recensie

The Notebook: liefde en passie

The Notebook: liefde en passie The Notebook is een prachtig verhaal over de overweldigende liefde tussen een gewone man en een rijke vrouw. De passie en liefde van de twee hoofdrolspelers is zo echt en zo mooi gespeeld dat je wordt meegevoerd in hun wereld van hartstochtelijke liefde. De film zit vol verrassingen, romantiek en emotie en is niet zomaar een voorspelbare, romantische komedie!

Het verhaal

De 17-jarige Allie Hamilton en haar rijke ouders brengen hun vakantie door in het idyllische stadje Seabrook. Allie vermaakt zich kostelijk samen met haar vriendin Sarah en Sarah’s geliefde, Fin. Haar vakantie lijkt als altijd te verlopen, totdat ze Fin’s vriend Noah Calhoun ontmoet op de kermis in Seabrook. Noah valt als een blok voor Allie. Zij zelf heeft in eerste instantie nog haar twijfels, maar valt uiteindelijk toch voor Noah’s charmes. Samen beleven ze een geweldige zomer, een zomer waarin hun liefde bloeit en hun band steeds sterker wordt. Allie’s ouders keuren haar relatie met Noah af, een toekomst met de arme Noah zit er niet in. Zij verbieden Allie Noah nog te zien en nemen haar weer mee terug naar New York. Uit wanhoop en na een ruzie met Noah heeft Allie voor haar vertrek een einde gemaakt aan hun relatie. Ze heeft echter spijt en probeert het goed te maken met Noah. Ze treft alleen Fin aan en hij belooft dat Noah zal schrijven.

En dat doet Noah, een jaar lang schreef hij elke dag een brief aan Allie. Allie heeft de brieven echter nooit ontvangen, haar moeder onderschepte deze en Noah stopte uiteindelijk met schrijven. Allie en Noah zijn beide dood ongelukkig, maar hebben geen enkel contact meer met elkaar. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Fin weet Noah over te halen om in het leger te gaan. Fin sterft en Noah keert alleen terug naar huis. Allie heeft zich in die tijd opgegeven als verpleegkundige in de noodhospitalen op het slagveld. Hier ontmoet zij de knappe, rijke en charmante Lon. Allie wordt verliefd op hem en na de oorlog trouwen ze.

Noah heeft ondertussen het huis van zijn dromen gekocht. Het is een oud, vervallen landhuis, en zijn droom was om hier zijn oude dagen met Allie te slijten. Al die lange tijd dat hij bezig is met verbouwen, doet hij dit voor Allie. Als het huis af is, wil hij het verkopen, maar tegelijkertijd, kan hij dit niet. Op datzelfde moment ontdekt Allie een foto van Noah in de krant. Stiekem reist ze, na 7 jaren, naar Seabrook af om Noah daar te bezoeken. De hartstocht en passie die zij eerder voor elkaar voelden, blijken er nog steeds te zijn. Uiteindelijk beslist Allie van Lon te scheiden en begint weer een relatie met Noah.

Het verhaal wordt in de film verteld door een oude man. Hij leest het verhaal voor aan een vrouw die lijdt aan seniele-dementie. Op het ene moment weet ze weer wie zij is en wie de anderen om haar heen zijn, het andere moment is ieder mens een vreemde. De oude man blijkt Noah te zijn en de vrouw is Allie. Enkel als Noah hun eigen levensverhaal vertelt, weet Allie weer even wie ze is!

Gegevens

 • Titel: The Notebook
 • Regisseur: Nick Cassavetes
 • Schrijver: Nicholas Sparks
 • Première: 7 oktober 2004
 • Genre: drama en romantiek

Hoofdrolspelers

 • Ryan Gosling: Noah Calhoun
 • Rachel McAdams: Allie Hamilton
 • Gena Rowlands: Allie als ze ouder is
 • Kevin Connolly: Fin
 • Jamie Brown: Martha Shaw
 • James Marsden: Lon Hammond
 • James Gamer: Duke
 • David Thomton: John Hamilton
 • Joan Allen: Anne Hamilton
 • Sam Shepard: Frank Calhoun

Recensie

In het begin van de film had ik mijn twijfels over de klasse en allure van het verhaal. Later in de film raakte ik steeds enthousiaster en nu kan ik zeggen dat het een geweldige film is. Het is een film vol passie, hartstocht en liefde, prachtig uitgebeeld en gespeeld door de acteurs. Deze film laat zien dat een overweldigende liefde voor altijd kan zijn en niet hoeft te worden bezegeld met een heftige vrijpartij. De regisseur laat ons zien wat ware liefde is en waar het eigenlijk om draait in ons leven. De acteurs brengen dit op een prachtige manier over op de kijker en weten je tot het einde vast te houden en te boeien.

De film is in de winter opgenomen en speelt zich af in de zomer. Het is dus lastig voor de acteurs om zich goed te houden in hun zomerkleding. Ik heb vooral groot respect voor de zwemscene, waar de spelers in het ijskoude water moeten springen! Ik vind echter wel dat de regisseur de juiste keuze heeft gemaakt bij het kiezen van de locatie. De film is opgenomen in een prachtig decor van groen en natuur. Het is ook schitterend hoe de regisseur het standenverschil, wat toen en nu nog steeds speelt, weet over te brengen. Het mooiste is natuurlijk dat de liefde tussen Allie en Noah dit standenverschil weet te doorbreken en dat hun liefde dus onoverwinnelijk is.

Deze film is absoluut aan te raden, vooral aan mensen die van films vol passie en liefde houden. Toch is het filmscenario ook geschikt voor mensen die helemaal niet van romantische films houden. Niet alleen de romantiek speelt namelijk een rol en de film is alles behalve voorspelbaar! Een geweldige film.
© 2010 - 2023 Maria_louise91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie The NotebookrecensieFilmrecensie The NotebookThe Notebook is een speelfilm uit 2004 gemaakt door regisseur Nick Cassavetes en gaat over het verhaal van een man en vr…
Een romantische filmavondKoppeltjes kiezen vaak voor een avondje film om een drukke dag of een belastende week af te sluiten. Het blijkt een van…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Recensie speelfilm “The Village”recensieRecensie speelfilm “The Village”The Village is een spannende thriller uit 2004 met een aantal bekende Hollywood sterren als Sigourney Weaver, William Hu…

Meet Joe Black: een ontmoeting met de DoodrecensieMeet Joe Black: een ontmoeting met de DoodMeet Joe Black is een mysterieuze en verrassende film met in de hoofdrollen Brad Pitt en Anthony Hopkins. De film bevat…
Filmrecensie: Le petit NicolasrecensieFilmrecensie: Le petit NicolasDeze komedie uit 2009 met Valérie Mercier en Kad Merad is gebaseerd op het gelijknamig boek van Goscinny & Sempé. Het ve…
Bronnen en referenties
 • De film The Notebook
 • www.imdb.com
Maria_louise91 (153 artikelen)
Laatste update: 04-03-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.