InfoNu.nl > Muziek en Film > Film en video > Filmrecensie Endless Night
recensie

Filmrecensie Endless Night

Filmrecensie Endless Night Speelfilm Endless Night is gebaseerd op Agatha Christie’s boek. Sidney Gilliat leverde de regie en maakte er een filmscript van met een aantal bekende mensen in de hoofdrol. Een typisch Engelse film in een typisch Engels verhaal.

De film/het verhaal

Inleiding

Het verhaal gaat over de Michael Rogers, gespeeld door Hywel Bennett, een werkloze chauffeur die droomt van grootse dingen en als hij weer eens ontslagen is, gaat hij naar de plek waar hij het liefste is … Gypsy’s Acre. Als hij daar aan het fotograferen is, verschijnt er een mooie blonde dame in zijn beeld die al dansend geniet van hetzelfde uitzicht als hij. Ze praten wat en besluiten samen thee te gaan drinken. De dame wordt gespeeld door Hayley Mills en ze speelt de steenrijke Ellie Thomson.

Relatie

Er ontstaat een band tussen deze mensen en hoewel hij dan nog niet weet dat Ellie steenrijk is, vindt hij haar, zo lijkt, oprecht leuk. De tweede afspraak komt hij er echter achter dat ze steenrijk is en hij voelt zich in zijn eer aangetast. Ze moet dan ook moeite doen om contact met hem te blijven houden. Het lijkt erop alsof hij de boel af wil blazen.
Ze houden contact en raken echt verliefd op elkaar en in no time besluiten ze te gaan trouwen. Dit tot grote teleurstelling van haar familie. De familie die haar – met de beste bedoelingen – erg op de lip zit, is niet helemaal content met Michael. Toch krijgen ze er geen spelt tussen en lijkt de liefde oprecht.

Huis

Op hun lievelings plekje laten ze een futuristisch huis bouwen door een bevriende architect, die zelfs een waterpartij onder een openschuivende vloer verwerkt. Vriendin Greta, gespeeld door Britt Ekland, komt op bezoek in het nieuwe huis en het voelt voor Michael nogal opdringerig. Eigenlijk wil hij dat ze weer gaat, maar de boel kan gesust worden en Greta blijft … lang.

Ongeluk

Als Michael elders, is krijgt hij slecht bericht. Zijn vrouw Ellie is zoek en als hij thuis is gaat hij met enkele mensen op zoek en vindt haar in de bossen. Ze is waarschijnlijk van haar paard gevallen en is dood. Oprecht verdrietig neemt hij afscheidt van haar en weer is er geen spelt tussen te krijgen dat hier opzet in het spel is. Hij is nu wel een steenrijke man en dus is het idee dat er iets meer speelt, helemaal niet zo gek.

De huisadvocaat vraagt hem voor wat officiële zaken naar New York te komen en daar tekent hij de officiële papieren en gaat als een rijk man terug. Thuis is Greta en dan wordt duidelijk dat er wel degelijk meer in het spel is dan leek. Met een poststuk uit Amerika lijkt de familie toch meer te weten dan hij denkt. Hoe lost hij dit nu weer op?

De recensie

Achter de schermen

In 1972 werd deze speelfilm voor United Artists gemaakt door regisseur Signey Gilliat. Deze Engelse productie is ook typisch Engels, met het kleurgebruik, het landschap en de typisch Engelse gebruiken.

De productie was in handen van Leslie Gilliat en regisseur Signey Gilliat bewerkte het boek tot een filmscript. Er was geen groot budget voor handen, maar de speelfilm is zorgvuldig gemaakt. Al zijn er wel betere en meer groots opgezette speelfilms van de boeken van Christie gemaakt. Maar het kleinschalige van deze speelfilm heeft wel iets, zonder dat het kneuterig wordt.

De acteurs/het verhaal

Het verhaal is goed, maar Christie staat ook garant voor goed in elkaar zittende verhalen. Het script is niet spectaculair gemaakt, wat Amerikanen nog wel eens willen doen. De hoofdrolspelers Hayley Mills, Hywel Bennett, Britt Ekland, per Oscarsson en George Sanders hebben een duidelijke rol en vullen elkaar prima aan. Typisch Engels. Het fraaie aan het verhaal zit hem ook in het subtiel opvoeren van de spanning, zonder daar direct aanleiding toe te geven.

De speelfilm is een aardige speelfilm met een in basis goed verhaal. Te koop en te huur op DVD.

Lees verder

© 2011 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Agatha Christie, Grand Dame of MysteryAgatha Christie, Grand Dame of MysterySchrijfster Agatha Christie is een van grotere schrijvers en is m.n. bekend om haar detectiveromans. Wie is deze vrouw?
Agatha Christie’s “Miss Jane Marple” blijft populairAgatha Christie’s “Miss Jane Marple” blijft populairWat is toch het geheim van Agatha’s Christie’s “Miss Jane Marple’s moord avonturen? De zwart wit films met de oorspronke…
Album van Pink Floyd: The Endless River (2014)Album van Pink Floyd: The Endless River (2014)Op 5 juli maakte de vrouw van Pink Floyd frontman David Gilmour bekend dat er een nieuw album van Pink Floyd aankomt: Th…
Agatha Christie, Queen of CrimeAgatha Christie werd wereldberoemd met haar misdaadromans. Ze creëerde de onvergetelijke detectives Hercule Poirot en Mi…
Agatha Christie’s: Miss Marple & the Murder at the VicaragerecensieAgatha Christie’s: Miss Marple & the Murder at the VicarageAgatha Christie kennen we allemaal, hebben we haar boeken niet gelezen dan hebben we wel een of meerdere verfilmingen op…

Reageer op het artikel "Filmrecensie Endless Night"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 18-07-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Special: Thrillers
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!