Two of a kind, een Amerikaanse televisieserie

Two of a kind, een Amerikaanse televisieserie Two of a kind is een Amerikaanse televisieserie die in 1998 voor het eerst werd uitgezonden. De hoofdrollen in deze komedieserie werden gespeeld door de tweelingzusjes Mary-Kate en Ashley Olsen, die vooral bekend geworden zijn door hun gedeelde rol als Michelle Tanner in de Amerikaanse komedieserie Full House. Two of a kind kreeg geen lange geschiedenis: al na één seizoen en één aflevering stopte de serie.

Verhaal

Two of a kind draait om Kevin Burke, een professor aan de universiteit en vader van de tweeling Mary-Kate en Ashley Burke. Zijn vrouw, de moeder van Mary-Kate en Ashley, is overleden en hij staat alleen voor de opvoeding van zijn dochters. Omdat hij vaak ís avonds les moet geven, is hij op zoek naar een babysitter voor hen, hoewel de meiden zelf vinden dat ze daar te oud voor zijn. Als ze echter Carrie Moore ontmoeten, een studente uit één van Kevinís klassen, veranderen ze van mening en wordt Carrie hun oppas.

De serie speelt zich af in de Amerikaanse stad Chicago. De meeste afleveringen vertellen over situaties in het dagelijks leven van de hoofdpersonages, zoals problemen die Ashley en Mary-Kate op school hebben, een cijfer dat Carrie haalt voor een examen en het eerste afspraakje van Kevin sinds het overlijden van zijn vrouw.

Halverwege het eerste seizoen verliest Carrie door Kevin haar appartement en komt ze in de grote kelder van het huis van de familie Burke te wonen. Nog later in het seizoen komt ook Matt, Kevinís broer, in huis.

Personages

Kevin Burke

Scheikundeprofessor aan de universiteit. Hij is een alleenstaande vader die het beste voorheeft met zijn dochters, maar zich helaas niet altijd goed in hun gedachten in kan leven.

Carrie Moore

Studente van 26 in één van Kevinís klassen. Ze heeft een tijdlang de wereld rondgereisd, maar studeert nu weer. Ze heeft een eigen mening, laat zich niet op haar kop zitten en houdt niet van vroeg opstaan.

Ashley en Mary-Kate Burke

De tweelingdochters van Kevin. Ashley is een typisch meisje: ze houdt van mode, make-up en jongens. Op school is ze populair en haalt ze hoge cijfers. Mary-Kate is haar tegenpool: ze is gek op sport, houdt niet van school en ze heeft meer jongens dan meisjes als vrienden.

In de serie komen naast de vier hoofdpersonen ook nog enkele andere personages voor:
 • Eddie Fairbanks, een vriend van Kevin die loodgieter van beroep is;
 • Paul, een klasgenoot van Carrie;
 • Max & Brian, twee vrienden van Mary-Kate;
 • Jennifer Dilber, de beste vriendin van Ashley en het populairste meisje van de school;
 • Taylor Donovan, een vijftienjarige jongen die Mary-Kate bijles wiskunde geeft en op wie Ashley stiekem verliefd is;
 • Nancy, een vriendin van Carrie met wie Kevin een tijdje uitgaat;
 • Matt Burke, de broer van Kevin;
 • Mrs. Baker en Mr. Fillmore, twee oudere mensen. Mrs. Baker wordt in eerste instantie aangesteld door Kevin als babysitter, maar om ervoor te zorgen dat ze geen tijd meer heeft om op te passen, stellen Ashley en Mary-Kate haar voor aan Mr. Fillmore.

Cast

PersonageActeur
Kevin BurkeChristopher Sieber
Carrie MooreSally Wheeler
Mary-Kate BurkeMary-Kate Olsen
Ashley BurkeAshley Olsen
Eddie FairbanksDavid Valcin
PaulErnie Grunwald
MaxOrlando Brown
BrianMartin Spanjers
Jennifer DilberAnastasia Emmons
Taylor Donovan Jesse Lee Soffer
NancySamantha Smith
Matt BurkeDavid Lascher
Mrs. BakerJean Speegle Howard
Mr. FillmoreRance Howard

Overeenkomsten met Full House

Two of a kind heeft een aantal overeenkomsten met Full House, de televisieserie waardoor Mary-Kate en Ashley Olsen bekend werden. Om te beginnen draaien beide series om een alleenstaande vader - Danny Tanner in Full House verliest zijn vrouw bij een auto-ongeluk en vraagt dan zijn zwager Jesse en zijn beste vriend Joey om hem te helpen met de opvoeding van zijn drie dochters, D.J., Stephanie en Michelle (gespeeld door Ashley en Mary-Kate).

In Two of a kind verliest Kevin Burke ook zijn vrouw, al wordt niet duidelijk in de serie waardoor zij overlijdt. Net als Danny vindt Kevin het moeilijk om zijn dochters alleen op te voeden, al heeft hij het wel geprobeerd. Het wordt lastiger voor hem naarmate de meiden ouder worden en hoewel hij het niet graag toegeeft, heeft hij veel steun aan oppas Carrie.

Een andere overeenkomst die Two of a kind deelt met Full House is de indeling van het huis. In beide huizen is er een ruime woonkamer met een klapdeur naar de keuken en een trap naar de eerste verdieping. Ook is er in beide huizen in een keuken een trap die naar de eerste verdieping leidt.

Verder zijn er nog diverse verhaallijnen die overeenkomen met die van Full House. Zo wordt Stephanie in Full House gedwongen om iets te doen wat ze niet wil om zo bij de populaire meiden van de school te kunnen horen, iets wat Ashley in Two of a kind ook overkomt. D.J. in Full House maakt zich zorgen over haar eerste kus - Ashley in Two of a kind maakt zich zorgen over haar eerste kus.

Helaas voor de fans van Two of a kind had de serie één belangrijke overeenkomst niet met Full House: Full House was maar liefst acht seizoenen lang op televisie te zien, voor Two of a kind eindigde het al na één seizoen en één aflevering.

Afleveringen

De datum tussen haakjes is de datum dat de aflevering voor het eerst op de Amerikaanse televisie uitgezonden werd.

Seizoen 1

 1. Putting two Ďn two together (25 september 1998)
 2. The tutor (2 oktober 1998)
 3. Prelude to a kiss (9 oktober 1998)
 4. First crush (16 oktober 1998)
 5. Breaking them up is hard to do (23 oktober 1998)
 6. Nightmare on Carrieís street (30 oktober 1998)
 7. The heartbreak kid (6 november 1998)
 8. Youíve got a friend (13 november 1998)
 9. Model behavior (20 november 1998)
 10. Peeping twins (27 november 1998)
 11. A very Carrie Christmas (11 december 1998)
 12. Letís dance (8 januari 1999)
 13. Split decision (15 januari 1999)
 14. My boyfriendís back (29 januari 1999)
 15. No manís land (12 februari 1999)
 16. Carrie moves in (19 februari 1999)
 17. Mr. Right Under Your Nose (26 februari 1999)
 18. Welcome, Matt (3 maart 1999)
 19. The odd couples (19 maart 1999)
 20. When a man leaves a woman (26 maart 1999)
 21. The goodbye girl (2 april 1999)

Seizoen 2

 1. Kevin Burkeís day off (9 juli 1999)
Deze aflevering wordt officieel tot seizoen 2 gerekend, hoewel het verhaal zich afspeelt voor de laatste aflevering van seizoen 1.

Boeken

Na de afleveringen op televisie kreeg Two of a kind nog een tweede leven als boekenserie. Vooral de fans van Mary-Kate en Ashley Olsen verslonden de boekjes die gebaseerd waren op de personages uit de tvshow. De eerste boekjes waren ook echt gebaseerd op afleveringen, daarna kreeg de boekenserie een eigen leven: Kevin en Carrie gingen samen op onderzoek uit in de jungle en lieten Ashley en Mary-Kate achter op een leuke kostschool.
© 2015 - 2024 Miriammylene, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Full House, een Amerikaanse komedieserieFull House, een Amerikaanse komedieserieFull House is een Amerikaanse komedieserie over Danny Tanner die met de hulp van zijn schoonbroer Jesse Katsopolis en zi…
Sieraden: Aparte ringen trendsEen cocktailring is al jaren een statement sieraad, maar we zien steeds meer andere soorten ringen voorbijkomen. Zoals d…
White Collar - TelevisieserieWhite Collar - TelevisieserieWhite Collar is een televisieserie uit Amerika en geproduceerd door Fox Television Studios. De serie gaat over een crimi…

Detectiveserie Hercule Poirot: 13 seizoenenDetectiveserie Hercule Poirot: 13 seizoenenPoirot is een Engelse detectiveserie die vanaf 1989 voor het eerst werd uitgezonden. Agathie Christie schreef oorspronke…
Bronnen en referenties
 • De afleveringen van de televisieserie Two of a kind (ABC, 1998-1999)
 • De website http://www.imdb.com/title/tt0161204/
 • De afleveringen van de televisieserie Full House
Miriammylene (63 artikelen)
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.