Shark Tank (ABC)

Shark Tank (ABC) Shark Tank is een televisie programm op Fox TV en gaat over ondernemers die hun plan presenteren aan vijf "self made millionaires", die in ruil voor een aandeel in het bedrijf geld investeren waarmee de ondernemer de groei van zijn bedrijf kan realiseren. In Amerika is het programma zeer populair en elke aflevering trekt steevast 6 tot 7 miljoen kijkers.

Het programma

De opzet van het programma is simpel. Het is een soort X-Factor voor ondernemers. Over het algemeen zijn het startende ondernemers (dit hoeven niet perse jonge ondernemers te zijn) die een plan hebben of dit plan al hebben omgezet in een eigen onderneming. Het plan wordt gepresenteerd aan vijf "Sharks", die allen succesvolle investeerders zijn. De ondernemer heeft kapitaal nodig om het plan verder uit te bouwen. Vaak zijn het ondernemers die online hun verkopen doen, maar vanwege de groei en een aantal grote orders (bijvoorbeeld van grote retailketens) onvoldoende liquiditeiten hebben om aan deze groeiende vraag te voldoen. In de pitch wordt aangegeven hoeveel kapitaal de ondernemer nodig heeft en welk aandeel hij hiervoor wil afstaan, wat het product of de dienst inhoudt en wat het onderscheidende vermogen is van het product. Vervolgens hebben de vijf Sharks de mogelijkheid om vragen te stellen. In eerste instantie zijn de Sharks vooral benieuwd naar de financiële indicatoren. Hoeveel bedroeg de omzet in het afgelopen jaar, wat is de inkoopprijs en verkoopprijs en hoe hoog is de winst die wordt gerealiseerd? De antwoorden op deze vragen bepalen voor een groot deel de reactie van de Sharks. Zij zijn immers vooral geïnteresseerd in de financiële gegevens.

De vraag

De ondernemer vraagt naar een geldbedrag om zijn bedrijf verder te ontwikkelen. De insteek van het programma is dat de ondernemer zelf aangeeft hoeveel "equity" hij voor zijn bedrijf wil opgeven. Equity staat gelijk aan een aandeel in het bedrijf. De investeerder krijgt een aandeel in de toekomstige waarde van het bedrijf. Stel dat de investeerder 200.000 dollar investeert voor 10% equity, waardeert hij het bedrijf op 2 miljoen euro. Wanneer het bedrijf groeit naar een waarde van 4 miljoen euro, dan heeft de Shark zijn investering verdubbeld.

De onderhandeling

Na de presentatie en het beantwoorden van de vragen krijgen de Sharks de mogelijkheid om een aanbod te doen. Zij baseren hun aanbod vooral op de financiële gegevens van het bedrijf en hoeveel moeite ze moeten doen voor het bedrijf. De ondernemer vraagt immers niet alleen om geld, maar ook om de kennis, de know-how en de netwerken van de Sharks. Elke Shark bepaalt of hij "in" of "out" is. De keuze voor een "out" wordt gemotiveerd. Vaak is het onvoldoende betrokkenheid bij het product, onvoldoende vertrouwen in de onderneming of onvoldoende vertrouwen in de potentie om te groeien waardoor de Shark afhaakt. Wanneer ze wel een aanbod doen, wordt er vaak een hoger aandeel in het bedrijf verlangd. Nu begint de onderhandeling. De ondernemer is enerzijds blij dat een Shark in zijn bedrijf wil investeren, maar hij moet wel een hoog aandeel opgeven (vaak wordt er wel 40% tot 50% aandeel in het bedrijf gevraagd). Echter voor dat hoge aandeel heeft hij wel een topinvesteerder met veel connecties aan zich gebonden. Zowel de ondernemer als de Shark kunnen de onderhandeling beëindigen. In dat geval gaat de investering niet door. Vooral Shark Kevin O'leary biedt vaak afwijkende constructies aan. Zo investeert hij vaak op basis van stuksprijs. Hij eist bijvoorbeeld een dollar voor elk product dat verkocht wordt totdat hij zijn investering heeft terug verdiend, om daarna de stuksprijs te verlagen naar 50 cent per verkocht product. Ook kan er voor een lening worden gekozen, waarbij een rentepercentage af wordt gesproken. Wanneer geen enkele Shark een aanbod, heeft de ondernemer geen investeerder en zal hij op zoek moeten gaan naar alternatieven.

Door het programma lijkt het alsof de Shark binnen enkele minuten moeten beslissen of ze investeren of niet. De daadwerkelijke presentatie en het vragenvuur kan echter uren duren. Daarnaast vindt er na een investering nog een screening plaats (op strafblad, administratie en financiële gegevens van het bedrijf en de ondernemer). Op basis van deze screening gaan veel investeringen alsnog niet door.

De Sharks

Shark Tank is inmiddels bezig aan haar zesde seizoen. Dit zijn de Sharks die in de ondernemers investeren:

Barbara Corcoran

Barbara Corcoran is na haar studie begonnen met haar eigen bedrijf, waar ze met haar gespaarde geld is gaan beleggen in onroerend goed. Door de rendementen steeds te herinvesteren is haar bedrijf sterk gegroeid. In 2001 heeft ze haar bedrijf voor 66 miljoen dollar verkocht aan NRT Incorporated. Met deze opbrengst is ze gaan investeren in andere bedrijven. Omdat ze als arme student met een klein kapitaal is begonnen met haar bedrijf, is ze gevoelig voor ondernemers die vanuit dezelfde situatie met hun plan bezig zijn. Barbara Corcoran is momenteel eigenaar van een adviesbureau en een TV productiemaatschappij en schrijft wekelijks een column voor the New York Daily News.

Robert Herjavec

Robert Herjavec kwam als immigrant naar Amerika met zijn vader en moeder om het communisme in Joegoslavië te ontlopen. Zonder geld en met een enkele koffer aan spullen hebben ze in Amerika een nieuw leven opgestart. Na het afronden van zijn studie en het uitvoeren van verschillende bijbaantjes is hij terecht gekomen bij Logiquest, waar hij zichzelf opwerkte als General Manager. Bij binnenkomst bij dit bedrijf heeft hij een halfjaar zonder salaris gewerkt, puur om te bewijzen dat hij het niveau aankon. Daarna heeft hij een eigen bedrijf op het gebied van internet beveiliging opgestart, om het bedrijf in 2000 te verkopen. In 2003 heeft hij de Herjavec Group opgericht, een bedrijf gespecialiseerd in beveiligingsvraagstukken. In Canada is de Herjavec Group het grootste IT beveiligings bedrijf geworden. Door het bedrijf is Robert Herjavec miljonair geworden.

Daymond John

Als scholier was Daymond John al veel met ondernemen bezig. Samen met een buurjongen verkocht hij mutsen in New York op straat, waarmee hij dagelijks genoeg geld verdiende om rond te komen. Om het bedrijf verder te laten groeien hebben ze op de woning van zijn moeder een extra hypotheek van 100.000 dollar gevestigd. Het kledingbedrijf FUBU werd opgericht. Door een goede marketingstrategie groeide het bedrijf snel en vijf jaar later was er al 350 miljoen dollar aan omzet gerealiseerd. In 2014 is de omzet de 6 miljard dollar gepasseerd.

Kevin O'leary

Kevin O'leary is als kleine ondernemer begonnen met een bedrijf wat korte TV-shows produceerde. Nadat hij was uitgekocht door zijn partner, richtte hij een nieuw bedrijf op, genaamd Softkey. Met dit bedrijf richtte hij zich op educatieve software. Al snel werd het een grote partij in deze branche. Uiteindelijk is het bedrijf door Mattel overgenomen, waarbij O'Leary zich door de tegenvallende sales van Mattel uit het bedrijf terugtrok. Aan de overname door Mattel heeft O'Leary het grootste gedeelte van zijn vermogen overgehouden. Later kreeg hij een directiefunctie in het bedrijf Storage Now, een bedrijf in opslag services. Na weer een grote overname is hij werkzaam geworden in de private equity sector, waarmee hij investeerde in diverse bedrijven.

Mark Cuban

Na zijn studie heeft Mark Cuban zijn bedrijf Microsolutions opgericht, een bedrijf op het gebied van systeem integratie. Het bedrijf werd een aantal jaar later aan een grote klant van het bedrijf verkocht. Daarna richtte Cuban met een vriend een bedrijf op wat zich richtte op het broadcasten van basketbalwedstrijden. Het bedrijf groeide uit tot Broadcast.com, een broadcaster van veel sportwedstrijden. In 1999 werd het bedrijf door Yahoo! overgenomen voor bijna 6 miljard dollar. Hij richtte daarna een nieuw bedrijf op en bleef actief in de distributie van films en video. In 2000 nam Cuban een meerderheidsaandeel in de NBA basketbal club Dallas Mavericks. Met Cuban als nieuwe eigenaar wonnen the Mavericks in 2011 the NBA finals.

Lori Greiner

Lori Greiner heeft haar grote verdiensten behaald met het ontwerp van een sieradenbox, waarmee ze in totaal meer dan 500 miljoen dollar aan omzet realiseerde. Ze is zich daarnaast gaan richten op nieuwe innovaties en het patenteren van deze producten. Ze heeft ongeveer 120 patenten op innovatieve producten.

De Sharks zijn allemaal self made millionaires. Ze zijn met kleine bedrijven begonnen en met hun ondernemerschap hebben ze hun bedrijven weten uit te breiden tot grote spelers in diverse markten.

Succesverhalen

Elke aflevering van de serie trekt ongeveer 6 a 7 miljoen kijkers, waardoor ondernemers, of ze een deal krijgen of niet, wel exposure en naamsbekendheid krijgen. Shark Tank heeft dan ook een groot aantal succesverhalen opgeleverd. Een aantal voorbeelden:

Breathometer

Charles Yim presenteerde de Breathometer, een mobiele alcoholtest die met de smartphone uitgevoerd kan worden. Maar liefst vijf Sharks (Cuban, O'Leary, John, Herjavec en Greiner) maakten in 2013 een deal en investeerden samen 650.000 dollar in het bedrijf voor 30% aandeel. Voor 2014 heeft het bedrijf een prognose van 10 miljoen dollar afgegeven.

Readerest

Rick Hopper presenteerde de ReadeRest, een magnetische clip die ervoor zorgt dat een (zonnebril) ergens aan de kleding kan worden vastgepind. Lori Greiner investeerde 150.000 dollar in het bedrijf en ontving hiervoor maar liefst 65% aandeel in het bedrijf. Ze beloofde Hopper dat het product op QVC (een grote tell sell zender in Amerika) zou worden verkocht. Drie jaar na de uitzending heeft het bedrijf al 8 miljoen dollar omzet gerealiseerd.

Scrub Daddy

De Scrub Daddy wordt gezien als het grootste succes in de eerste vijf seizoenen. Aaron Krause ontwikkelde een spons die duurzamer en hygiënischer is dan de normale spons. Ook hier investeerde Lori Greiner in omdat ze de spons als een perfect product voor QVC zag. Voor de uitzending had Krause ongeveer 100.000 dollar omzet in 18 maanden tijd gerealiseerd. In het jaar erna heeft het product ongeveer 18 miljoen dollar opgeleverd. Bij zowel QVC als bij de grotere retail ketens is het een populair product.

Fiberfix

Spencer Quinn en Eric Child ontwikkelden de Fiberfix, een stevig stuk tape waarmee gereedschappen of gebroken voorwerpen weer vastgemaakt konden worden. Ook dit werd een populair QVC product. Lori Greiner investeerde in het bedrijf. De dag na de uitzending werden er 45.000 rollen in 10 minuten tijd verkocht. In het jaar na de uitzending is ongeveer 10 miljoen dollar aan omzet gerealiseerd.

Shark Tank in Nederland

De Nederlandse versie van Shark Tank is Dragon's Den. De Nederlandse editie is in 2007 en 2008 op TV uitgezonden.
© 2015 - 2023 Frank1982, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen: wat is private equity nou eigenlijkBeleggen: wat is private equity nou eigenlijkPrivate equity is al lang geen nieuw fenomeen meer. Private equity partijen roeren regelmatig de trom op de beurs. Hoe g…
Ondernemingsplan schrijvenOndernemingsplan schrijvenEen informatietekst over het ondernemingsplan, wat er in moet staan en hoe bepaalde dingen in elkaar zitten. Handig voor…
Equity theory als middel om te mensen te motiverenEquity theory als middel om te mensen te motiverenEquity theory biedt een solide basis om werk zodanig vorm te geven dat de motivatie van werknemers niet negatief beïnvlo…
Schrijven ondernemingsplanSchrijven ondernemingsplanAls u plannen heeft om een nieuw bedrijf te beginnen of als u een bestaand bedrijf wilt overnemen, en u heeft financieri…

Thunderbirds: de personages en machines uit de tvserieThunderbirds: de personages en machines uit de tvserie5, 4, 3, 2, 1 Thunderbirds are go! Bij velen zal dit zinnetje nog bekend in de oren klinken. Het is het begin van de te…
Detectiveserie Hercule Poirot: 13 seizoenenDetectiveserie Hercule Poirot: 13 seizoenenPoirot is een Engelse detectiveserie die vanaf 1989 voor het eerst werd uitgezonden. Agathie Christie schreef oorspronke…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Shark_Tank
Frank1982 (89 artikelen)
Laatste update: 18-02-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.