriammylene, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thunderbirds: het idee en het ontstaan van de serieThunderbirds: het idee en het ontstaan van de serieIn september 1965 was de televisieserie Thunderbirds voor het eerst te zien op televisie in Nederland. De serie was echt…
Thunderbirds: de personages en machines uit de tvserieThunderbirds: de personages en machines uit de tvserie5, 4, 3, 2, 1 Thunderbirds are go! Bij velen zal dit zinnetje nog bekend in de oren klinken. Het is het begin van de te…
Hoe stem je een gitaar?Je gitaar stemmen, oftewel je gitaar mooi zuiver laten klinken, is iets belangrijks wat je regelmatig zou moeten doen. H…
Levensechte pop ook vaak belangrijk voor volwasseneLevensechte pop ook vaak belangrijk voor volwasseneBij poppen denken we in de eerste plaats aan een speelgoedpop voor kleine meisjes, maar poppen hebben een veel grotere d…

Overspel: seizoen 3Seizoen 3 van de VARA-serie Overspel zal pas in het najaar op de Nederlandse televisie te zien zijn, maar nu al kun je o…
Penoza: Een vrouw aan de top van de onderwereldSinds 12 september 2010 wordt de Nederlandse dramaserie Penoza uitgezonden door de KRO op Nederland 3. De televisieserie…
Bronnen en referenties
  • De afleveringen van de televisieserie Thunderbirds
  • The complete book of Thunderbirds, Chris Bentley, Carlton Books, 2005
Miriammylene (63 artikelen)
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.