Penoza: Een vrouw aan de top van de onderwereld

Sinds 12 september 2010 wordt de Nederlandse dramaserie Penoza uitgezonden door de KRO op Nederland 3. De televisieserie telt 26 afleveringen, die verdeeld zijn over 3 seizoenen. De hoofdrol in de serie Penoza is weggelegd voor actrice Monic Hendrickx, die we allemaal kennen van de film Nynke en De Poolse Bruid waar ze Gouden Kalveren voor won. Het verhaal vertelt over een vrouw, genaamd Carmen van Walraven, die door de moord op haar man in de onderwereld terechtkomt. Ze moet de problemen die haar man heeft veroorzaakt zien op te lossen en veilige situatie creëren voor haar en haar gezin. In 2010 begonnen producenten Alain de Levita en Johan Nijenhuis voorzichtig met een eerste seizoen van acht afleveringen. Nederlands televisiedrama werd vaak negatief beoordeeld, door de slechte verhaallijnen en te veel naakt. Maar De Levita en Nijenhuis kregen hele andere feedback. De televisieserie Penoza werd lovend ontvangen. Het publiek was razend enthousiast en de kijkcijfers waren mooi.

De titel Penoza

Johan Nijenhuis, de uitvoerend producent van de serie, bedacht de titel Penoza. Penoza is de zogenaamde vrouwelijke vorm van penoze, wat verwijst naar de vrouwelijke hoofdrol Carmen van Walraven die in een mannenwereld belandt.

Seizoen 1

Het eerste seizoen begon op 12 september 2010 en telde acht afleveringen. In de eerste en tweede aflevering werd meteen het verhaal ingeleid. Carmen van Walraven lijkt een gelukkig leven te leiden met haar man Frans en haar kinderen Luciën, Nathalie en Boris. Echter ontdekt ze dat Frans diep in de onderwereld zit met zijn vrienden Irwan, tevens de broer van Carmen én Steven, de man van Carmen's beste vriendin Sandarina. Als Frans voor Boris' ogen wordt geliquideerd staat Carmen er alleen voor. Ze ontdekt dat Frans veel schulden had en wordt bedreigd door mensen uit de onderwereld. Daarnaast is justitie op zoek naar haar, om te getuigen tegen de vrienden van haar man. Dit is iets wat Carmen absoluut niet wil en ze kiest ervoor om zichzelf in de criminele praktijken die haar man voerde te mengen. Op 31 oktober 2010 werd de seizoensfinale van de serie uitgezonden.

Seizoen 2

Op 25 november 2012 wordt de eerste aflevering van seizoen 2 uitgezonden. Dit tweede seizoen heeft 10 afleveringen en gaat verder aan de hand van het verhaal van seizoen 1. Carmen is op de vlucht geslagen met haar kinderen Luciën, Nathalie en Boris en heeft een tijdje in Australië gewoond. Nu ze terug is in Nederland, omdat Nathalie een zelfmoordpoging heeft gedaan, wordt ze meteen weer betrokken in het criminele circuit. Als ze ervoor zorgt dat Irwan de gevangenis kan verlaten moeten er meteen weer oude rekeningen worden vereffend. Irwan is ondertussen een verhouding aangegaan met Carmen's vriendin Hanneke en ze verwachten een kindje. Als Irwan ineens verdwijnt staat Carmen er weer alleen voor. De enige die ze kan vertrouwen is haar nieuwe liefde John.

Seizoen 3

In het najaar van 2013 begint seizoen 3 van Penoza. In dit seizoen zien we dat Carmen alles voor elkaar heeft. Zowel in haar gezin als in de onderwereld. Ze woont in een prachtige villa met haar liefde John en hun kinderen Boris, Koen en Irwan Jr. Luciën en Nathalie zijn uitgevlogen. Samen met Berry en Reina heeft Carmen een mooie drugslijn opgezet met Rosales. Met Berry heeft Carmen haar opvolger gevonden en ze wil zo snel mogelijk met pensioen. Met een nieuw project van Simon Zwart dat De Tulp gaat heten wil ze haar geld witwassen. Maar als Luciën en Nathalie zichzelf allebei storten in een avontuur met Carmen's vrienden en Storm niet is wie Carmen denkt dat hij is lijkt alles mis te gaan.

Cast

De hoofdrol in de serie is weggelegd voor Monic Hendrickx, die Carmen van Walraven speelt. Naast deze grote naam, zijn er nog meer grote namen te zien in de serie.
 • Monic Hendrickx - Carmen van Walraven - de Rue
 • Niels Gomperts - Luciën van Walraven
 • Sigrid ten Napel - Nathalie van Walraven
 • Stijn Taverne - Boris van Walraven
 • Raymond Thiry - Nicolaas Luther
 • Medina Schuurman - Sandarina Breusink - Ritchie
 • Thomas Acda - Frans van Walraven
 • Marcel Hensema - Steven Breusink
 • Hajo Bruins - Jim Leeflang
 • Tom Jansen - André de Rue
 • Fedja van Huêt - Irwan de Rue
 • Loek Peters - Berry Reitens
 • Olga Zuiderhoek - Fiep Homoet
 • Eric Corton - John de Weert
 • Marcel Musters - Simon Zwart
 • Willem Nijholt - Henk Ooms
 • Gijs Naber - Lucas 'Storm' Albema
 • Eva van de Wijdeven - Reina Pasalic

Prijzen

De serie Penoza werd door het Nederlandse publiek enorm gewaardeerd. Dit blijkt ook uit de prijzen die de dramaserie won. Zo werd Penoza in het eerste jaar door de Lira Scenarioprijs genomineerd als beste Nederlandse televisiedrama en door de Zilveren Krulstaart als beste scenario tv-serie. Deze prijzen won de serie echter niet. Wel werd Monic Hendrickx bekroond met de Beeld en Geluid Award voor beste actrice.

In 2013 werd de serie een heleboel keer bekroond. Ze wonnen niet alleen de Zilveren Krulstaart voor beste scenario, maar ook de Televizier Voorverkiezing voor beste dramaserie. Monic Hendrickx kreeg dit jaar een Gouden Kalf voor haar rol als Carmen van Walraven. In 2014 kreeg Olga Zuiderhoek een TV Beeld voor beste bijrol.

De gehele serie werd tijdens de Crimezone Awards of Honor winnaar van de beste Nederlandstalige misdaadserie uit de periode 2002 tot en met 2012.

Verkocht aan het buitenland

De Belgische omroep VRT zag wel iets in de Nederlandse dramaserie Penoza en kocht het over. In 2012 werd de serie uitgezonden op de televisiezender Eén. Echter konden de Vlaamse kijkers de dialogen in de serie niet verstaan en moest de serie worden voorzien van Belgische ondertitels.

In sommige landen werd liever een remake gemaakt van de televisieserie. De zender ABC zendde in 2013 de achtdelige serie Red Widow uit, maar deze viel in Amerika niet echt in de smaak. Ook in Polen en Rusland is een remake gemaakt van het Nederlandse Penoza. Bollywood denkt zelfs aan een verfilming van het eerste seizoen van Penoza.

Een vierde seizoen

Vanwege drie succesvolle seizoenen is in de winter van 2014-2015 begonnen met het opnemen van een vierde seizoen van Penoza. Niet alleen de hoge kijkcijfers, maar ook de lovende reacties hebben hiervoor gezorgd. Het einde van seizoen 3 valt te zien als een gesloten einde, als wel een open einde. Echter kiezen de schrijvers er deze keer toch voor om het als een open einde te beschouwen en borduren ze in Penoza IV verder op waar het verhaal is gebleven. Het vierde seizoen zal niet eerder dan najaar 2015 worden uitgezonden.

Al bekend is dat acteur Barry Atsma en Jacob Derwig een belangrijke rol gaan spelen in Penoza IV. Atsma speelt de revalidatiecoach van Carmen, wat al verklapt hoe het na seizoen 3 verder zal gaan. Jacob Derwig speelt een belangrijke rol in het leven van de zoon van Carmen, Boris. Hij zal een onguur type zijn dat goed bevriend is met Berry. Naast de twee nieuwe rollen keren in ieder geval Boris van Walraven, Berry Reitens, Nicolaas Luther, Lucas 'Storm' Albema en Carmen van Walraven terug.
© 2015 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
NL Film: de Nederlandse producent van series en speelfilmsNL Film: de Nederlandse producent van series en speelfilmsBij de aftiteling van series staat vaak de naam van NL Film als producent vermeld. Maar wat voor bedrijf is dit eigenlij…
Dramaserie Nieuwe BurenNieuwe Buren, een Nederlandse dramaserie geschreven aan de hand van het boek "Nieuwe Buren" van Saskia Noort, welke in 2…
Spanning en sensatie: Nederlandse dramaserie Zwarte TulpSpanning en sensatie: Nederlandse dramaserie Zwarte TulpIn september 2015 zond RTL 4 het eerste seizoen van de nieuwe Nederlandse dramaserie Zwarte Tulp uit. Begin januari 2017…

Thunderbirds: het idee en het ontstaan van de serieThunderbirds: het idee en het ontstaan van de serieIn september 1965 was de televisieserie Thunderbirds voor het eerst te zien op televisie in Nederland. De serie was echt…
Thunderbirds: de personages en machines uit de tvserieThunderbirds: de personages en machines uit de tvserie5, 4, 3, 2, 1 Thunderbirds are go! Bij velen zal dit zinnetje nog bekend in de oren klinken. Het is het begin van de te…
Bronnen en referenties
 • http://www.imdb.com/title/tt1674553/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Penoza
 • http://penoza.kro.nl/
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.