Thunderbirds: de personages en machines uit de tvserie

Thunderbirds: de personages en machines uit de tvserie 5, 4, 3, 2, 1… Thunderbirds are go! Bij velen zal dit zinnetje nog bekend in de oren klinken. Het is het begin van de televisieserie Thunderbirds, een populaire serie uit de jaren zestig. Marionetten die in razendsnelle vliegtuigen de ene ramp na de andere op weten te lossen, het werd maar wat bijzonder gevonden in die tijd. Inmiddels zijn we met alle moderne techniek wel wat gewend, maar het uitbrengen van de complete televisieserie op DVD geeft aan dat deze oude serie nog steeds populair is.

Familie Tracy

Thunderbirds draait om de familie Tracy. Vader Jeff woont met zijn vijf zoons Scott, Virgil, Alan, Gordon en John op een eiland ergens in de oceaan (een precieze locatie wordt nergens in de serie gegeven). Vroeger heeft hij voor de US Air Force gewerkt en is hij astronaut geweest, maar nu besteedt hij al zijn tijd aan het leiden van International Rescue: een geheime organisatie die mensen overal ter wereld helpt als ze in de problemen zijn.

Jeff kwam op het idee voor International Rescue toen hij een verslag las over een tragisch vliegtuigongeval waarbij tachtig mensen om het leven kwamen, wat voornamelijk kwam door falend reddingswerk. Met behulp van het geld dat hij verdiend had, wist hij binnen twee jaar International Rescue op te zetten. Hij besloot dat zijn zoons het reddingswerk zouden doen, hij zou alle operaties leiden vanuit de thuisbasis: hun eigen huis op het eiland.

Thunderbirds

International Rescue is vooral een succes door de Thunderbirds: hun reddingsmachines. De belangrijkste Thunderbird is nummer vijf: een ruimtestation waar oudste zoon John het merendeel van zijn tijd doorbrengt. In het ruimtestation komen berichten binnen vanuit de hele wereld en kan John noodoproepen horen. Deze geeft hij vervolgens door aan de thuisbasis, zodat vader Jeff kan bepalen welke machines nodig zijn voor de reddingsoperatie en wie er aan deel zal nemen.

Na Thunderbird nummer vijf zijn Thunderbird één en twee de belangrijkste machines. Thunderbird één is een razendsnel vliegtuig dat bijna altijd bestuurd wordt door Scott. Hij arriveert als eerste op de rampplek en neemt de situatie in zich op. Thunderbird twee volgt dan meestal iets later. Het is een groot vrachtvliegtuig met een verwisselbaar gedeelte in het midden, een pod. Er zijn in totaal zes verschillende pods, allemaal met hun eigen reddingsmateriaal erin. Zo bevat pod vier bijvoorbeeld Thunderbird vier, de razendsnelle duikboot die door zoon Gordon bestuurd wordt.
Als laatste is er nog Thunderbird drie, de ruimteraket die door Alan bestuurd wordt.

Lanceringen en portretten

Alle Thunderbirds, op Thunderbird vijf na, hebben hun eigen lanceerlocatie vanaf het Tracy-eiland. Bekend zijn de scènes uit de televisieserie met het zwembad dat opzij schuift voor de lancering van Thunderbird één en de weg klappende palmbomen om de landingsbaan voor Thunderbird twee vrij te maken. Zodra de Thunderbirds vertrokken zijn, schuift het zwembad weer op zijn plaats en gaan de palmbomen terug overeind, zodat het lijkt alsof er niets gebeurd is. Dit is namelijk belangrijk: Jeff Tracy wil de organisatie, en vooral de locatie, strikt geheim houden.

Om International Rescue geheim te houden, hangen er in de woonkamer van het huis ook portretfoto’s die kunnen veranderen. Is er niemand anders op het eiland aanwezig dan de familie Tracy zelf, dan laten de foto’s de vijf zoons zien in hun International Rescue uniform. Zodra er een oproep komt vanuit Thunderbird vijf, beginnen de lampjes in de ogen van John te knipperen om Jeff te laten weten dat er iets aan de hand is. Ook tijdens een reddingsoperatie geven knipperende lampjes in de ogen van de foto’s aan dat iemand contact op wil nemen met de thuisbasis.
Is er echter bezoek op het eiland, dan schuiven de foto’s snel omhoog en zijn keurige portretten te zien van de vijf zoons in hun normale kleding.

Londen

De thuisbasis van International Rescue is het eiland van de familie Tracy, maar Jeff heeft ook mensen over de hele wereld verspreid die hem kunnen helpen als het nodig is. De belangrijkste persoon van die groep mensen is Lady Penelope, een rijke dame die in Londen woont met haar butler en chauffeur Parker. Meer dan eens helpt ze International Rescue vanuit Londen, maar ook diverse keren is zij degene die door International Rescue gered moet worden.

Voor haar reddingsacties gebruikt Lady Penelope FAB 1, een roze Rolls-Royce die meestal bestuurd wordt door haar chauffeur Parker. De auto is uitgerust met allerlei snufjes, maar ook met wapens. Tevens kan de auto vanuit het huis van Lady Penelope bestuurd worden, wat bijvoorbeeld van pas komt als dieven het op FAB 1 voorzien hebben. Lady Penelope laat hen de hele nacht rondjes rijden in de auto, waarna de dieven maar wat blij zijn om uit te mogen stappen.

Hulp en vijand

International Rescue krijgt verder hulp van Brains, een geniale uitvinder die veel geholpen heeft bij het ontwikkelen van de Thunderbirds en de andere reddingsmaterialen. Hij woont op het eiland bij de familie Tracy, net als Jeff’s moeder, oma Tracy, en Kyrano, de huishouder. Kyrano heeft een dochter, Tin-Tin, die af en toe mee mag tijdens een reddingsoperatie.

Kyrano heeft ook een halfbroer, the Hood. Hij is de grootste vijand van International Rescue. Met behulp van mysterieuze krachten als voodoo en zwarte magie probeert hij regelmatig achter de geheimen van de organisatie te komen. Uiteraard mislukken zijn plannen altijd en weet International Rescue uit zijn handen te blijven.
© 2015 - 2024 Miriammylene, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thunderbirds: de stemmen achter de marionettenThunderbirds: de stemmen achter de marionettenIn de populaire televisieserie Thunderbirds, over een familie die een internationale reddingsorganisatie leidt die overa…
Thunderbirds: het idee en het ontstaan van de serieThunderbirds: het idee en het ontstaan van de serieIn september 1965 was de televisieserie Thunderbirds voor het eerst te zien op televisie in Nederland. De serie was echt…
Het ruimtepak van een astronaut tijdens een ruimtewandelingHet ruimtepak van een astronaut tijdens een ruimtewandelingEen modern EMU ruimtepak voor een astronaut weegt op aarde ongeveer 55 kilo. Niet comfortabel maar elk onderdeel van het…
Levensechte pop ook vaak belangrijk voor volwasseneLevensechte pop ook vaak belangrijk voor volwasseneBij poppen denken we in de eerste plaats aan een speelgoedpop voor kleine meisjes, maar poppen hebben een veel grotere d…

Penoza: Een vrouw aan de top van de onderwereldSinds 12 september 2010 wordt de Nederlandse dramaserie Penoza uitgezonden door de KRO op Nederland 3. De televisieserie…
Shark Tank (ABC)Shark Tank (ABC)Shark Tank is een televisie programm op Fox TV en gaat over ondernemers die hun plan presenteren aan vijf "self made mil…
Bronnen en referenties
  • De afleveringen van de televisieserie Thunderbirds
  • Het boek The complete book of Thunderbirds, Chris Bentley, Carlton Books, 2000
Miriammylene (63 artikelen)
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.