De stal van Penny's Shadow - filmset op Ameland

De stal van Penny's Shadow - filmset op Ameland Ameland was maandenlang in de ban van Penny's Shadow. De familiefilm van regisseur Steven de Jong werd in de zomer van 2010 opgenomen op het eiland. Een jaar later volgde de première. Op het eiland werd een speciale filmset gebouwd en toen de film af was, bleef de set. De filmset werd afgebroken en opnieuw onderdak opgebouwd in een boerderij tussen Hollum en Ballum. Daar is hij nog steeds te bezoeken en daar is de stand in van Shadow nog steeds te zien en te aaien.

Filmset van Penny's Shadow


Stal van Shadow

Voorafgaand aan de opnames van de film Penny’s Shadow, wordt in juli 2010 een speciale stal gebouwd op het terrein van Stayokay (Sier aan Zee) in Hollum. Op een kaal veldje – de bodem wordt voor het bouwen van de schuur nog een ietsje afgevlakt - verrijst een heus stallencomplex, inclusief een ronde paddock. Aan de overzijde wordt de werkplaats van Erik (Rick Engelkes), de vader van Kai (Levi van Kempen), gemaakt in een bestaand stenen gebouw. Een plaatselijke houtspecialist fabriceert enkele houten meubels, want Erik maakt in de film meubels van strandhout.

Walviskaak

Bij de ingang van het terrein met de filmset, staat een namaak walviskaak als boog. Een echte kaak staat voor de Burgemeester Walda Scholengemeenschap in Nes en de regisseur vond een dergelijk detail in zijn film passen. Het getuigt van de walvisvaartgeschiedenis van het eiland. In augustus en september 2010 wordt de set gebruikt voor de opnames.

Paardrijles

De acteurs die in de film moeten paardrijden krijgen paardrijles van de paarden- en ruitertrainer Lammert Haanstra. Hij is een bekende in de paardenwereld en leert de hoofdrolspelers Liza Sips en Levi van Kempen de fijne kneepjes van het paardrijden. De acteurs Roos Smit, Vivian van Huiden, Gaby Blaaser, Linsey Neelen, Bas de Nijs, Ruben Arnhem, Pim Wessels, Job Bovelander en Leo de Jong, die kleinere rollen in de film vervullen, krijgen praktische paardrijtips van Haanstra.

De set / Bron: Persbureau AmelandDe set / Bron: Persbureau Ameland
De opnames / Bron: Persbureau AmelandDe opnames / Bron: Persbureau Ameland
Afbraak van de set  / Bron: Persbureau AmelandAfbraak van de set / Bron: Persbureau Ameland

De filmset als attractie

In augustus 2011 bedenkt VVV Ameland in samenwerking met de eigenaar van stand-in Shadow – de zwarte merrie met de naam Maaike – een rondleiding over de filmset. Het paard is dan aanwezig op de filmset. De stand-in van shetlandpony Rakker is er ook. Het bezoek duurt ongeveer een uur en is populair bij families en schoolgroepen. De setbezoekers krijgen een rondleiding door de stallen en de rest van de set en een demonstratie vrijheidsdressuur. Bezoekers kunnen ook op de foto met Shadow Maaike.

Afbreken

In oktober 2011 moet de set - anderhalf jaar na de opnames - worden afgebroken. De stal was namelijk opgebouwd als decor en bedoeld om maar drie maanden te worden gebruikt voor de opnamen. De materialen waren daarop afgestemd. Het bleek echter dat de Amelander aannemer Kienstra goed werk had geleverd. Zo goed, dat is besloten om de set niet te slopen en de materialen niet weg te gooien, maar om de set netjes te demonteren en het grootste deel ervan op een andere plaats weer op te bouwen, om er nog jaren plezier van te hebben.

Opbouwen onderdak

In maart 2012 verhuist de set grotendeels naar De Lange Dunen aan de Pietje Miedeweg tussen Hollum en Ballum. De vakantie- en zorgboerderij met paardenstallen en ruitersportwinkel, organiseert vanaf Pasen 2012 ontmoetingen met de stand-in van Shadow, Maaike. Het programma, dat maanden eerder op de set bij Stayokay voor het eerst werd aangeboden, wordt verplaatst naar binnen en aangepast aan het ontvangen van groepen, kinderfeestjes en paardengekken.

De stal, binnen opgebouwd / Bron: Persbureau AmelandDe stal, binnen opgebouwd / Bron: Persbureau Ameland
De stal van Shadow / Bron: Persbureau AmelandDe stal van Shadow / Bron: Persbureau Ameland

Penny's Shadow filmset-arrangement

Het programma verhaalt over de film, laat dressuurdemonstraties zien en leidt rond door de stallen. Ook nu kunnen de kinderen plaatsnemen op de rug van Shadow om zich te laten fotograferen. De zorgboerderij ontwikkelt samen met VVV Ameland speciale Penny's Shadow filmset-arrangementen. Het decor is het originele filmdecor. Wie de film heeft gezien herkent de plaats waar Shadow stond en ziet de gang waar Lisa (Liza Sips) liep, op weg naar het paard.

Filmset

Legenda
A. Filmset tijdens opnamen
B. De heropgebouwde filmset

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Penny’s Shadow – leuke weetjes over de paardenfilmPenny’s Shadow – leuke weetjes over de paardenfilmAmeland was maandenlang in de ban van Penny's Shadow. De familiefilm van regisseur Steven de Jong werd in de zomer van 2…
recensieFilmrecensie: Penny's ShadowIn de zomer gaat Lisa op vakantie naar het Waddeneiland Ameland met haar moeder en haar zusje Tess. Haar moeder kent de…
Ameland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowrecensieAmeland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowNa ‘Ameland in 2008,’ ‘Ameland in 2009,’ is ‘Ameland in 2010’ het derde nummer in de serie ‘Ameland in …’ De eilander ui…
Waddeneilanden in films en op televisieWaddeneilanden in films en op televisieDe Waddeneilanden worden vaak gebruikt als filmlocaties voor films en tv-series. De Nederlandse en ook de Waddeneilanden…

Levende muziek of een dj op je trouwdag?Levende muziek of een dj op je trouwdag?Als je trouwplannen hebt, hoop je natuurlijk op een onvergetelijk mooie huwelijksdag waarover je jaren later nog steeds…
Vampierfilms uit België en NederlandWie dacht dat vampierfilms alleen in de Verenigde Staten gemaakt werden? Vampieren zijn een fenomeen dat bijna in de hel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Penny's Shadow
  • Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 3: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 4: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 5: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 02-05-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.