Spanning en sensatie: Nederlandse dramaserie Zwarte Tulp

Spanning en sensatie: Nederlandse dramaserie Zwarte Tulp In september 2015 zond RTL 4 het eerste seizoen van de nieuwe Nederlandse dramaserie Zwarte Tulp uit. Begin januari 2017 werd het tweede seizoen op RTL 4 uitgezonden. Deze serie was in eerste instantie een video on demand (VOD) serie van Videoland, maar werd later dus ook op de televisie uitgezonden. De serie gaat over twee families die bollen telen in de Bollenstreek. Er speelt al jarenlang een vete tussen hen. Hoe verder de serie komt, hoe spannender het wordt. In deze serie doen veel bekende Nederlanders mee. Sommige hiervan hebben al een Gouden Kalf voor hun overige acteerwerk in de wacht gesleept.

Inhoud


Videoland kwam met Nederlandse dramaserie

De opnames van het eerste seizoen van deze spannende Nederlandse dramaserie zijn in juli 2014 van start gegaan en duurden tot het einde van november van dat jaar. Het was in eerste instantie de bedoeling dat deze serie alleen door Videoland als video on demand (VOD) werd uitgezonden. De afleveringen van het eerste seizoen - totaal twaalf - werden op 30 maart 2015 om 16.00 uur in één keer uitgezonden. De serie viel goed in de smaak en mensen die keken, bleven kijken. Vaak meerdere afleveringen in één keer en daardoor viel deze serie onder binge-watching. Hiervan wordt gesproken als iemand minimaal twee en maximaal zes afleveringen van iets achter elkaar bekijkt. Deze serie heeft miljoenen gekost. Achteraf blijkt dat het voor Videoland niet uit kan om de serie alleen maar voor hun betalende klanten uit te zenden. Daarom werd besloten dat RTL 4 het ook mocht uitzenden.

Spanning en sensatie in Zwarte Tulp

In deze serie staan twee families centraal. Dit zijn de familie Vonk en de familie Kester. Beiden zijn bollentelers uit de Bollenstreek. Er is al jarenlang sprake van een vete. In het verleden is er namelijk een ernstig ongeluk geweest, waarbij zowel de familie Vonk als de familie Kester bij betrokken waren. Wat er zich precies heeft voorgedaan is een mysterie. Daarnaast zijn ze elkaars rivaal, omdat ze beiden de zwarte tulp willen kweken. De serie heeft van alles wat. Liefde en haat, spanning, sensatie, romantiek en chaos zijn een aantal kenmerken.

Eerste seizoen

De serie speelt zich in Amsterdam en in de Bollenstreek af. Het eerste seizoen bestond uit twaalf afleveringen en iedere aflevering duurde 50 minuten. De serie werd vanaf 6 september 2015 twaalf weken lang iedere zondagavond van 21.30-22.20 uur op RTL 4 uitgezonden.

Tweede seizoen

Na het succes van het eerste seizoen was al snel duidelijk dat er ook een tweede seizoen zou komen. In oktober 2015 werd er al met deze opnames gestart. Het was al mogelijk om dit seizoen on demand via Videoland te bekijken en op 4 januari 2017 werd de eerste aflevering op RTL 4 uitgezonden. Helaas waren er veel minder kijkers dan tijdens het eerste seizoen. Uiteindelijk stopte RTL 4 met uitzenden en nam RTL 5 het stokje over.

Gelijknamige boek

De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek La Tulipe Noir dat in 1850 werd geschreven door Alexandre Dumas.
Dat verhaal gaat over Cornelis van Baerle. Hij wil in een wedstrijd proberen om de eerste zwarte tulp te kweken. Voor diegene die dit lukt is er geldbedrag van 100.000 gulden weggelegd. Zijn concurrenten zijn tot alles in staat. Uiteindelijk komt hij in de gevangenis terecht, want er wordt hem moord in de schoenen geschoven. En dat op het moment dat hij drie zwarte tulpenbollen heeft gekweekt.

Cast

Er spelen veel bekende acteurs in mee. Hieronder volgt een overzicht.
Acteur Vertolkt de rol van Geboortejaar
Huub StapelLuuk Vonk1954
Linda van DyckMarieke Vonk1948
Benja BruijningJoeri Vonk1983
Anna DrijverEmma Vonk1983
Puck van StijnJisanne Vonk2005
Roeland FernhoudtBen Vonk1972
Carolien SpoorKatinka (Kat) Vonk1987
Pim LambeauRoos Vonk (oma)1928
Marcel MustersHenk Kester1959
Renee FokkerLilian Kester1961
Gijs NaberFelix Kester1980
Willem VoogdMartijn Kester1988
Abbey HoesLynn Kester1994
Raymond ThirySascha Weems1959

Nieuwe cast tweede seizoen

In het tweede seizoen verschijnen een aantal nieuwe acteurs. Dit zijn:
 • Derek de Lint
 • Nasrdin Dchar: hij vertolkt de rol van Samuel
 • Hadewych Minis: zij vertolkt de rol van Jolanda

Gouden Kalf

Een aantal acteurs hebben voor hun overige acteerwerk al een Gouden Kalf in de wacht gesleept.
 • Huub Stapel Gouden Kalf voor Beste Acteerprestatie TV drama (1995)
 • Abbey Hoes Gouden Kalf voor Beste Actrice (2014)
 • Gijs Naber Gouden Kalf voor de Beste Acteur (2014)
 • Raymond Thiry Gouden Kalf Beste bijrol (2009 en 2015)

Producent

De producent van Zwarte Tulp is NL Film. Zij zijn niet onbekend in de televisie- en filmwereld. Ze hebben namelijk onder andere Penoza, Voetbalvrouwen en Bureau Raampoort geproduceerd.

Regisseurs

Aan de productie van Zwarte Tulp deden drie top regisseurs mee. Ze hebben alle drie aardig wat producties op hun naam staan. De drie regisseurs zijn:
 • Ties Schenk
 • Vincent Schuurman
 • Ben Sombogaart

Ties Schenk

Ties Schenk is de benjamin van het groepje. Zij is in 1974 geboren en heeft onder andere Hoe overleef ik en Docklands geproduceerd. Zij maakte twee eindexamenfilms, waarvoor zij voor beiden op het Cinekid Festival een belangrijke televisieprijs won.

Vincent Schuurman

Vincent Schuurman is in 1953 geboren en is gespecialiseerd in drama's van Nederlandse bodem. Hij is onder andere de regisseur van Divorce, Flikken Maastricht en Voetbal Vrouwen. Met de jeugdserie 13 in de Oorlog presteerde hij goed. Hij won hiermee een Gouden Beeld en werd genomineerd voor een Emmy Award.

Ben Sombogaart

Ben Sombogaart is de oudste van de drie. Hij is in 1947 geboren en heeft de meeste ervaring met betrekking tot regisseren. Hij heeft momenteel al 11 bioscoopfilms gemaakt. Daarnaast heeft hij vier Gouden Kalveren en een Emmy Award in de wacht gesleept en is hij genomineerd voor een Oscar. Hij heeft ook een aantal afleveringen van Moordvrouw - de Nederlandse politieserie met onder andere Wendy van Dijk - geproduceerd.

NL Film

NL Film werd in 2001 opgericht door Alain de Levita en Johan Nijenhuis (beiden zijn anno 2019 niet meer werkzaam bij NL Film). Naast Ronald Versteeg - de man die leiding geeft aan het team van NL Film - zijn Kaja Wolffers (creative director) en Sabine Brian ook verantwoordelijk voor producties van Nederlandstalige series en films. Ze hebben naast series ook speelfilms op hun naam staan.

Ronald Versteeg

Hij zit sinds 2002 bij NL Film. Hij hield zich eerst bezig met de financiën, maar werd later een deel van de directie.

Kaja Wolffers

Hij is in 1973 geboren en is zijn carrière als regisseur gestart met televisieseries. Zo zijn onder andere GTST, Costa! en Onderweg naar Morgen door hem geregisseerd. In 2005 kwam de jeugdserie Het Huis Anubis van zijn hand. Dit deed hij niet alleen, maar samen met het Belgische Studio 100. Sinds 2010 is hij werkzaam bij NL Film en regisseerde hij Aaf, Vrijland en Mannenharten.

Sabine Brian

Zij is in 1971 geboren en werkt al vanaf het begin bij NL Film. Eerst als uitvoerend producent, later als producent en sinds 2018 zit zij in de directie.

Series

Zij produceren series voor de commerciële zenders en voor de publieke omroep. Een aantal series zijn:
 • SpangaS
 • VRijland
 • Voetbalvrouwen
 • Verborgen Gebreken
 • Aaf

Speelfilms

Een aantal speelfilms die ze hebben geproduceerd zijn:
 • De Storm
 • Mannenharten
 • Lang & Gelukkig
 • Taped

Lees verder

© 2015 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tulp: al eeuwen in Nederland maar nog geen zwarte tulpDe tulp: al eeuwen in Nederland maar nog geen zwarte tulpTulpen zijn erg geliefd door de vele soorten en prachtige kleuren. Ze worden al eeuwen gekweekt nadat de eerste bollen v…
Ontdekking van de tulpOntdekking van de tulpEr bestaat een prachtige legende over de ontdekking van de tulp. Er werd een rode tulp gevonden, zo´n 1000 jaar geleden,…
Tulpen: De geschiedenis van de tulp en bekende soortenTulpen: De geschiedenis van de tulp en bekende soortenTulpen zijn bloemen met een lange steel en hebben meestal een felle kleur. Zij komen in allerlei maten en vormen voor. D…
De Golden Globes en andere film- en televisieprijzenIedereen kent de Oscars in de Amerikaanse filmwereld, maar daarnaast bestaan ook de Golden Globes voor films en tv-progr…

Vera: de afleveringen van seizoen 1Vera: de afleveringen van seizoen 1Vera Stanhope is Detective Chief en obsessief gedreven in haar werk. Gedurende de serie ondervindt Vera last van haar ei…
Devious Maids: Seizoen 3Devious Maids: Seizoen 3Devious Maids is een Amerikaans komische dramaserie over vijf Latina schoonmaaksters die werken voor rijke acteurs of za…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Donnawetta, Pixabay
 • http://zwartetulp.videoland.com/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Tulp_%28televisieserie%29
 • https://pressroom.rtl.nl/videoland/persberichten/persbericht/sterrencast-in-eerste-eigen-serie-videoland-zwarte-tulp
 • http://www.televizier.nl/programma-s/zwarte-tulp.7158264.lynkx#program-tab-news
 • http://tv-visie.be/inhoud/nederland/tweede-seizoen-van-zwarte-tulp-vol-onheil-en-familiedrama_81782/
Reactie

Elly, 24-05-2020
Ik heb zojuist de laatste aflevering gezien van het tweede seizoen van de zwarte tulp. Ik zit met een enorme kater want voor mijn gevoel is het verhaal nog lang niet af. Ben die zijn moeder probeert te bellen vanaf hun onderduikadres, Samuel die tussen 2 liefdes inzit, Marieke die vermoord is en wiens moordenaar in de lucht is opgegaan… etc. etc.
Waarom hier gestopt en zo’n vreemd einde bedacht? Reactie infoteur, 27-05-2020
Beste Elly,

Bedankt voor uw bericht.

Ik ben het helemaal met u eens waarom de bedenkers van Zwarte Tulp er op zo'n manier mee zijn gestopt. Hopelijk komt er ooit nog een derde seizoen, zodat we zullen weten hoe het verder afloopt.

Met vriendelijke groet,

Infoteur Ottergraafjes

Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 08-09-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.