Detectiveserie Hercule Poirot: 13 seizoenen

Detectiveserie Hercule Poirot: 13 seizoenen Poirot is een Engelse detectiveserie die vanaf 1989 voor het eerst werd uitgezonden. Agathie Christie schreef oorspronkelijk Britse detectives en vond het typetje Hercule Poirot uit. Door het succes van de romans werd er uiteindelijk een televisieserie over gemaakt. Hierbij speelt Hercule Poirot (Belgische detective) de hoofdrol. De serie kende een enorm succes en er werden reeds dertien seizoenen op DVD uitgebracht. Naast Hercule Poirot waren Arthur Hastings, Inspector Japp en Miss Lemon de drie andere mede-hoofdrolspelers die de serie uniek maakte in zijn genre. De detectiveserie viel ook al verschillende keren in de prijzen.

Agatha Christie

Agatha Mary Clarissa Miller, geboren op 15 september 1890 en gestorven op 12 januari 1960 was een Britse schrijfster die erin slaagde om gedurende haar carrière een succesvol repertoire van 20 toneelstukken, 4 non-fictie werken, 6 romans en 155 kortverhalen te maken, maar haar grootste succes boekte ze met het schrijven van 66 detectiveromans. Ze wordt dan ook vernoemd als één van de meest succesvolle schrijfsters ter wereld. Er werden dan ook reeds vier prijzen naar haar vernoemd: de Agatha Award, Poirot Award, Hercule Poirotprijs en de Agatha Christie Krimipreis. Hiernaast verscheen Agatha Christie ook in het Guinnes World Records boek omdat ze de meest verkochte schrijfster is aller tijden.


Bron: CAGW, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: CAGW, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

De serie

De serie speelt zich af in in de jaren 1930, maar hier moeten wel enkele kanttekeningen bij gemaakt worden: zo startte de eerste uitzending op televisie pas op 8 januari 1989 op de ITV in Engeland. Later kregen ook Nederland (via de KRO) en België (VRT) televisierechten te pakken. Agatha Christie schreef haar laatste boek op 10 januari 1940 met de titel 'Curtain'. Hier was Hercule Poirot volgens de boeken reeds gepensioneerd. De makers van de serie verkozen er dus voor om de serie fictief te laten afspelen vanaf het jaar 1930, om deze toch in relatie met de boeken geloofwaardig volgens tijdspanne te laten overkomen. De afleveringen duren gemiddeld 50 minuten (maar veranderen vanaf 2004 naar 90 minuten) en vertrekken vanaf het appartement waar Hercule Poirot samen met zijn secretaresse Miss Lemon verblijft: Charterhouse Square.

Hoofdpersonage: Hercule Poirot

In 1920 creëerde Agatha Christie voor het eerst de Belgische detective Hercule Poirot in haar boeken, die opvallende karakteristieken en uiterlijke kenmerken kreeg:
 • tot op de millimeter symmetrisch afgeknipte snor
 • eivormig hoofd
 • ijdel
 • gekleed in een op maat ontworpen pak
 • opvallend Frans accent
 • spreekt vaak over zijn 'little grey cells' (hersenen) die het werk voor hem geklaard hebben
 • afstandelijk tegenover vrouwen (is slechts één keer verliefd geweest op Vera Rossakoff: voor hem een vrouwelijke misdadigster die hij als complete tegenhanger van zichzelf zag)
 • houdt van Tisane (kruidenthee)
 • zeer perfectionistisch en gestructureerd

Hij was het hoofdpersonage in alle detectives die geschreven werden door Christie, want na lang zoeken was het door de ontdekking van de acteur David Suchet door Rosaland Lincks (de dochter van Agatha Christie) in de film Blott on the landscape dat de meest succesvolle vertolker voor Hercule Poirot zou gevonden worden. Immers waren er ook al andere acteurs getipt om de boeken mee te verfilmen, maar het zou dus David Suchet zijn die uiteindelijk tekende voor 13 seizoenen lang om de hoofdrol van Hercule Poirot op zich te nemen.

Belangrijke personages

Arthur Hastings
De rol van Arthur Hastings, ook wel 'captain Hastings' genoemd, werd vertolkt door Hugh Fraser. Arthur Hastings is in de serie een kapitein in het leger die door gewond te raken verplicht moest terugkeren naar Engeland. Daar leert hij in een huis in Styles,waar hij logeert Poirot kennen, waar ze beide beslissen om samen terug naar Londen te trekken en de misdaad te bestrijden. Hij vertrekt echter aan het begin van seizoen 9 naar Argentinië om daar te gaan wonen met zijn vrouw. In de serie keert hij pas terug in seizoen 13. Ondertussen is hij gescheiden van zijn vrouw. Arthur houdt van golf, mooie vrouwen en is dol op auto's (waar Hercule een hekel aan heeft).


George
Vanaf seizoen 9 wordt Hastings vervangen door 'George'(gespeeld door David Yelland) die de huisknecht en hulp van Poirot wordt. Hij wordt uiteindelijk een zeer serieus personage en in tegenstelling tot Hastings verdwijnt hij in de reeks veel meer op de achtergrond.


Inspector Japp
Inspector Japp, vertolkt door Philip Jackson is een hoofdinspecteur van Scotland Yard, die vaak samenwerkt met Poirot om een zaak op te lossen. Ook al hekelt hij privédetectives is hij toch onder de indruk van Hercule Poirot, waarvoor hij in de serie wanneer ze moeten samenwerken een stap opzij zet. Japp, houdt van een goed 'English Breakfast' en ergert zich vaak aan het feit dat hij getrouwd is, omdat zijn vrouw vaak klaagt dat hij moet overwerken. Net als Arthur Hastings verschijnt 'Inspector Japp' vanaf seizoen 9 tot 13 van het scherm. Hij krijgt geen vervanger aangewezen.


Miss Lemon
Miss (Felicity) Lemon, vertolkt door Pauline Moran is de secretaresse van Hercule Poirot doorheen bijna al de seizoenen. Zij weerspiegelt de onafhankelijke vrouw, die een baan heeft, niet getrouwd is en zelfstandig haar plan kan trekken. Uiterlijk typeert ze zich door haar klassieke jurken en hoed, karakteristiek door haar voeling voor perfectionisme en structuur. Haar enige grote beroepsfout zou ze maken tijdens de aflevering 'hickory dickory duck', waar ze een fout maakt in het versturen van de elektriciteitsafrekening.

Prijzen

Agatha Award

Amerikaanse prijs voor de beste detectives binnen het genre 'cozy mistery': waar seks en geweld niet opvallend of humoristisch worden uitgebeeld en de serie zich afspeelt binnen een kleine intieme sociale omgeving. Een typerend voorbeeld uit de serie is dat aan het einde van elke aflevering, Hercule Poirot alle mogelijke daders in één ruimte verzamelt, waar hij uiteindelijk de menigte toespreekt en zegt wie de moord/diefstal begaan heeft.

Poirot Award

Deze Amerikaanse prijs ontstond om personen te eren die een unieke meerwaarde hadden geboden aan het detective-genre. Ze werd voor het eerst uitgereikt in 2003 en ging naar David Suchet (de hoofdrolspeler van de serie). Daarna wonnen volgende personen deze award:
 • 2004: Ruth Cavin
 • 2005: Angela Lansbury
 • 2006: Douglas Greene
 • 2007: geen uitreiking
 • 2008: Jane Hutchings
 • 2009: Kate Stine
 • 2010: William Link
 • 2011: Janet Rudolph
 • 2012: Lee Goldberg
 • 2013: geen uitreiking
 • 2014: Tom Schantz

Hercule Poirotprijs

Deze literatuurprijs is een trofee voor de beste Vlaamse Misdaadroman. Ze wordt jaarlijks georganiseerd op de Antwerpse boekenbeurs door het Belgische tijdschrift Knack en is in 2015 reeds aan haar achttiende editie toe. De laatste winnaar (2014) is Tony Coppers met zijn boek 'Dood water'.

Agatha Christie Krimipreis

Sinds 1985 organiseert Duitsland ook een wedstrijd voor de beste Misdaadroman. Deze werd reeds in 2015 georganiseerd en gewonnen door Franz Dobler met zijn boek 'Ein Bulle im Zug'.
© 2015 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hercule Poirot: Agatha Christie's detective leeft voortHercule Poirot: Agatha Christie's detective leeft voortWie kent hem niet, Hercule Poirot, de meest beroemde detective ter wereld. Hercule zelf zou het met deze stelling roeren…
Agatha Christie, Queen of CrimeAgatha Christie werd wereldberoemd met haar misdaadromans. Ze creëerde de onvergetelijke detectives Hercule Poirot en Mi…
Filmrecensie Death on the NilerecensieFilmrecensie Death on the NileDeath on the Nile is een speelfilm naar het beroemde boek van Agatha Christie en is inmiddels meerdere keren verfilmd. D…

Shark Tank (ABC)Shark Tank (ABC)Shark Tank is een televisie programm op Fox TV en gaat over ondernemers die hun plan presenteren aan vijf "self made mil…
Two of a kind, een Amerikaanse televisieserieTwo of a kind, een Amerikaanse televisieserieTwo of a kind is een Amerikaanse televisieserie die in 1998 voor het eerst werd uitgezonden. De hoofdrollen in deze kome…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
 • http://www.retrochick.co.uk/2011/03/16/style-icon-for-the-working-woman-miss-lemon/
 • http://www.knack.be/nieuws/boeken/toni-coppers-wint-knack-hercule-poirotprijs-2014-voor-beste-thriller/article-normal-507101.html
 • http://www.poirot.us/
 • http://www.ovguide.com/tv_season/agatha-christies-poirot-season-13-76133
 • Afbeelding bron 1: CAGW, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 01-05-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.