Een romantische filmavond

Koppeltjes kiezen vaak voor een avondje film om een drukke dag of een belastende week af te sluiten. Het blijkt een van de meest favoriete romantische activiteiten. Vraag blijft: hoe creëren we de juiste atmosfeer en welke film beantwoordt het best aan ons verwachtingspatroon?

Schep de juiste sfeer

Iedereen kan zich in een zetel neerploffen met een zakje chips en een biertje bij de hand en een uur of twee naar een film kijken, maar veel romantiek komt daar niet echt bij kijken. Echte romantiek speelt zich af in een bed of op de sofa die je knus inricht met een deken en twee zachte kussens zodat je warm en gezellig bij elkaar kunt zitten of liggen. Binnen handbereik houd je dan je favoriete drankje en zorg je voor wat lekkere hapjes. Schakel de telefoon uit, demp het licht, kruip dicht tegen elkaar aan en laat de film van start gaan.

Welke film?

Er zijn zovele films beschikbaar dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Bij een romantisch avondje past een romantische film, maar ook in dit specifieke genre is er keuze te over. Hoe selecteren? Misschien kan deze eigenzinnige keuze van prima romantische films je wel bekoren?

1. The Notebook (2004)

Een oude man leest zijn dementerende vrouw het liefdesverhaal van Allie en Noah voor. Noah, die op een houtzagerij werkt, wordt op de kermis van Seabrook op slag verliefd op het upper-class meisje Allie. In het begin wijst Allie de jongen af maar uiteindelijk bezwijkt ze voor zijn avances. Onder druk van haar ouders die een betere toekomst voor hun dochter wensen, verbreekt ze de relatie en gaat ze aan de universiteit in New York studeren.

Een tijdje later verlooft ze zich met Lon, een rijke man die haar ouders wel zien zitten, maar Noah spookt nog steeds door haar hoofd zit en ook bij hem blijft Allie zijn doen en laten bepalen. Uiteindelijk zal Allie tussen de twee mannen moeten kiezen.

In 2005 wonnen Rachel McAdams en Ryan Gosling de MTV Award voor de mooiste kus.

2. Notting Hill (1999)

Actrice Anna Scott is dé superster van het witte doek en wordt overal en ten allen tijde belaagd door de roddelpers. Nooit alleen, maar op affectief vlak is er wel een gemis. William Thacker is een doorsnee man die een boekenwinkeltje gespecialiseerd in reislectuur uitbaat. Hij woont samen met Spike, een excentrieke Welshman. Sinds de scheiding van zijn vrouw is het maar pover gesteld met het liefdesleven van de boekhandelaar.

Op een dag ontmoet William de actrice in zijn winkeltje en even later loopt hij haar op straat opnieuw tegen het lijf. Is dit slechts toeval of steekt het lot een handje toe?

Julia Roberts en Hugh Grant vertolken de hoofdrollen in deze meeslepende love story.
Notting Hill is een bekende wijk in Kensington en Chelsea, Londen.

3. When Harry met Sally (1989)

In de loop van hun leven ontmoeten Harry en Sally elkaar toevallig verschillende keren met een tussenperiode van telkens vijf jaar. Harry beweert dat louter vriendschap tussen beide seksen onmogelijk is omdat er altijd de fysieke aantrekkingskracht zal zijn, een stelling die Sally helemaal niet onderschrijft. Bij hun tweede ontmoeting zal er wel een vriendschap ontstaan die zelfs zo ver gaat dat ze elkaar over hun respectieve afspraakjes vertellen. Door allerlei omstandigheden komt hun vriendschap onder druk te staan, maar dan geschiedt het onvermijdelijke.

Met Billy Crystal en Meg Ryan werd deze romantische komedie een gigantisch succes. Bekend is de film door de manier waarop Sally een orgasme faket om aan te tonen dat mannen het verschil niet kunnen onderscheiden tussen een echt en een gespeeld orgasme.

4. Breakfast at Tiffany’s (1961)

Een klassieker naar de roman van Truman Capote met Audrey Hepburn aan het begin van een schitterende carrière in de hoofdrol. Het is het verhaal van Holly, een jonge vrouw die zich laat onderhouden door rijke mannen. Haar grote droom is om te kunnen gaan winkelen bij de vooraanstaande juwelierszaak Tiffany & Co.

Als Paul Varjak haar nieuwe bovenbuurman wordt groeit er iets moois tussen de twee, maar Paul is een niet zo succesvolle schrijver en dat is een probleem voor Holly die een rijke man aan de haak wil slaan. Ze slaagt in haar opzet door de rijke Braziliaan José voor zich te winnen, maar hun contacten met het misdaadmilieu breken hun zuur op. Na een slaande ruzie met Paul lijken alle banden verbroken… of toch niet?

5. Shakespeare in Love (1998)

De grote theaterauteur William Shakespeare is de centrale figuur in deze interessante film. Bij het begin van de film kampt hij met een writer’s block. Hij heeft geen inspiratie omdat de spreekwoordelijke muze ontbreekt niettegenstaande er verschillende vrouwen in zijn buurt rondlopen. Hij wordt onder druk gezet door de eigenaar van The Rose, het theater dat zijn stukken brengt, om een komedie te schrijven met een hond omdat Koningin Elizabeth I dat zo grappig vindt. Uiteindelijk slaagt hij er toch in en worden er audities gedaan voor ‘Romeo en Ethel, de dochter van de piraat’.

Omdat het vrouwen verboden is om te acteren krijgen enkel mannen de kans zich kandidaat te stellen. Shakespeare kiest voor Thomas Kent, maar al snel blijkt Thomas eigenlijk Viola te heten, een getrouwde vrouw. Er volgt een verboden liefde, maar wel een liefde die Shakespeare inspireert om opnieuw aan de slag te gaan. Aldus creëert hij 'Romeo en Julia', het verhaal van een onmogelijke liefde, waarin Viola, door een samenloop van omstandigheden toch zal meespelen.
© 2012 - 2022 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geniet van romantiekGeniet van romantiekRomantiek is voor iedereen anders, toch zijn er wel een aantal facetten aan romantiek die voor iedereen hetzelfde zijn.…
Red je huwelijk door kijken van films5 romantische komedies kijken kan de kans op een scheiding meer dan halveren en is even effectief als therapie. Dit wijs…
The Notebook: liefde en passierecensieThe Notebook: liefde en passieThe Notebook is een prachtig verhaal over de overweldigende liefde tussen een gewone man en een rijke vrouw. De passie e…
Romantische kunstDe romantiek ontstond aan het einde van de achttiende eeuw. Dit was de tijd dat de Industriële Revolutie en de verstedel…

Amelander figuranten bij film Penny’s ShadowAmelander figuranten bij film Penny’s ShadowPenny´s Shadow vertelt het verhaal over het getraumatiseerde paard Shadow en zijn baasje Kai (gespeeld door Levi van Kem…
Leuke films voor op een slaapfeestje, sleepover of een dateLeuke films voor op een slaapfeestje, sleepover of een dateEen slaapfeestje of sleepover is leuk! Gezellig met je vrienden en vriendinnen logeren omdat je jarig bent geweest of ge…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.