recensie

Filmrecensie: Penny's Shadow

In de zomer gaat Lisa op vakantie naar het Waddeneiland Ameland met haar moeder en haar zusje Tess. Haar moeder kent de eigenaar van een kampeerboerderij, dus daar verblijft het gezin. Op de boerderij zijn ook paarden aanwezig. De vrouw van de eigenaar en de moeder van de 18-jarige Kai is overleden aan een ongeluk met een paard; Shadow. Het paard is getraumatiseerd en Lisa wil het paard graag helpen, tegen de wil van Kai in.

De paarden van Ameland

Shadow is in de film een nakomeling van één van de paarden die zijn verdronken bij ‘de ramp van Ameland’. Op 14 augustus 1979 rukte de reddingsboot uit, een boot getrokken door paarden die te hulp schoot als er schepen in nood waren geraakt. Op deze dag verdronken er 8 paarden. Dit waargebeurde verhaal heeft een grote impact gehad op de bevolking van Ameland. De paarden zijn begraven in de duinen, bij de plaats waar de reddingsboot vroeger het strand op ging.

Verhaallijn

De verhaallijn van deze film is gebaseerd op het paardentijdschrift ‘Penny’. In dit tijdschrift, dat is gericht op jonge paardenmeisjes, zijn vooral stripverhalen te vinden. De verhalen in ‘Penny’ zijn vaak van dezelfde strekking als de film Penny’s Shadow. Een paard heeft een trauma en is gevaarlijk geworden. Niemand kan meer iets met het paard doen, dus staat het maar in een hoekje van de stal en niemand mag er bij komen. Dan komt er een meisje dat heel goed is met paarden en het hart weet te winnen van het gevaarlijke paard. Zo wordt het wilde paard weer braaf en komt alles weer goed. Dit is ook exact het verhaal van Penny’s Shadow.

In Penny’s Shadow zitten echter ook nog meerdere liefdesverhalen verweven. Zo wint Lisa niet alleen het hart van het getraumatiseerde paard Shadow, maar ook van de getraumatiseerde Kai.
Lisa’s zusje Tess wordt verliefd op een jongen die op het eiland woont.
De alleenstaande moeder van Lisa en Tess wordt verliefd op de eveneens alleenstaande vader van Kai. Iedereen die ooit een romantische film heeft gezien kan deze wending in het verhaal voorspellen.

Beelden

De echte paardenliefhebber kan zijn hart ophalen bij deze film. Shadow is niet het enige paard dat te zien is in deze film. Er worden veel prachtige strandritten gemaakt met vele paarden tegelijk. Ameland heeft natuurlijk prachtige natuur en dit in combinatie met woest galopperende paarden over het strand en door de duinen levert prachtige plaatjes op.

De echte paardenkenner zal echter wel wat dieronvriendelijke plaatjes kunnen ontdekken, zoals een bit dat door het paard zijn mond wordt getrokken, 2 personen op een paard in volle galop en een shetlander voor een kar door de duinen zonder rem.

Al met al..

Al met al is dit een leuke film die ieder jong paardenmeisje gezien moet hebben. Hun vaders zullen echter niet graag mee willen, maar moeders die vroeger zelf paard hebben gereden kunnen stiekem meegenieten van deze echte paardenfilm!
© 2011 - 2024 Merellientje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Penny's Shadow première in AmsterdamPenny's Shadow première in AmsterdamPenny´s Shadow vertelt het verhaal over het getraumatiseerde paard Shadow en zijn baasje Kai (gespeeld door Levi van Kem…
De Verdronken paarden Ameland in stripalbumDe Verdronken paarden Ameland in stripalbumHet verhaal van de verdronken reddingbootpaarden vormt een belangrijk deel van het verhaal van Penny’s Shadow, de film d…
Amelander première van de film Penny’s ShadowAmelander première van de film Penny’s ShadowPenny´s Shadow vertelt het verhaal over het getraumatiseerde paard Shadow en zijn baasje Kai (gespeeld door Levi van Kem…
Ameland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowrecensieAmeland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowNa ‘Ameland in 2008,’ ‘Ameland in 2009,’ is ‘Ameland in 2010’ het derde nummer in de serie ‘Ameland in …’ De eilander ui…

War Horse - Paardenfilm van Steven SpielbergHet verhaal van "War Horse" was al bekend in boekvorm en is ook al in het theater te zien geweest, maar komt nu in 2011…
Film 'Amazing Grace' - over de afschaffing van de slavernijrecensieFilm 'Amazing Grace' - over de afschaffing van de slavernijOp 27 februari 2007 kwam de bijna 2 uur durende film ‘Amazing Grace' van regisseur Michael Apted uit in de Verenigde Sta…
Merellientje (5 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.