Een fenomeen: binge-watching (binge-viewing)
De meeste mensen zullen er vast niet aan moeten denken: uren achter elkaar televisieseries kijken. Toch wordt dit gedaan. Dit fenomeen heeft een woord: binge-watching. Er is sprake van binge-watching als een persoon minimaal twee en maximaal zes afleveringen van een serie direct achter elkaar bekijkt. Uit onderzoek in 2019 blijkt dat inmiddels 42% van de Nederlanders dit al doet. Is dit eigenlijk wel zo gezond of brengt het gezondheidsrisico's met zich mee?
Inhoud
Fenomeen binge-watching
Binge-watching wordt ook wel
binge-viewing of
marathon-viewing genoemd. Het zou zelfs de naam
coma-kijken kunnen krijgen. Kijk maar naar de naam
binge-drinking. Dat woord betekent namelijk coma-zuipen. Dus zou binge-watching vertaald kunnen worden als coma-kijken. In november 2015 heeft Groot-Brittannië dit woord in zijn woordenboek opgenomen, omdat binge-watching het woord van het jaar is geworden.
Wanneer is er sprake van binge-watching
Er is sprake van binge-watching als er minimaal twee afleveringen van een serie direct achter elkaar worden bekeken. Inmiddels worden series zelfs zo gemaakt dat het mogelijk is alles in één keer te kunnen bekijken. In het verleden werden afleveringen zo gemaakt dat het niet erg was dat je een aantal miste. Aan het einde van die aflevering wist je ook echt wat het einde was. Nu stoppen de makers, zodat je wel gedwongen wordt om de volgende keer weer verder te kijken. Het gekke is eigenlijk dat binge-watching gericht is op de personen die niet graag televisie kijken. Ze houden wel van het televisiekijken op zich, maar niet dat ze verplicht gesteld worden om op dat moment te kijken. Ze willen het graag zelf in de hand houden wanneer ze hun favoriete serie kunnen bekijken en dan ook zonder reclame.
Waardoor is binge-watching ontstaan
Vanaf het moment dat er hele dvd-boxen van series op de markt kwamen, begonnen de eerste mensen met marathon televisiekijken. Ze wilden graag hun favoriete serie in één ruk bekijken. Het liefst het hele seizoen in één of meerdere dagen. Daarnaast stijgt het aandeel kijkers door het downloaden van hele series en natuurlijk door het video on demand kijken bij Videoland en Netflix.
Wie zijn de binge-watchers
Uit een enquête in januari 2014 van
DVJ Insights bleek dat 39,7% van de Nederlanders aan binge-watching deed. Dit aantal is in 2019 opgelopen naar 42%. Deze mensen worden binge-watchers genoemd. De leeftijdscategorie waarin het meest aan binge-watching wordt gedaan is die van 18-34 jaar. In de leeftijdscategorie 65 tot 80 jaar wordt juist het minst aan binge-watching gedaan. Vaak zijn het trouwens meer mannen dan vrouwen die langdurig televisie kijken. Gemiddeld kijken ze dan zo'n drie uur achter elkaar naar hun favoriete serie. Meer dan de helft kijkt trouwens alleen.
Waarnaar wordt gekeken
Niet iedere binge-watchers kijkt naar hetzelfde. De één kijkt liever naar een
dramaserie en de anders geeft de voorkeur aan een thriller. Daarnaast kijken ze vaker naar fantasy dan niet binge-watchers.
Series
Zowel Netflix, Videoland en HBO bieden video on demand-series aan. Er zijn zoveel series die je in één keer zou kunnen bekijken. Dit is natuurlijk persoonlijk. Volgens
Ranker.com zijn het anno 2020 de onderstaande series waar vaak naar wordt gekeken. Het gaat dan trouwens niet alleen om de diensten van Netflix, maar ook om onder andere HBO. Series die op Videoland worden weergegeven zijn hierin niet meegenomen.
- Game of Thrones
- Breaking Bad
- Stranger Things
- Sherlock
- The Office
- Friends
- Supernatural
- Sons of Anarchy
- The Sopranos
- Shameless
- How I Met Your Mother
- House
- Dexter
- American Horror Story
- Band of Brothers
- Better call Saul
- The Big Bang Theory
- The Wire
- Parks and Recreation
- Modern Family
- Prison Break
- The 100
- The Walking Dead
- West World
- Orange is the New Black
- The Simpsons
- The Blacklist
- The Fresh Prince of Bel-air
- Seinfeld
- True Detective
Wereldrecord
Binge-watching heeft zelfs al een vermelding in het
Guinness Book of Records. In 2014 keken vier Canadese binge-watchers maar liefst 91 uur bijna onafgebroken naar televisieseries. De Nederlanders Tom de Rijk en Ruden Nijsse hebben dit record begin oktober 2015 verbeterd. Zij keken 94 uur lang naar Penoza, The Blacklist en Sherlock. Dit deden ze niet gewoon thuis, maar in een glazen ruimte op een plein in Utrecht. Ze mochten ieder uur even vijf minuten pauzeren. Er was een grote hoeveelheid eten en drinken aanwezig, zodat ze niet konden verhongeren of uitdrogen.
Risico's
Volgens diverse onderzoeken - waaronder een onderzoek door Yoon Hi Sung van de Universiteit van Texas - die in februari 2015 zijn gepubliceerd, zitten er behoorlijk wat risico's aan het binge-watching vast. Hieronder volgt een opsomming:
- Er lijkt een verband te zijn tussen depressie en binge-watching. Het lijkt er namelijk op dat de binge-watchers vaker depressief en eenzaam zijn. Dit geldt natuurlijk lang niet voor iedereen.
- Door het zitten kunnen je longen minder zuurstof opnemen, want je longcapaciteit neemt met 1/3 af.
- Het hart schijnt er sneller mee op te houden. De levensverwachting bij iemand vanaf 25 jaar neemt per één uur televisiekijken namelijk met 22 minuten af.
- Er bestaat een verhoogde kans op obesitas doordat mensen veel minder bewegen.
- Daarnaast is gebleken dat mensen die een grotere kans op diabetes hebben, juist door binge-watching nog een grotere kans hebben om inderdaad diabetes te krijgen. De kans bij een uur lang achter elkaar kijken is namelijk 3,4%. En iemand die een hele dag televisie kijkt, heeft zelfs 30% meer kans op diabetes.
- Het lange stilzitten is ook niet goed voor je wervelkolom. Er ontstaat dan namelijk een gebogen vorm en hierdoor kun je last krijgen van pijnlijke er verkrampte spieren. Door deze houding kunnen zelfs je organen in de knel komen te zitten. Het is daarom verstandig om op een goede fauteuil plaats te nemen, waardoor je wervelkolom een betere houding aan kan nemen.
- Bij televisiekijken in de avond komt er blauwe licht vrij en dat heeft weer een negatieve invloed op onze hersenen. Er wordt namelijk minder melatonine aangemaakt en dat is juist nodig om in slaap te vallen. Vaak liggen mensen veel langer wakker, hebben ze minder REM-slaap en zijn ze de volgende dag suf, ondanks een "goede" nachtrust van minimaal acht uren.
Tips
Iedereen weet dat het ongezond is om zo lang achter elkaar televisie te kijken. Daarom volgen hieronder een aantal tips.
- Ga af en toe even staan en strek je benen. De hele tijd zitten is slecht voor je lichaam.
- Als je nog thuis woont of samenwoont en je kijkt in de woonkamer televisie, spreek dan goed met je huisgenoten af of ze mee willen kijken of niet. En dat ze geen commentaar op je kijkgedrag mogen leveren tijdens het kijken. Dat leidt immers af.
- Zorg ervoor dat je iets te eten en te drinken binnen handbereik hebt. Je zult namelijk niet snel opstaan om iets te pakken, terwijl dat juist wel beter is.
- Laat je niet helemaal van de buitenwereld afsluiten. Het kan immers zijn dat je een belangrijke afspraak hebt en die zomaar zou kunnen vergeten. Zet daarom een wekker of vraag of iemand je wil bellen om je eraan te herinneren.