SpangaS: de populaire Nederlandse jeugdserie

SpangaS: de populaire Nederlandse jeugdserie De serie SpangaS is iedere schooldag op NPO Zapp te zien. De eerste dertien seizoenen speelden zich af op het Spangalis College, daarna draait de serie om de campus. In deze serie beleven jongeren van alles en nog wat. Daarnaast zijn er ook een tweetal films over de leerlingen van deze school gemaakt. Deze serie kwam in 2007 voor het eerst op televisie. Inmiddels zijn de leerlingen van de beginperiode door nieuwe vervangen, omdat zij reeds van school zijn gegaan. Wie hebben er onder andere in meegespeeld? En wat zijn ze later gaan doen?

Inhoud


Anya Koek: bedenker populaire jeugdserie SpangaS

Deze succesvolle jeugdserie is door Anya Koek bedacht. Anya Koek is in 1956 geboren en ze schrijft scenario voor films en series. Haar schrijfcarrière - ze was toen rond de veertig jaar - begon zij met de serie Westenwind. Zij was ghostwriter van deze serie. Daarna heeft ze de jeugdserie ZOOP bedacht en geschreven. En vanaf 2007 is zij de bedenker van de toen nieuwe jeugdserie SpangaS.

SpangaS de serie

Op 3 september 2007 werd de eerste aflevering van SpangaS op televisie uitgezonden. De serie speelde zich tot en met seizoen 13 - in de periode 2007-2020 - af op het Spangalis College, dat was een school voor het voortgezet onderwijs. De leerlingen beleefden van alles en nog wat, zowel op, als rond school en in mindere mate thuis. Vanaf seizoen 14 (2020-2021) speelt de serie zich af op De Campus, omdat het Spangalis College is gesloten. De serie wordt van september tot en met april/mei uitgezonden.

Overzicht seizoenen

Seizoen Periode Aantal afleveringen
13 september 2007 t/m 25 april 2008150
21 september 2008 t/m 24 april 2009130
314 september 2009 t/m 16 april 2010130
413 september 2010 t/m 20 mei 2011180
55 september 2011 t/m 25 mei 2012175
610 september 2012 t/m 31 mei 2013180
72 september 2013 t/m 23 mei 2014180
81 september 2014 t/m 22 mei 2015180
931 augustus 2015 t/m 21 mei 2016180
105 september 2016 t/m 26 mei 2017180
114 september 2017 t/m 25 mei 2018180
123 september 2018 t/m 24 mei 2019181
132 september 2019 t/m 22 mei 2020180
1431 augustus 2020 t/m mei 2021nog onbekend

SpangaS Films

Naast de losse afleveringen, zijn er ook twee films gemaakt over het wel en wee van de leerlingen van het Spangalis college. De eerste film dateert van 2009 en de tweede van 2015.

SpangaS op Survival

Deze film kwam op 30 september 2009 uit. De opnamen van deze film zijn gemaakt in het Belgische Ourthe. Zoals de naam al aangeeft gaan in deze film de leerlingen, samen met een aantal docenten op survival. In de film spelen alle leerlingen van de eerste vier seizoenen mee en hebben de docenten Jochem Damstra, Rozalie Mokketier en Miss Madge een rol in de film.
Er kwamen 100.000 mensen naar de bioscoop en daarom kreeg deze film de onderscheiding Gouden Film. Op 11 september 2010 kwam deze film op televisie. Toen keken maar liefst 358.000 personen hiernaar. De film is al meerdere keren herhaald op televisie (anno 2020).

SpangaS in Actie

Het heeft een poos geduurd voordat de tweede film, SpangaS in Actie, uitkwam. Deze film ging op 18 juni 2015 in première. De film speelt zich grotendeels af op en rond het Spangalis College. Dat wordt namelijk door een mogelijke sluiting bedreigd. De leerlingen komen hiertegen in actie.

Overige informatie

Naast de twee SpangaS-films was er van april tot juni 2011 een theatershow over het reilen en zeilen van de leerlingen van het Spangalis College te zien. Deze theatershow heette SpangaS Live!. Daarnaast is SpangaS de grens overgegaan. Het Duitse Super RTL heeft namelijk van NL Film tweeënvijftig afleveringen van het eerste seizoen gekocht. Daar heette het SpangaS - Das ist das Leben. Ook aan de Zwitserse SF heeft NL Film afleveringen van het eerste seizoen verkocht. In dit geval ging het om vijftig afleveringen. NL Film produceerde deze Zwitserse variant van SpangaS in samenwerking met de Zwitserse televisieproducent Bichsel & Burger Medien AG. Endemol heeft hierin een aandeel van vijftig procent. De cast was volledig Zwitsers. De opnames op school werden gewoon op het Spangalis College opgenomen, terwijl de buitenscènes in Zwitserland werden opgenomen.

Cast

Gedurende de seizoenen is er een wisseling van de acteurs geweest. De reden daarvan was dat veel leerlingen van de beginjaren de school hebben verlaten. Voor hen in de plaats kwamen nieuwe leerlingen, dus nieuwe acteurs. Datzelfde is ook gebeurd met een aantal acteurs die een rol als docent hadden.

Leerlingen

Er zijn diverse leerlingen geweest die één of meerdere jaren op het Spangalis hebben gezeten en dus in meerdere seizoenen een rol hadden.

Seizoen één tot en met vier
De volgende acteurs hebben van seizoen één tot en met seizoen vier meegespeeld:
 • Jasper Gottlieb in de rol van Flip van Hamel
 • Marius Gottlieb in de rol van Tobias van Hamel
 • Roos Smit in de rol van Lana van Hamel
 • Talisia Misiedjan in de rol van Avalanche Blokland
 • Fatma Genç in de rol van Irmak Sertkaya
 • Sebastian Wulff in de rol van Luxor de Haan

Jasper, Marius en Roos speelden de rol van broers en zus. Zij waren de kinderen van conrector Frank van Hamel. Het grappige is dat Jasper en Marius in SpangaS tweelingbroers waren en dat in het echt ook zijn.

Seizoen één tot en met drie
In seizoen één tot en met drie speelden mee:
 • Gaby Blaaser als Jolé van Haagendoorn
 • Titia Hoogendoorn als Fay Picaroon
 • Chemseddine Amar als Nassim Gharbi

Tim Murck speelde alleen in seizoen één en twee mee. Hij had de rol van Barry Hartveld. In seizoen drie had hij even een bijrol.

Verdere rollen

In bijna ieder seizoen komen er nieuwe personages bij en verlaten bepaalde personages de serie.
 • Het personage Shirley Benoit speelde mee van seizoen 5 t/m 11. Zij was de dochter van oud-dramadocent Reggy Benoit.
 • Het personage Wieteke van Vrijberghe speelde mee van seizoen 8 t/m seizoen 11.
 • Het personage Lef Evers speelde mee van seizoen 8. In seizoen 12 verliet hij de serie, omdat zijn personage verhuisde naar Noorwegen.
 • De personages Jip Baltus, Maud Overmars en Dylan King spelen mee vanaf seizoen 10.
 • Ramin Sabet speelde mee van seizoen 10 t/m 12.
 • Het personage Caro Out speelde mee in de seizoenen 10, 11 en een deel van seizoen 12.
 • De personages Filiz Kara en Otis Marchand spelen sinds seizoen 11 mee.
 • Elza van Waveren, Jackie Oleander en Mo Duurfort spelen mee sinds seizoen 12.
 • In seizoen 13 komen twee nieuwe personages in Spangas. Dat zijn Joris Poppink en Luna van Velzen.
 • In seizoen 14 komen Maxima, Job Jan (JJ), Cosmo, Lesley, Gioia en Olivier er bij op De Campus.

Docenten

In de periode 2007-2020 hebben twintig personen de rol van docent gespeeld. Een aantal hiervan hadden alleen maar een bijrol. In totaal hebben veertien acteurs - twaalf docenten en twee conciërges - twee of meerdere seizoenen een vaste rol gehad. In het twaalfde seizoen kwamen de personages Celine Tins, Mo en Dilek erbij als docent/conciërge.

Vincent Moes - Frank van Hamel

De rol van Frank van Hamel werd gespeeld door Vincent Moes. Hij was in de eerste vier seizoen de conrector van het Spangalis College. Daarnaast was hij de vader van Flip en Tobias.

(Miss) Madge Jansen - Judy Doorman

Judy Doorman speelt vanaf seizoen twee de rol van (Miss) Madge Jansen. Zij was eerst alleen docent Engels, maar volgde na het vierde seizoen Frank van Hamel op als conrector. In seizoen 10 geeft ze het stokje over aan Jochem Damstra. Daarnaast geeft zij ook nog Engelse les.

Jochem Damstra - Steef Hupkes

Steef Hupkes speelt al vanaf het begin de rol van homoseksuele Jochem Damstra. Hij is docent maatschappijleer en sinds het 10e seizoen is hij conrector van het Spangalis

Raymi Sambo - Reggy Benoit

In seizoen drie had Raymi Sambo een bijrol. Hij speelde toen de rol van dramadocent Reggy Benoit. Het was daarna even stil rond hem, maar vanaf het vijfde seizoen tot het elfde seizoen kreeg hij een vaste rol als dramadocent. Hij was tevens de vader van de oud-leerlingen Tinco - gespeeld door Guillermo Hilversum - en Shirley - gespeeld door Stephanie van Eer.

Rozalie Mokketier - Gaby Milder

Zij speelde van het eerste tot zevende seizoen de rol van docent Nederlands. Ook gaf ze lessen in expressie en was ze tevens mentor. Naast het spelen in series spreekt zij ook veel reclame spotjes in.

Andere rollen zijn
 • De rol van conciërge Aldert Kalkhoven wordt door Felix Burleson gespeeld. Hij speelt alle seizoenen mee.
 • Gymleraar Kars ter Veldt speelde van het eerste tot zesde seizoen mee. De rol werd door Pepijn van Halderen vertolkt.

Wanneer te zien

SpangaS is vanaf september tot en met april iedere schooldag op NPO Zapp te zien. Een aflevering duurt ongeveer twintig minuten. Het eerste deel is een herhaling van het tweede deel van de aflevering ervoor. Het tweede deel is een nieuw stuk. In het weekend wordt het weekoverzicht ook op NPO Zapp uitgezonden. Dan worden alle vijf afleveringen achter elkaar uitgezonden.

Wat zijn een aantal acteurs na SpangaS gaan doen

Een aantal acteurs die in SpangaS een rol hadden zijn ook in andere series of programma's opgedoken. Een aantal hiervan worden uitgelicht.

Gaby Blaaser

Zij is op 7 juni 1986 in Amsterdam geboren. Naast acteren is ze ook model. Voordat zij van 2007 tot en met 2010 in SpangaS de rol van Jolé van Haagendoorn speelde, heeft ze al een rol gespeeld in de serie Onderweg naar Morgen. In 2013 deed ze mee met het programma Sterren dansen op het ijs. In de periode 2014-2016 speelde ze de rol van Sacha Kramer in de serie GTST. En in 2015-2016 presenteerde zij het programma Campinglife.

Beau Schneider

Zijn volledige naam is Beau Benjamin Schneider en hij is op 12 juli 1988 in Den Haag geboren. Hij heeft bekende ouders. Zijn vader is Eric Schneider en hij is acteur. Zijn moeder was Will van Kralingen. Zij was actrice en is in 2012 overleden. Beau speelde in het eerste seizoen van SpangaS de rol van Thorsten Veldkamp. Hij heeft in de periode 2012-2017 meegespeeld in de soap GTST. Hierin vertolkt hij de rol van Tim Loderus.

Vajèn van den Bosch

Zij is op 13 maart 1998 in Oijen geboren. Ze is een veelzijdig talent. Naast acteren zingt ze ook. Ze was nog maar tien jaar oud, toen ze door de audities van de The Sound of Music kwam. Ze kreeg een rol in het televisieprogramma The Show of Music. Daarin moest ze samen met andere kinderen zingen. In 2012 deed ze auditie voor de Voice Kids, ze behaalde zelfs een finaleplaats. Ze speelde in een aantal musicals mee, waaronder in Shrek de Musical. Toen had ze de rol van de jonge Fiona. Ook speelde ze mee in de musical The Sound of Music. Ze had de rol van Liesl Von Trapp. Ze heeft in het achtste seizoen van SpangaS (2014-2015) de rol van Juliette Vrolijks gespeeld, maar musicals bleven trekken. Zo was ze in 2015-2016 de tegenspeelster van Tim Douwsma in de Musical Grease. Zij speelde de rol van Sandy. En in 2017-2018 vertolkte ze een rol in de Musical On your Feet.

Pim Wessels

Hij is op 17 mei 1991 in Apeldoorn geboren. Het is al een poos geleden dat hij in SpangaS meespeelde. Hij speelde in seizoen drie en vier de rol van Rudolf Noltenius. Voordat hij bij SpangaS kwam had hij al acteerervaring. Hij speelde onder andere een rol in de serie De Hoofdprijs. Naast series heeft hij ook meegespeeld in de jeugdfilm De scheepsjongens van Bontekoe (2007) en een kleine rol in de film Radeloos (2008) van Carry Slee. Hij is trouwens in 2003 begonnen met acteren. Toen speelde hij Remy in de musical Alleen op de Wereld. En in 2005 had hij een rol in de musical Pietje Bell. Naast acteren spreekt hij ook stemmen in voor diverse series. Dansen kan hij ook! In 2015 won hij samen met zijn partner Pip Pellens - bekend als Wiet van Houten van GTST - de finale van Dance Dance Dance.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Fatma GençFatma Genç is een Nederlandse actrice van Turkse afkomst. Genç vertolkt doorgaans de rollen van allochtone vrouwen. Haar…
De soap Goede tijden, slechte tijdenDe soap Goede tijden, slechte tijdenDe eerste aflevering van Goede tijden, slechte tijden was op 1 oktober 1990 en hiermee is het de langstlopende Nederland…
De stal van Penny's Shadow - filmset op AmelandDe stal van Penny's Shadow - filmset op AmelandAmeland was maandenlang in de ban van Penny's Shadow. De familiefilm van regisseur Steven de Jong werd in de zomer van 2…
Interessante weetjes over Goede tijden, slechte tijdenInteressante weetjes over Goede tijden, slechte tijdenGoede tijden, slechte tijden is een soapserie die vanaf oktober 1990 op de Nederlandse televisie te zien is. De soap is…

Het kinderprogramma Oebele, daar bleef je voor thuisHet kinderprogramma Oebele, daar bleef je voor thuisIn een tijd dat opnameapparatuur en het terugkijken van televisie-uitzendingen via ‘Uitzending gemist’ of andere terugki…
Wie is ex-politiewoordvoerder en programmamaker Ellie Lust?Wie is ex-politiewoordvoerder en programmamaker Ellie Lust?Ellie Lust krijgt vanaf 2005 landelijke bekendheid door haar bijdrage aan het AVRO-programma ‘Opsporing Verzocht' als po…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/SpangaS
 • http://loodmagazine.nl/anya-koek-scenarioschrijven/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_afleveringen_van_SpangaS
 • http://spangas.ncrv.nl/over_spangas/aboutSpangas.php
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/SpangaS_op_Survival
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/SpangaS_in_actie
 • http://www.ad.nl/ad/nl/5601/TV-Radio/article/detail/1956249/2010/04/20/SpangaS-naar-Zwitserland.dhtml
 • http://www.nrc.nl/handelsblad/2000/05/10/endemol-in-zwitserland-7493913
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_personages_uit_SpangaS
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gaby_Blaaser
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Beau_Schneider
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vaj%C3%A8n_van_den_Bosch
 • https://pers.kro-ncrv.nl/embargopersmapspangas
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 10-09-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.