recensie

Filmrecensie Death on the Nile

Filmrecensie Death on the Nile Death on the Nile is een speelfilm naar het beroemde boek van Agatha Christie en is inmiddels meerdere keren verfilmd. De verfilming met een enorme sterrencast uit 1978 is toch wel een heel aparte, zeker omdat Peter Ustinov onnavolgbaar de Belgische Hercule Poirot speelt.

De speelfilm / het verhaal

Het begin

De speelfilm speelt zich af in het prachtige Egypte waar de rijke Linnet Ridgeway, gespeeld door Lois Chiles, de verloofde van vriendin Jacqueline de Bellefort, gespeeld door Mia Farrow, afpakt en met deze trouwt. Echtgenoot Simon Doyle wordt gespeeld door Simon MacCorkindale. Jacqueline is doorgedraaid en volgt het paar overal op hun huwelijksreis. Zelfs tot op de boot die de Nijl af gaat zakken en waar een bond gezelschap aanwezig is.

Slangennest op de Nijl

De vakantie op de Nijl is voor een aantal mensen een uitje, zoals Poirot, gespeeld door Peter Ustinov, maar voor Andrew Pennington, gespeeld door George Kennedy, een zakelijke reisje. Hij is Linnetís Amerikaanse advocaat en wil een slaatje slaan uit het verliefde vakantietripje en wil haar wat zaken laten tekenen die in zijn voordeel zijn. De Engelse advocaat van Linnet, gespeeld door David Niven, moet daar Ė zonder dat iemand het weet Ė een stokje voor steken. Welgestelde dame, Mrs van Schuyler, gespeeld door Bette Davis, is gek op Linnetís parels en heeft een chagrijnige hulp. Miss Bowers, gespeeld door Maggie Smith, is boos op Linnet, omdat Linnetís vader haar vader ooit geruïneerd heeft.
Linnetís hulp, Louise Bourget, gespeeld door Jane Birkin, is boos op haar omdat ze haar toegezegde geld niet krijgt om te gaan trouwen en Dr. Ludwig Bessner, gespeeld door Jack Warden, is boos over wat zij in negatieve zin over zijn praktijk heeft te melden. Tenslotte is schrijfster Salome Otterbourne, gespeeld door Angela Landsbury, boos, omdat er een rechtszaak rond een boek dreigt en Linnet hier partij in is. Waar ook haar dochter boos over is.

Poirot in actie

Allemaal mensen die iets tegen Linnet hebben en als ze enig moment dood in haar kamer ligt, mag Poirot in actie komen en iedereen is dus verdacht. Samen met de Engelse advocaat Colonel Race gaat hij aan de slag en komt zelf ook nog voor wat onheilspellende zaken te staan. De vraag is niet of Poirot er achter komt wie het gedaan heeft, maar hoe snel hij er achter komt. Nog voordat de boot aanlegt in ieder geval.

De recensie

Achter de schermen

De film werd in 1978 geregisseerd door John Guillarmin en geproduceerd door John Brabourne en Richard Goodwin. Het boek werd voor de film bewerkt door Anthony Shaffer en resulteerde in een ruim 2 uur durende speelfilm.
Paramount bracht deze speelfilm uit en bracht destijds in de VS zoín 15 miljoen dollar op. Of de sterren het een eer vonden en voor een kleine gage hebben gespeeld is niet bekend Ö anders is de film financieel wel aardig het schip in gegaan.

De acteurs / het script

Op het script is niets aan te merken en ook de aanpassing naar het witte doek is goed, hooguit een beetje ruim bemeten qua karakters. De vele filmsterren lopen elkaar zeker niet voor de voeten. Maar omdat de sterrencast zo groot is, lijkt het wel af te leiden van het verhaal. Een overigens mooie en ingenieus in elkaar gezet script.

Behalve Ustinov spelen ook Lansbury en Farrow een opvallende rol. Ustinov is geniaal als Poirot en de andere Poiretís ten spijt, er is geen als Ustinov. Farrow speelt de labiele, althans op het oog, maar uiterst gehaaide verlate vrouw. Lansbury de altijd dronken schrijfster die het van gekkigheid niet meer weet. Eigenlijk een ongelukkige vrouw.
Grappig is de rol die Davis neerzet als rijke oude vrouw met scherpe tong, die jaloers kan worden om mooie parels van een ander.

Prijzen

De film viel ook nog aardig in de prijzen want er was een Oscar voor het beste kleding ontwerp en deze won ook de BAFTA. Genomineerd waren Ustinov, Lansbury en Smith. Verder was er een nominatie als film in zijn geheel bij de Golden Globes en was de film genomineerd bij de Adgar Allan Poe Awards. Lansbury won de National Board of Review in de VS.

Voor de liefhebber van een mooi gemaakte film en de suspense liefhebber een aanrader. Te koop en te huur op DVD, vaak in combinatie met andere Poirot verhalen (met Ustinov).
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Agatha Christie, Queen of CrimeAgatha Christie werd wereldberoemd met haar misdaadromans. Ze creëerde de onvergetelijke detectives Hercule Poirot en Mi…
M.C. Beatonís Agatha Raisin: moord in de CotswoldsM.C. Beatonís Agatha Raisin: moord in de CotswoldsAgatha Christie met een twist, zo kun je de verhalen van M.C. Beaton noemen. Agatha Christie is Agatha Raisin: een allee…
Filmrecensie Endless NightrecensieFilmrecensie Endless NightSpeelfilm Endless Night is gebaseerd op Agatha Christieís boek. Sidney Gilliat leverde de regie en maakte er een filmscr…

Scandinavische Film: Beste Scandinavische films top 15recensieScandinavische Film: Beste Scandinavische films top 15Scandinavische film. Met filmlanden zoals Zweden en Denemarken heb je geen Hollywood meer nodig. Uit Scandinavië komt ee…
Filmrecensie DreamcatcherrecensieFilmrecensie DreamcatcherDreamcatcher is een verfilming naar het boek van Stephen King. De meester van de horrorachtige boeken en inmiddels ook e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.