recensie

Filmrecensie Forgotten

Filmrecensie Forgotten Speelfilm Forgotten uit 2004 is een bovennatuurlijke thriller met bekende namen in de hoofdrollen. Het bovennatuurlijke blijkt pas na een tijdje en dat maakt het een aparte speelfilm. Joseph Ruben regisseerde deze speelfilm.

De film/het verhaal

Inleiding

Het verhaal gaat over Telly Paretta, gespeeld door Julianne Moore, die haar 9 jarige zoon tijdens een vliegtuigongeluk verloren heeft en net uit het dal aan het kruipen is. Haar therapeut Dr. Jack Munce, gespeeld door CSI New York man Gary Sinise, probeert haar stukje bij beetje weer in het nu te krijgen. Jim Paretta haar man, gespeeld door oud ER arts Anthony Edwards, heeft inmiddels het leven weer opgepakt en probeert haar bij te staan.

Vreemde zaken

Net als Telly niet meer de hele dag met de dood van haar zoontje bezig is en weer wat werk op wil gaan pakken, gebeurt er iets vreemds. De foto van haar met haar man en zoon is plots een foto van alleen haar en haar man. De video met haar zoon erop is alleen sneeuw en de foto’s van haar zoontje zijn weg. Het fotoboek is leeg.
Als Telly Jim ermee confronteert reageert hij vreemd en ze raakt in paniek. Ze zou alleen een miskraam gehad hebben, jaren geleden maar ze hebben nooit een zoon gehad. Telly ziet het als verraad om haar overleden zoon volledig uit hun leven te bannen en rent boos het huis uit.

Als ze denkt aan de vader van het meisje Lauren, het meisje die ook bij hetzelfde vliegtuigongeluk betrokken was, gaat ze bij hem langs. Ze wil bij hem verifiëren dat ook zijn dochter toen is overleden, maar ook hij, Ash, gespeeld door Dominic West, zegt dat hij geen dochter heeft. Nooit gehad ook. Ze wijt het aan zijn dronken gelal en als hij eindelijk slaapt, gaat ze in – wat volgens haar – de voormalige slaapkamer van Lauren kijken. Ze vindt een los stukje behang en als ze dat lostrekt ziet ze de tekeningen van het meisje en weet ze dat ze niet gek is.

Politie

De volgende dag denkt Ash toch echt dat het beter is dat de politie haar meeneemt en als ze net in de auto stapt, realiseert hij zich dat hij wel degelijk een dochter heeft gehad en zorgt dat ze kan ontsnappen.

Dan ontstaat er een kat en muis spel tussen Telly en Ash die samen proberen te onderzoeken wat er gebeurt, is en waar hun kinderen zijn … want inmiddels zijn ze er ook van overtuigd dat ze nog leven, en de FBI. Het proces van mensen om haar heen die niets van haar zoon weten, wordt groter en iedereen lijkt wel gehersenspoeld. De lokale politievrouw Anne Pope, gespeeld dor Alfre Woodard, wordt buiten spel gezet en langzaam ontrafeld het verhaal zich naar iets wat niet aards meer is.

Leven of dood

Wetende dat de kinderen in ieder geval geleefd hebben, zijn ze op de vlucht en realiseren zich dat er een man wel heel vaak in beeld is. Als ze hem treffen, wordt duidelijk wat er precies aan de hand is. Leven de kinderen misschien nog?

De recensie

Achter de schermen

In 2004 regisseerde Joseph Ruben deze bovennatuurlijke speelfilm voor Columbia Pictures. De productie was in handen van Steve Nicholaides, Bruce Cohen, Dan Jinks en Joe Roth en zij hadden een budget van zo’n 42 miljoen dollar. De speelfilm zou uiteindelijk zo’n 120 miljoen dollar opbrengen. Het budget is in een goede verhouding tussen acteurs en set gespendeerd, waarbij het een evenwichtige film geworden is.

De acteurs/het verhaal

Gerald Di Pego is verantwoordelijk voor het script wat goed in elkaar zit, de juiste accenten legt en de hoofdrolspelers in hun waarde laat.
Julianne Moore is behalve een aparte verschijning ook een goede actrice die zelden op de voorgrond treedt. Om een of andere reden komt dit goed tot zijn recht in deze speelfilm. De andere hoofdrollen worden goed ingevuld door Dominic West, Anthony Edwards, Gary Sinise en Alfre Woodard. De kleine jongen wordt gespeeld door Christopher Kovaleski. De acteurs lopen elkaar niet voor de voeten en vullen elkaar prima aan. Hoewel het een film is met een bovennatuurlijk karakter, is het geen typische scifi film, want de nadruk ligt op het thriller aspect.
Toch kreeg de speelfilm in eerste instantie geen goede recensies, maar het publiek zag het anders. Een van de hoofdrollen zou overigens oorspronkelijk weggelegd zijn voor Nicole Kidman.

De speelfilm is een prima speelfilm in zijn soort met een uitstekend acterende Julianne Moore in een verrassend bovennatuurlijk verhaal. Te koop en te huur op DVD/on demand en is af en toe op televisie.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: Cave of Forgotten DreamsrecensieFilmrecensie: Cave of Forgotten DreamsTijdens deze winterdagen ben ik naar mijn eerste 3D documentaire geweest. 'The Cave of Forgotten Dreams' van Werner Herz…
Hollywood beautygeheimenOntdek de beautygeheimen van Hollywood actrices als Demi Moore, Reese Witherspoon, Catherine Zeta-Jones, Jessica Alba, e…

Filmrecensie Endless NightrecensieFilmrecensie Endless NightSpeelfilm Endless Night is gebaseerd op Agatha Christie’s boek. Sidney Gilliat leverde de regie en maakte er een filmscr…
recensieFilmverslag I love you Phillip MorrisDit een filmverslag van de film 'I love you Phillip Morris' met bekende acteur Jim Carrey. Dit artikel kan nuttig zijn v…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 15-10-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.