NL Film: de Nederlandse producent van series en speelfilms

NL Film: de Nederlandse producent van series en speelfilms Bij de aftiteling van series staat vaak de naam van NL Film als producent vermeld. Maar wat voor bedrijf is dit eigenlijk? NL Film is een Nederlands productiebedrijf dat goede series en speelfilms maakt. Het bestaat werd in 2001 opgericht. Ze richten zich op iedere doelgroep.Onder andere de series Penoza en Zwarte Tulp zijn van hun hand. Naast series en speelfilms voor volwassenen, maken ze ook series voor de jeugd. SpangaS - een jeugdserie op het Spangalis College - is namelijk ook een serie van NL Film.

Inhoud


Nederlandse producent: NL Film

Dit productiebedrijf werd in 2001 door Alain de Levita en Johan Nijenhuis opgericht. Voluit heet het bedrijf Nijenhuis & de Levita Film en TV B.V. Dit is afgekort tot NL Film. Het bedrijf is in Amsterdam gevestigd. Johan Nijenhuis verliet het productiebedrijf in 2010 en Alain de Levita stopte met ingang van 1 januari 2018 bij NL Film. De leiding van NL Film rust bij Ronald Versteeg (directie). Naast hem werken creative director Kaja Wolffers en Sabine Brian mee aan het produceren van Nederlandse series en speelfilms, waarvan de meesten van ons vast wel eens hebben gehoord.

Ronald Versteeg

Ronald Versteeg is in 2015 aangesteld als directielid van NL Film. Hij houdt zich bezig met het tot stand komen van diverse producties en dan vooral op het gebied van de financiën.

Kaja Wolffers

Kaja Wolffers is als creative director betrokken bij de producties van de series en films. De op 11 februari 1973 in Utrecht geboren Kaja, begon in de jaren negentig met het regisseren van onder andere GTST en Onderweg naar Morgen. Voor de televisiezender Nickelodeon maakte hij in samenwerking met Studio 100, de jeugdserie Het Huis Anubis. In 2010 kwam hij terecht bij NL Film als creative producer. Daar heeft hij onder andere de film Mannenharten als de series VRijland, Popoz en Aaf geproduceerd.

Sabine Brian

Zij is in 1971 geboren en heeft in 1993 de Filmacademie afgerond. Zij heeft voordat zij bij NL Film kwam verschillende soorten werkzaamheden gehad. Sabine werkt trouwens als vanaf het begin bij NL Film. Zij heeft onder andere geholpen bij het tot stand komen van: Penoza, All You Need Is Love, Bankier van het Verzet en Tonio.

Penoza, Zwarte Tulp en SpangaS series NL Film

Bij de aftiteling van series komt vaak het logo van NL Film in beeld. Ze hebben al heel wat series op hun naam staan, zowel series voor volwassenen als voor jongeren. Ze zijn namelijk op iedere doelgroep gericht.

Series voor volwassenen

Voor de volwassenen hebben ze naast de populaire series Penoza en Zwarte Tulp onderstaande series gemaakt:
 • Voetbalvrouwen
 • Keyzer en de Boer Advocaten
 • Bureau Raampoort
 • Dagboek van een Callgirl
 • Goedenavond Dames en Heren
 • Moeder ik wil bij de Revue
 • Bluf
 • Popoz
 • Costa de serie
 • Koppensnellers

Jeugdseries

Voor de jeugd hebben ze naast SpangaS onder andere de volgende series gemaakt:
 • Vrijland
 • 2012- Het jaar Nul
 • ZOOP
 • Kasper en de Kerstengelen
 • Op weg naar Pakjesavond - Sint vermist

Een aantal series uitgelicht

De namen van series zoals SpangaS en Penoza zijn wel bekend, maar waar gaan ze ook alweer over?

SpangaS

De jeugdserie SpangaS is een idee naar de verhalen van Anya Koek. Op 3 september 2007 werd de eerste aflevering uitgezonden. In de periode 2007-2020 zijn er al dertien seizoenen gemaakt. Naast de serie zijn er twee speelfilms geproduceerd. Dat waren in 2009 SpangaS op Survival en in 2015 SpangaS in Actie. Het verhaal speelt zich af op het voortgezet onderwijs en dan op het Spangalis College. Daar beleven diverse leerlingen van alles en nog wat, zowel op school als thuis. De serie wordt uitgezonden op NPO ZAPP.

VRijland

Deze serie werd in de periode 2010-2013 op ZAPP uitgezonden. Er zijn in totaal vier seizoenen geproduceerd. In deze serie beleeft de jeugd van het fictieve plaatsje Rijland allerlei avonturen. Onder andere Abbey Hoes - zij is overigens niet de dochter van Isa Hoes - vertolkt een rol in deze serie. Daarnaast heeft Martijn Fischer - wellicht bekend van zijn rol als André Hazes in de film Bloed, zweet & tranen en de musical Hij Gelooft in Mij - een rol vertolkt. De opnames vonden plaats in de provincie Utrecht.

Penoza

Dit is een misdaadserie van Nederlandse bodem. De eerste aflevering werd op 12 september 2010 uitgezonden. In 2015 kwam het vierde seizoen op televisie en werd op NPO 3 uitgezonden. Het aandeel in deze spannende serie stijgt ieder seizoen. In seizoen één keken er 621.000 mensen, terwijl in het vierde seizoen maar liefst 980.000 mensen aan de buis gekluisterd zitten. De serie draait met name om Carmen Walraven en speelt zich in de onderwereld af. De rol van Carmen wordt gespeeld door Monic Hendrickx. Daarnaast doen er bekende acteurs in mee, zoals Thomas Acda, Fedja van Huêt, Eric Corton, Raymond Thiry, Gijs Naber en Marcel Musters. De laatste drie spelen ook mee in Zwarte Tulp.

Voetbalvrouwen

Deze serie was van maart 2007 tot en met januari 2010 op televisie te zien. Hierin kon de kijker het leven van vier totaal verschillende vrouwen van voetbalsterren volgen. Ze kregen met van alles te maken. Van misdaad tot ontrouw van hun man. Enkele bekende Nederlanders vertolkten een rol. Dit waren onder andere: Leontine Borsato, Yolanthe Sneijder-Cabau, Nicolette van Dam, Bas Muijs, Joep Sertons en Barry Atsma.

Overzicht films

Naast series maken ze ook speelfilms. Dit zijn zowel films voor volwassenen als voor de jeugd.

Jeugdfilms

Voor de jeugd produceerden ze onder andere:
 • SpangaS op Survival
 • SpangaS in Actie
 • Foeksia de Miniheks
 • Rabarber
 • De Sterkste Man van Nederland

Films voor volwassenen

Films voor volwassenen zijn onder andere:
 • Mannenharten
 • Mannenharten 2
 • Popoz de film
 • De Storm
 • Snowfever
 • Liever Verliefd
 • Taped

Een aantal films uitgelicht

De twee films van SpangaS gaan zo als de naam doet vermoeden over het wel en wee van de leerlingen van het Spangalis College. Maar waar gaan de films Taped en De Storm eigenlijk over?

SpangaS op Survival

Dit was de eerste film van de leerlingen van het Spangalis College. Deze film kwam in 2009 uit. Hierin gaan de leerlingen en een tweetal docenten op werkweek naar de Belgische Ardennen. Van een zorgeloze werkweek is absoluut geen sprake. Er ontstaat onder andere een ruzie tussen een aantal leerlingen. De meeste leerlingen die hierin een rol spelen, zijn die van de eerste paar seizoenen van de serie SpangaS.

SpangaS in Actie

Dit is de tweede film over de leerlingen van het Spangalis College. Deze film kwam in 2015 uit. In deze film willen de leerlingen voorkomen dat het Spangalis College wordt gesloten. Ze besluiten de school te bezetten. Hierdoor komt de vriendschap tussen Abel en Raaf erg onder druk te staan.

Foeksia de Miniheks

Dit is een echte kinderfilm en kwam in 2010 uit. De film is gebaseerd op het boek van Paul van Loon. Een klein heksje (Rachelle Verdel) komt uit een ei. Dat ei heeft haar vader Kwark (Porgy Fransen) in het bos gevonden. Omdat ze net zo goed wil toveren als haar vader, mag ze uiteindelijk van hem naar de Heksenschool. Dit toveren gaat niet altijd vlekkeloos, ze beleven dan ook veel avonturen.

De Storm

Deze aangrijpende film kwam in 2009 uit. Deze film is op de grootste watersnoodramp van Nederland - die van 1953 in Zeeland - gebaseerd. Men heeft te laat door dat de dijken zijn gebroken en dat het water alles opslokt. De hoofdrolspeelster Julia verliest hierdoor haar baby. Later komt ze er achter dat hij nog in leven is, maar of ze hem vindt? Aan de hand van deze film kan men min of meer zien wat er zich in die periode in Nederland heeft afgespeeld. Deze film heeft een aantal prijzen bemachtigd.

Taped

Deze thriller ging in 2012 in première. Een getrouwd stel (Barry Atsma en Suzan Visser) gaan samen naar Buenos Aires. Het doel is om hun huwelijk te redden. Tijdens deze vakantie nemen ze van alles op en als dan blijkt dat ze iets gruwelijks hebben opgenomen, is hun leven in gevaar. De remake filmrechten zijn uiteindelijk verkocht aan Colombia Pictures en daar zijn ze erg blij mee.

Prijzen

NL Film heeft al aardig wat prijzen voor hun producties in de wacht gesleept. Voor de film de Sterkste man van Nederland werden ze drie keer genomineerd. Uiteindelijk wonnen ze maar liefst zes prijzen. Dit zijn:
 • Golden Elephant
 • Best Screenplay (2011)
 • Charly Award (2011)
 • Prix Europa (2011)
 • Silver Cairo (2012)
 • Rockie Award (2012)

Voor zowel SpangaS op Survival als voor SpangaS in Actie ontvingen zij een prijs. Voor de eerstgenoemde ontvingen zij in 2008 de Gouden Stuiver en voor de andere film kregen zij in 2015 de Gouden Film. Daarnaast ontvingen zij ook prijzen voor de volgende films:
 • de film Rabarber kreeg in 2014 tijdens Cinekid de Publieksprijs beste kinderfilm
 • de film Lang & Gelukkig werd tijden het Nederlands Film Festival van 2011 met drie Gouden Kalveren beloond. Daarnaast ontving deze film tijdens datzelfde festival ook nog Movie Squad Junior Awards.

Oprichters NL Film

NL Film werd in 2001 opgericht door Alain de Levita en Johan Nijenhuis. Alain de Levita verliet in 2018 het bedrijf, terwijl Johan Nijenhuis al in 2010 bij NL Film wegging.

Alain de Levita

Zijn naam is voluit Alain Jacques de Levita. Hij is op 19 april 1959 in Amsterdam geboren. Hij is één van een tweeling. Zijn tweelingbroer - Robin de Levita - is ook bekend op het gebied van producties, zowel nationale als internationale. Naast televisie produceert hij ook veel musicals. Hun oma was de in 2004 overleden Mary Dresselhuys. Voordat Alain de Levita NL Film oprichtte had hij al veel ervaring in film- en televisieproducties. Hij werkte onder meer als freelancer en kwam in 1993 bij John de Mol producties terecht. Daar werkte hij onder andere mee aan de bekende dramaseries Spangen, Baantjer en Diamant. In 2001 heeft hij ook nog de film Baantjer geregisseerd. In januari 2018 richtte hij Levitate Film op.

Gewonnen prijzen
Voor de televisieserie van Baantjer ontving hij een Gouden Televizier Ring. Naast de Gouden Televizier Ring voor Baantjer in 1997 heeft hij nog meer prijzen gewonnen. Dit zijn onder andere:
 • in 2003 voor de film Liever Verliefd een Gouden Film
 • in 2009 voor de film SpangaS op Survival een Gouden Film
 • in 2009 voor de film De Storm een Platina- en Gouden Film
 • in 2010 voor alweer de film De Storm een Bernhard Wicki Award in Duitsland
 • in 2010 ontving hij voor de film Foeksia de Miniheks een Gouden film, Publieksprijs beste Nederlandse kinderfilm op Cinekid en de Publieksprijs Z@PP Cinekidleeuw
 • in 2011 ontving hij wederom voor Foeksia de Miniheks een prijs en dat was Beste kinderfilm voor 6+ op het Giffoni International Film Festival in Italië
 • in 2013 ontving hij voor de film Mannenharten een Gouden Film
 • In 2016 won hij een Emmy Award voor de film Rabarber en in 2017 won hij een Emmy Award voor de film Kasper en de Kerstengelen.

Johan Nijenhuis

Hij is op 4 maart 1968 in Markelo geboren. Voordat hij in 2001 samen met Alain de Levita NL Film oprichtte, was hij als druk bezig met het produceren. Tijdens zijn middelbare schooltijd ging hij voor een uitwisseling een jaar naar Amerika. Daar kwam hij onder meer in aanraking met filmtechniek. In de periode 1994-1997 regisseerde hij de Nederlandse soap Goede tijden, slechte tijden. Hij bedacht samen met Joop van den Ende de serie Westenwind. Deze serie regisseerde hij zelf. Westenwind was van 1999-2003 op de Nederlandse televisie te zien. De allereerste speelfilm die hij produceerde was Costa!. In 2010 stapte hij uit NL Film en richtte zijn eigen productiemaatschappij Johan Nijenhuis & Co op.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Penoza: Een vrouw aan de top van de onderwereldSinds 12 september 2010 wordt de Nederlandse dramaserie Penoza uitgezonden door de KRO op Nederland 3. De televisieserie…
Films en series downloaden en brandenFilms en series worden door veel mensen bekeken. Vaak beslis je pas op het laatste moment dat je een film wil zien en we…
Netflix: film of serie uit lijst 'Verder kijken' verwijderenNetflix: film of serie uit lijst 'Verder kijken' verwijderenGebruik je Netflix via je PC, laptop of tv-menu dan ben je waarschijnlijk bekend met de lijst 'Verder kijken'. Deze toon…
Film of serie verdwenen van Netflix? Dit is er aan de handFilm of serie verdwenen van Netflix? Dit is er aan de handVind je een film of serie op Netflix die je wilt bekijken dan kun je deze opslaan in Mijn Lijst. In tegenstelling tot de…

Het kinderprogramma Oebele, daar bleef je voor thuisHet kinderprogramma Oebele, daar bleef je voor thuisIn een tijd dat opnameapparatuur en het terugkijken van televisie-uitzendingen via ‘Uitzending gemist’ of andere terugki…
Wie is ex-politiewoordvoerder en programmamaker Ellie Lust?Wie is ex-politiewoordvoerder en programmamaker Ellie Lust?Ellie Lust krijgt vanaf 2005 landelijke bekendheid door haar bijdrage aan het AVRO-programma ‘Opsporing Verzocht' als po…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
 • http://www.nlfilm.tv/nl/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Alain_de_Levita
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mary_Dresselhuys
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Robin_de_Levita
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Nijenhuis
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Goede_tijden,_slechte_tijden
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Westenwind_%28televisieserie%29
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/SpangaS
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 17-07-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.