Wie is ex-politiewoordvoerder en programmamaker Ellie Lust?

Wie is ex-politiewoordvoerder en programmamaker Ellie Lust? Ellie Lust krijgt vanaf 2005 landelijke bekendheid door haar bijdrage aan het AVRO-programma ‘Opsporing Verzocht' als politiewoordvoerder van de Amsterdamse politie. In 2016 is zij één van de tien deelnemers aan de zestiende editie van het spelprogramma ‘Wie is de Mol?'. Vervolgens krijgt ze haar eigen programma's ‘Ellie op Patrouille' en ‘Ellie in de Handel'. Mediapersoonlijkheid Ellie Lust moet van haar werkgever, de Amsterdamse politie, in 2018 een keuze maken tussen haar politiewerk en haar mediacarrière. Zij kiest na lang wikken en wegen voor de carrière in de media.

Wie is Ellie Lust?

Ellie Lust wordt in 1966 geboren in Amsterdam en groeit op in Oostzaan. Haar vader is melkboer en haar moeder huisvrouw. Zij is het derde kind in het gezin, ze heeft een anderhalf jaar oudere broer en een elf minuten oudere eeneiige tweelingzus, Marja. Ellie is de eerste in de familie die voor het politievak kiest, later volgt ook haar tweelingzus een opleiding aan de politieacademie.
Tot haar 32ste woont ze in Oostzaan, daarna enkele jaren in Utrecht en vervolgens in Amsterdam. Vanaf 2002 is ze inspecteur en vanaf 2007 tevens woordvoerder bij de politie Amsterdam-Amstelland (de Regionale Eenheid Amsterdam) en wordt ze bij het grote publiek bekend vanwege haar optredens bij de Amsterdamse televisiezender AT5 en het programma ‘Opsporing Verzocht' van de AVRO.

Bron: Richard Broekhuijzen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Richard Broekhuijzen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Politiewoordvoerder

Het politievak heeft al vroeg haar interesse en ze is een vaste kijker van politieseries als ‘Hill Street Blues’ en ‘Cagney & Lacey’. Ellen Lust beschouwt het politievak min of meer als roeping. Bij de Amsterdamse politie, waar ze één van de eerste vrouwen bij de motordienst is, werkt ze twintig jaar op straat en is ze buurtregisseur in zes verschillende wijkteams verspreid over de stad.

Opsporing Verzocht

Op de regionale zender RTV Noord-Holland vertelt ze voor het eerst voor de camera over een overval. Als de zaak in 2005 landelijk aan bod komt in ‘Opsporing Verzocht’ wordt Ellie Lust na een korte mediatraining al spoedig woordvoerder voor de Amsterdamse politie. Beknopt en zakelijk vertelt ze regelmatig in het opsporingsprogramma over misdrijven waarvoor de hulp van het publiek wordt ingeroepen.

Volleybal

In 1987 begint Ellie Lust aan haar opleiding aan de Amsterdamse politieschool. Haar werk bij de politie combineert ze in de beginjaren met haar carrière als volleybalster, vanaf de plaatselijke vereniging Compaen tot in de eredivisie bij meerdere landelijke clubs (o.a. in Sneek en Apeldoorn) en het nationale team. Tot 2013 is ze in het kader van het Europees Kampioenschap actief in het politievolleybaltoernooi. De mentale en fysieke fitheid die ze hierbij opdoet komt haar goed van pas als politievrouw.

‘Met mij door de stad lopen is geen pretje. Bij iedere straat heb ik een verhaal: daar woont een gestoorde, daar lag een lijk...’
[Ellie Lust, NRC augustus 2013]

Roze In Blauw

Als voorzitter van Roze In Blauw (RIB), een team dat bestaat uit ‘roze’ politiemensen en het aanspreekpunt voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT), zet ze zich sinds 2005 in voor de belangen van deze gemeenschap, zowel binnen als buiten de hoofdstad. ‘Het doel van het netwerk is mensen duidelijk maken dat Nederland een homovriendelijk land is en dat er bij de politieregio Amsterdam-Amstelland homovriendelijke politiemensen werken’, aldus Lust. Om verdere naamsbekendheid te geven is RIB aanwezig tijdens de Amsterdamse Gay Parade en op roze zaterdagen in het land.

Zij aan Zij

In het kader van een special over leven met borstkanker poseert Ellie in september 2010 samen met haar echtgenote Boukje Vogel topless voor de lesbo-glossy Zij aan Zij. Ellie’s echtgenote, van beroep orthomoleculair therapeut, heeft vanwege deze ziekte binnen twee jaar beide borsten moeten laten afzetten.

Dagvoorzitter

Via Quality Bookings is Ellie Lust te boeken als debatleider, gespreksleider of als dagvoorzitter tijdens symposia en conferenties. Ze houdt boekpresentaties en geeft lezingen over onderwerpen die met haar politiewerk te maken hebben. Haar specialiteiten liggen op het gebied van media, veiligheid, maatschappelijke ontwikkelingen, leiderschap en communicatie.

Spelprogramma Wie is de Mol?

In november 2015 wordt bekend dat Ellie Lust één van de tien deelnemers is aan de zestiende editie van het spelprogramma ‘Wie is de Mol?'. De beslissing om de woordvoerder van de Amsterdamse politie mee te laten spelen in een spelprogramma waarvan zowel liegen als bedriegen en manipuleren onderdeel zijn, mag opmerkelijk genoemd worden. Nadat Lust wordt benaderd om deel te nemen aan ‘Wie is de Mol?' bespreekt ze dit met haar leidinggevende die toestemt met deelname. In de vierde aflevering valt Ellie, die in het programma het begrip 'etherdiscipline' gebruikt, af.

Ellie op Patrouille

In 2018 krijgt Ellie Lust bij de AVROTROS een eigen programmaserie, getiteld 'Ellie op Patrouille'. In de dertig afleveringen die van 'Ellie op Patrouille' zijn gemaakt gaat ze samen met internationale politiecollega's uit verschillende landen op patrouille. In het programma is ze, in aangepast uniform, onderdeel van het team. De opnames vinden plaats in onder meer Kenia, Albanië, San Francisco, Dubai, Israël, Colombia, Canada en El Salvador.

Ellie in de Handel

Na 'Ellie op Patrouille' volgen zes afleveringen van een programma onder de titel Ellie in de Handel'. Ellie verdiept zich in deze serie in de wereld van de illegale handel. Ze laat zien hoe ingewikkeld en divers deze, vaak ondergrondse, wereld is.

Ellie aan de verkeerde kant

In de in juli 2019 bij AVROTROS op NPO3 uitgezonden documentaire 'Ellie aan de verkeerde kant' spreekt ze met slachtoffers en mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan homodiscriminatie en homogeweld. 'Waarom zou je iemand die net even anders is dan jij moeten veroordelen? En wat ik al helemaal niet kan bevatten is dat deze onverdraagzaamheid soms leidt tot geweld. Waarom? Op die vraag wil ik met deze documentaire nu eindelijk antwoord krijgen, want wat ik onverdraagzaam vind is juist die onverdraagzaamheid van de ander. Dus wie is hier nu eigenlijk van de verkeerde kant?', aldus Ellie Lust.

Opgestapt bij de politie

In september 2018 stapt Ellie Lust op bij de politie. Haar werkgever vraagt haar een keuze maken tussen óf haar politiewerk óf haar mediacarrière. Zij kiest uiteindelijk voor de carrière in de media. Een jaar later, november 2019, verschijnt bij uitgever Ambo/Anthos het boek 'Mijn jaren bij de politie'. In deze (auto)biografie vertelt ze openhartig over de ruim dertig jaar dat ze bij de politie in Amsterdam werkzaam is geweest.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gaskamer voor Ellie Frank (4) door laffe burgemeester KampDe Tweede Wereldoorlog kent helden, maar ook lafaards. Een van die lafaards is burgemeester Kamp van het Betuws plaatsje…
Ice Age: Dawn of the DinosaursSid, Diego, Manny en Scrat, na Ice Age: The Meltdown dacht je ze nooit meer te zien. Maar niets is minder waar! Onze vri…
Filmrecensie Endless NightrecensieFilmrecensie Endless NightSpeelfilm Endless Night is gebaseerd op Agatha Christie’s boek. Sidney Gilliat leverde de regie en maakte er een filmscr…
Boekverslag: James Patterson 'Zomer van verraad'Boekverslag: James Patterson 'Zomer van verraad'Zomer van verraad is een standalone thriller van de Amerikaanse thrillerschrijver James Patterson, die onder andere beke…

NL Film: de Nederlandse producent van series en speelfilmsNL Film: de Nederlandse producent van series en speelfilmsBij de aftiteling van series staat vaak de naam van NL Film als producent vermeld. Maar wat voor bedrijf is dit eigenlij…
Een fenomeen: binge-watching (binge-viewing)Een fenomeen: binge-watching (binge-viewing)De meeste mensen zullen er vast niet aan moeten denken: uren achter elkaar televisieseries kijken. Toch wordt dit gedaan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Richard Broekhuijzen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • https://nl.linkedin.com/in/ellie-lust-5ab26730
  • https://www.quality-bookings.nl/spreker/ellie-lust/
  • http://www.preustingcommunicatie.nl/portfolio/allroundblauw/rozeinblauw.html
  • http://www.nrc.nl/handelsblad/2013/08/10/je-komt-streng-over-maar-ik-vind-je-lief-leg-nu-die-1276722
  • https://ellielust.nl/#wat-ellie-doet
  • Afbeelding bron 1: Richard Broekhuijzen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 01-06-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.