Thunderbirds: het idee en het ontstaan van de serie

Thunderbirds: het idee en het ontstaan van de serie In september 1965 was de televisieserie Thunderbirds voor het eerst te zien op televisie in Nederland. De serie was echter al twee jaar eerder bedacht: eind oktober 1963 kwam Gerry Anderson op het idee om een serie te maken over reddingsoperaties. Dat de serie zo’n succes zou worden dat er vijftig jaar later nog steeds dvd’s van verkocht zouden worden, had hij toen nooit kunnen bedenken.

Mijnongeluk

Het idee voor de Thunderbirds ontstond toen televisieproducer Gerry Anderson op de radio het nieuws hoorde dat er in Duitsland een mijnongeluk gebeurd was. Een groep mannen zat meer dan negentig meter onder de grond vast in overstroomde mijnschacht. De reddingswerkers moesten eerst een gat boren, zodat de mannen lucht kregen en zodat ze voedsel konden ontvangen. Vervolgens moest er nog een tweede gat geboord worden waardoor de mannen opgehaald zouden kunnen worden.

Het nieuws over het mijnongeluk fascineerde Gerry Anderson natuurlijk omdat hij medelijden had met de gevangen mannen en omdat hij wilde weten of het goed af zou lopen, maar hij had ook veel interesse in de reddingsoperatie zelf. Zo was er bijvoorbeeld voor het gat waar de mannen zelf doorheen moesten een boor nodig die vanuit Bremen over moest komen. Het vervoer ervan zou acht uur duren per trein.

Dit zette Gerry Anderson aan het denken: zou het niet makkelijker zijn als er op een aantal vaste plekken in de wereld materiaal klaar stond dat, zodra er een ramp gebeurde, meteen vervoerd zou kunnen worden?

International Rescue

In diezelfde periode kreeg Gerry een telefoontje van Lew Grade, de directeur van een televisiemaatschappij. Gerry had voorheen enkele series voor hem gemaakt en Lew wilde graag dat hij met iets nieuws zou komen. Omdat de vorige science fiction series een groot succes waren geweest, vroeg Lew om een nieuwe science fiction serie. Gerry probeerde zijn ideeën over de reddingsoperaties om te zetten naar een science fiction wereld. Langzaamaan ontstond zo het idee voor de Thunderbirds: een internationale reddingsorganisatie met geweldige vliegtuigen, vijanden die hun materiaal wilden stelen en zich voor een deel afspelend op een eilandje in de oceaan. De serie zou simpelweg International Rescue gaan heten.

Amerikaans en Brits

Net zoals andere series van Gerry Anderson zou ook deze serie uitgevoerd worden met Supermarionation, speciale marionetten. International Rescue zou wel anders worden dan zijn vorige series, omdat de verhalen op een meer volwassener publiek gericht zouden zijn. Bovendien zou de serie ‘Amerikaans’ aan moeten doen in plaats van Brits (Gerry Anderson was Brits) vanwege de kosten: het zou te duur zijn om de serie alleen met het geld van hun Britse bedrijf te produceren. Een serie met Amerikaanse personages zou interessanter zijn om ook in Amerika op televisie te laten zien en dus meer geld op kunnen leveren. Om de serie niet geheel Amerikaans te maken, bedachten Gerry en zijn vrouw Sylvia de personages Lady Penelope en Parker, agenten van International Rescue die woonachtig waren in Groot-Brittannië.

Thunderbirds

Gerry en Sylvia werkten hun ideeën voor de serie verder uit. Er moesten scripts geschreven worden, er moesten sets gemaakt worden, de marionetten moesten ontworpen worden, maar het belangrijkste waren natuurlijk de vliegtuigen van International Rescue. Deze kregen de naam Rescue One, Rescue Two, Rescue Three, Rescue Four en Rescue Five.

Tijdens het maken van de ontwerpen van de vijf vliegtuigen sprak Gerry met zijn oudere broer, Lionel, die pilot was. Lionel had hem ooit eens verteld dat hij geoefend had op een veld gelegen naast Thunderbird Field. Deze naam sprak Gerry zo aan dat hij besloot de vliegtuigen Thunderbirds te noemen. De naam van de serie veranderde vervolgens ook van International Rescue in Thunderbirds.

Vrij snel na deze wijziging werd begonnen met het filmen van de eerste (proef)scènes, maar pas tijdens de zomer van 1964 was het echt zo ver: de eerste aflevering van de Thunderbirds, Trapped in the Sky, werd opgenomen. Hierna volgden nog 31 afleveringen en twee films.
© 2015 - 2024 Miriammylene, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thunderbirds: de stemmen achter de marionettenThunderbirds: de stemmen achter de marionettenIn de populaire televisieserie Thunderbirds, over een familie die een internationale reddingsorganisatie leidt die overa…
Thunderbirds: de personages en machines uit de tvserieThunderbirds: de personages en machines uit de tvserie5, 4, 3, 2, 1… Thunderbirds are go! Bij velen zal dit zinnetje nog bekend in de oren klinken. Het is het begin van de te…
De fascinatie voor science fiction (-films)Wat maakt science fiction voor velen zo aantrekkelijk? De films ET, Frankenstein, Star Wars, The Matrix of Star Trek … s…
O Superman, Laurie Anderson, een anti-hitrecensieO Superman, Laurie Anderson, een anti-hitLaurie Anderson, Amerikaans artieste en zangeres scoorde in 1981 een hit met het experimentele nummer O Superman, dat ma…

Overspel: seizoen 3Seizoen 3 van de VARA-serie Overspel zal pas in het najaar op de Nederlandse televisie te zien zijn, maar nu al kun je o…
Penoza: Een vrouw aan de top van de onderwereldSinds 12 september 2010 wordt de Nederlandse dramaserie Penoza uitgezonden door de KRO op Nederland 3. De televisieserie…
Bronnen en referenties
  • De afleveringen van de tvserie Thunderbirds
  • Het boek The Complete book of Thunderbirds, 2005, Carlton Books
Miriammylene (63 artikelen)
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.