Amelander figuranten bij film Penny’s Shadow

Amelander figuranten bij film Penny’s Shadow Penny´s Shadow vertelt het verhaal over het getraumatiseerde paard Shadow en zijn baasje Kai (gespeeld door Levi van Kempen) en zijn vader (Rick Engelkes). Op een zomerse dag komt Daphne (gespeeld door Tanja Jess) met haar dochters Lisa (Liza Sips) en Tess (Valerie Pos) naar de manege voor een vakantie, wat zorgt voor een onvergetelijke week. Naast deze acteurs en actrices heeft de film vele figuranten nodig: paarden en mensen.

Figuranten bij de film


Stand-in voor Shadow

Filmmaker Steven de Jong was in mei 2010 op zoek naar vijf figuranten voor een film die op Ameland werd opgenomen. Penny’s Shadow is een familiefilm met een paard in de hoofdrol: Shadow. Daarnaast speelt een Shetlander een grappige bijrol. De Jong zocht een stand-in voor Shadow, een Shetlandpony die de rol van Rakker kon vertolken en paarden die de manegepaarden konden spelen. Kandidaten konden zich opgeven voor de spectaculaire castingdag op het terrein van het KNHS in Ermelo en voor een castingdag in manege De Seelon in Ballum op Ameland.

Figuranten in de film

Steven de Jong zocht vijf figuranten die een echte twee-eenheid vormen met hun pony.
 • Jongens en meisjes van 10 tot 17 jaar.
 • Ruiters met voldoende rijervaring om tijdens een pittige strandrit hun pony goed in de hand te kunnen houden.
 • Deelnemers met de tijd en mogelijkheid om in augustus of september op Ameland een dagdeel of meerdere dagdelen deel te nemen aan de opnamen.
 • Belangstellenden konden hun gegevens en een foto mailen naar de filmmakers.

Shetlander Rakker

Steven de Jong zocht ook naar een Shetlander die de nodige kunstjes kan en goed luistert.
 • Een Shetlander met een guitig koppie die de kijker aan het lachen maakt met zijn kunsten.
 • Een handige en kundige eigenaar die zin en tijd heeft om in augustus en september 2010 met zijn/ haar Shetlander de opnamen bij te wonen en het paard te begeleiden gedurende de gehele opnameperiode.

Stal van Penny's Shadow

Vijf paarden die zijn geselecteerd en die mogen figureren in de film Penny’s Shadow, komen van het vasteland en worden tijdelijk ondergebracht in de stallen van Zorgboerderij De Lange Dunen op Ameland. Ze mogen tijdens de filmopnames in de stallen staan die bij de Stayokay speciaal voor de film zijn gebouwd.

Stalmeester

Hollumer Jaap Werkman is de stalmeester. Hij zal niet figureren in de film. Werkman verzorgt achter de schermen de paarden. De hoofdrolpaarden, Shadow en Rakker, logeren ook in de stallen van De Lange Dunen.

Longeren

Lammert Haanstra, de specialist op het gebied van longeren, bekijkt alle paardenfiguranten op hun karakter en mogelijkheden. Hij longeert ze stuk voor stuk in de bak bij De Lange Dunen. De paarden lopen rondjes en Haanstra kijkt of het een eerlijk paard is, of hij mak is en of er mee te werken is. De paarden bivakkeren in de weekenden in de stallen van De Lange Dunen, als ze even geen filmster spelen. Lammert Hanstra is speciaal aangetrokken door Klaas en Steven de Jong, de makers van de film, om adviezen te geven en om te waken over het welzijn van de dieren. Ook gaf hij de hoofdrolspelers paardrijlessen.

Juttersfeest

Figuranten tijdens de reddingbootdemonstratie / Bron: Persbureau AmelandFiguranten tijdens de reddingbootdemonstratie / Bron: Persbureau Ameland
Het filmteam van Penny’s Shadow was ook op zoek naar figuranten zonder paard, kinderen en volwassenen die passanten wilden spelen of toeristen op het strand.
Het team zocht voor twee interessante scènes figuranten van alle leeftijden, maar voornamelijk naar families en jongeren. Zij moesten de hele dag beschikbaar zijn voor het opnemen van de scène met de reddingbootdemonstratie en de scène van het slotfeest, het grote Juttersfeest.
 • Zaterdag 28 augustus 2010 werd de scène met de reddingsbootdemonstratie opgenomen;
 • Zaterdag 4 september 2010 was de scène met het Juttersfeest aan de beurt.

Verrassing van Steven de Jong

Alle figuranten kregen na afloop een verrassing. Bovendien reikte regisseur Steven de Jong aan de ‘beste’ figuranten van die dag
De cameraman op de trap / Bron: Persbureau AmelandDe cameraman op de trap / Bron: Persbureau Ameland
prijzenpakketten uit en overhandigde Arjen van der Grijn, de key make-up artist van Penny’s Shadow, aan de hand van een prijsvraag op de set premièrekaartjes aan de winnaars.

Amelander figuranten

Tientallen Amelanders deden mee, kinderen en volwassenen. De paardenreddingboot met voerlui en paarden, wordt ingeschakeld en tijdens een massascène op het strand draven tientallen paarden met Amelander ruitertjes over het badstrand bij Hollum. Zij zien zichzelf terug in de film, soms voor slechts een seconde of wat, maar ze hebben meegedaan aan de film. Ze zijn stuk voor stuk trots op het resultaat en hun bijdrage daaraan. De landelijke première was op 5 juni 2011 in Amsterdam. De feestelijke première op Ameland was op 9 juni 2011.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieFilmrecensie: Penny's ShadowIn de zomer gaat Lisa op vakantie naar het Waddeneiland Ameland met haar moeder en haar zusje Tess. Haar moeder kent de…
De Verdronken paarden Ameland in stripalbumDe Verdronken paarden Ameland in stripalbumHet verhaal van de verdronken reddingbootpaarden vormt een belangrijk deel van het verhaal van Penny’s Shadow, de film d…
Ameland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowrecensieAmeland in 2010 - Jaar van Penny's ShadowNa ‘Ameland in 2008,’ ‘Ameland in 2009,’ is ‘Ameland in 2010’ het derde nummer in de serie ‘Ameland in …’ De eilander ui…
Waddeneiland Ameland – Paarden EilandWaddeneiland Ameland – Paarden EilandOp Ameland zie je heel veel paarden. Ze worden hier en daar nog gebruikt voor het boerenwerk en de andere paarden zijn o…

Filmrecensie After the sunsetrecensieFilmrecensie After the sunsetDeze uit 2004 afkomstige actie comedy werd geregisseerd door Brett Ratner en heeft tal van bekende sterren in de hoofdro…
Een romantische filmavondKoppeltjes kiezen vaak voor een avondje film om een drukke dag of een belastende week af te sluiten. Het blijkt een van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Penny's Shadow
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 30-04-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.