recensie

Filmrecensie Endless Night

Filmrecensie Endless Night Speelfilm Endless Night is gebaseerd op Agatha Christie’s boek. Sidney Gilliat leverde de regie en maakte er een filmscript van met een aantal bekende mensen in de hoofdrol. Een typisch Engelse film in een typisch Engels verhaal.

De film/het verhaal

Inleiding

Het verhaal gaat over de Michael Rogers, gespeeld door Hywel Bennett, een werkloze chauffeur die droomt van grootse dingen en als hij weer eens ontslagen is, gaat hij naar de plek waar hij het liefste is … Gypsy’s Acre. Als hij daar aan het fotograferen is, verschijnt er een mooie blonde dame in zijn beeld die al dansend geniet van hetzelfde uitzicht als hij. Ze praten wat en besluiten samen thee te gaan drinken. De dame wordt gespeeld door Hayley Mills en ze speelt de steenrijke Ellie Thomson.

Relatie

Er ontstaat een band tussen deze mensen en hoewel hij dan nog niet weet dat Ellie steenrijk is, vindt hij haar, zo lijkt, oprecht leuk. De tweede afspraak komt hij er echter achter dat ze steenrijk is en hij voelt zich in zijn eer aangetast. Ze moet dan ook moeite doen om contact met hem te blijven houden. Het lijkt erop alsof hij de boel af wil blazen.
Ze houden contact en raken echt verliefd op elkaar en in no time besluiten ze te gaan trouwen. Dit tot grote teleurstelling van haar familie. De familie die haar – met de beste bedoelingen – erg op de lip zit, is niet helemaal content met Michael. Toch krijgen ze er geen spelt tussen en lijkt de liefde oprecht.

Huis

Op hun lievelings plekje laten ze een futuristisch huis bouwen door een bevriende architect, die zelfs een waterpartij onder een openschuivende vloer verwerkt. Vriendin Greta, gespeeld door Britt Ekland, komt op bezoek in het nieuwe huis en het voelt voor Michael nogal opdringerig. Eigenlijk wil hij dat ze weer gaat, maar de boel kan gesust worden en Greta blijft … lang.

Ongeluk

Als Michael elders, is krijgt hij slecht bericht. Zijn vrouw Ellie is zoek en als hij thuis is gaat hij met enkele mensen op zoek en vindt haar in de bossen. Ze is waarschijnlijk van haar paard gevallen en is dood. Oprecht verdrietig neemt hij afscheidt van haar en weer is er geen spelt tussen te krijgen dat hier opzet in het spel is. Hij is nu wel een steenrijke man en dus is het idee dat er iets meer speelt, helemaal niet zo gek.

De huisadvocaat vraagt hem voor wat officiële zaken naar New York te komen en daar tekent hij de officiële papieren en gaat als een rijk man terug. Thuis is Greta en dan wordt duidelijk dat er wel degelijk meer in het spel is dan leek. Met een poststuk uit Amerika lijkt de familie toch meer te weten dan hij denkt. Hoe lost hij dit nu weer op?

De recensie

Achter de schermen

In 1972 werd deze speelfilm voor United Artists gemaakt door regisseur Signey Gilliat. Deze Engelse productie is ook typisch Engels, met het kleurgebruik, het landschap en de typisch Engelse gebruiken.

De productie was in handen van Leslie Gilliat en regisseur Signey Gilliat bewerkte het boek tot een filmscript. Er was geen groot budget voor handen, maar de speelfilm is zorgvuldig gemaakt. Al zijn er wel betere en meer groots opgezette speelfilms van de boeken van Christie gemaakt. Maar het kleinschalige van deze speelfilm heeft wel iets, zonder dat het kneuterig wordt.

De acteurs/het verhaal

Het verhaal is goed, maar Christie staat ook garant voor goed in elkaar zittende verhalen. Het script is niet spectaculair gemaakt, wat Amerikanen nog wel eens willen doen. De hoofdrolspelers Hayley Mills, Hywel Bennett, Britt Ekland, per Oscarsson en George Sanders hebben een duidelijke rol en vullen elkaar prima aan. Typisch Engels. Het fraaie aan het verhaal zit hem ook in het subtiel opvoeren van de spanning, zonder daar direct aanleiding toe te geven.

De speelfilm is een aardige speelfilm met een in basis goed verhaal. Te koop en te huur op DVD.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knives Out (2019), misdaadfilm met sterrencastKnives Out (2019), misdaadfilm met sterrencastRegisseur Rian Johnson heeft voor de misdaadfilm Knives Out een sterrencast geregeld. Zo vind je Daniel Craig (bekend al…
Agatha Christie, Queen of CrimeAgatha Christie werd wereldberoemd met haar misdaadromans. Ze creëerde de onvergetelijke detectives Hercule Poirot en Mi…

Filmrecensie: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1recensieFilmrecensie: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1In het eerste deel van the Deathly Hallows keren Harry, Ron en Hermelien niet terug naar Zweinstein. Perkamentus heeft H…
Filmrecensie ForgottenrecensieFilmrecensie ForgottenSpeelfilm Forgotten uit 2004 is een bovennatuurlijke thriller met bekende namen in de hoofdrollen. Het bovennatuurlijke…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-07-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.