Thunderbirds: het idee en het ontstaan van de serie
In september 1965 was de televisieserie Thunderbirds voor het eerst te zien op televisie in Nederland. De serie was echter al twee jaar eerder bedacht: eind oktober 1963 kwam Gerry Anderson op het idee om een serie te maken over reddingsoperaties. Dat de serie zo’n succes zou worden dat er vijftig jaar later nog steeds dvd’s van verkocht zouden worden, had hij toen nooit kunnen bedenken.
Mijnongeluk
Het idee voor de Thunderbirds ontstond toen televisieproducer Gerry Anderson op de radio het nieuws hoorde dat er in Duitsland een mijnongeluk gebeurd was. Een groep mannen zat meer dan negentig meter onder de grond vast in overstroomde mijnschacht. De reddingswerkers moesten eerst een gat boren, zodat de mannen lucht kregen en zodat ze voedsel konden ontvangen. Vervolgens moest er nog een tweede gat geboord worden waardoor de mannen opgehaald zouden kunnen worden.
Het nieuws over het mijnongeluk fascineerde Gerry Anderson natuurlijk omdat hij medelijden had met de gevangen mannen en omdat hij wilde weten of het goed af zou lopen, maar hij had ook veel interesse in de reddingsoperatie zelf. Zo was er bijvoorbeeld voor het gat waar de mannen zelf doorheen moesten een boor nodig die vanuit Bremen over moest komen. Het vervoer ervan zou acht uur duren per trein.
Dit zette Gerry Anderson aan het denken: zou het niet makkelijker zijn als er op een aantal vaste plekken in de wereld materiaal klaar stond dat, zodra er een ramp gebeurde, meteen vervoerd zou kunnen worden?
International Rescue
In diezelfde periode kreeg Gerry een telefoontje van Lew Grade, de directeur van een televisiemaatschappij. Gerry had voorheen enkele series voor hem gemaakt en Lew wilde graag dat hij met iets nieuws zou komen. Omdat de vorige science fiction series een groot succes waren geweest, vroeg Lew om een nieuwe science fiction serie. Gerry probeerde zijn ideeën over de reddingsoperaties om te zetten naar een science fiction wereld. Langzaamaan ontstond zo het idee voor de Thunderbirds: een internationale reddingsorganisatie met geweldige vliegtuigen, vijanden die hun materiaal wilden stelen en zich voor een deel afspelend op een eilandje in de oceaan. De serie zou simpelweg International Rescue gaan heten.
Amerikaans en Brits
Net zoals andere series van Gerry Anderson zou ook deze serie uitgevoerd worden met Supermarionation, speciale marionetten. International Rescue zou wel anders worden dan zijn vorige series, omdat de verhalen op een meer volwassener publiek gericht zouden zijn. Bovendien zou de serie ‘Amerikaans’ aan moeten doen in plaats van Brits (Gerry Anderson was Brits) vanwege de kosten: het zou te duur zijn om de serie alleen met het geld van hun Britse bedrijf te produceren. Een serie met Amerikaanse personages zou interessanter zijn om ook in Amerika op televisie te laten zien en dus meer geld op kunnen leveren. Om de serie niet geheel Amerikaans te maken, bedachten Gerry en zijn vrouw Sylvia de personages Lady Penelope en Parker, agenten van International Rescue die woonachtig waren in Groot-Brittannië.
Thunderbirds
Gerry en Sylvia werkten hun ideeën voor de serie verder uit. Er moesten scripts geschreven worden, er moesten sets gemaakt worden, de marionetten moesten ontworpen worden, maar het belangrijkste waren natuurlijk de vliegtuigen van International Rescue. Deze kregen de naam Rescue One, Rescue Two, Rescue Three, Rescue Four en Rescue Five.
Tijdens het maken van de ontwerpen van de vijf vliegtuigen sprak Gerry met zijn oudere broer, Lionel, die pilot was. Lionel had hem ooit eens verteld dat hij geoefend had op een veld gelegen naast Thunderbird Field. Deze naam sprak Gerry zo aan dat hij besloot de vliegtuigen Thunderbirds te noemen. De naam van de serie veranderde vervolgens ook van International Rescue in Thunderbirds.
Vrij snel na deze wijziging werd begonnen met het filmen van de eerste (proef)scènes, maar pas tijdens de zomer van 1964 was het echt zo ver: de eerste aflevering van de Thunderbirds, Trapped in the Sky, werd opgenomen. Hierna volgden nog 31 afleveringen en twee films.