recensie

Filmrecensie The Notebook

Filmrecensie The Notebook The Notebook is een speelfilm uit 2004 gemaakt door regisseur Nick Cassavetes en gaat over het verhaal van een man en vrouw die op jeugdige leeftijd verliefd worden op elkaar. Het klassenverschil lijkt een niet te overbruggen dilemma op te leveren. Een lieve, mooi gemaakte speelfilm.

Het verhaal / de speelfilm

Het begin

Het verhaal begint bij een oude man, gespeeld door James Garner, en een oude vrouw, gespeeld door Gena Rowlands. Hij leest haar een verhaal uit een boekje voor en zij geniet van zijn verhalen.

Zomer 1940. Het begin van het verhaal gaat dan ook over een jonge timmerman Noah Calhoun, gespeeld door Ryan Gosling, en een mooi meisje dat op vakantie is op het platteland en met haar rijke ouders geniet van wat het land te bieden heeft. Allie Hamilton wordt gespeeld door Rachel McAdams. Ze worden verliefd op elkaar en als Allie Noah mee naar het zomerhuis van haar ouders neemt, denken ze nog dat het wel overgaat. Maar deze kalverliefde blijft aanhouden en Noah laat haar de omgeving zien en ze genieten ieder moment van elkaar. Hij laat haar ondermeer een oud huis in de omgeving zien wat hij wil kopen, zodra hij genoeg geld heeft, en hij geeft aan het helemaal zelf op wil knappen. Allie is vastbesloten dat ze er samen gaan wonen en zegt dat ze een wit huis met blauwe luiken wil.

Noah’s vader is een eerlijke kerel, gespeeld door Sam Shepard, en vindt het wel prima. Maar Allie’s ouders niet en ze besluiten dat ze moet stoppen met de relatie. Als ze dit niet wil doen leggen haar ouders nog eens uit wat voor nietsnut Noah is, zonder geld, en zonder toekomst. Hij hoort hetgeen ze zeggen en neemt de beslissing voor haar en gaat weg. Een dag later vertrekken ze terug naar huis Noah verdrietig achterlatend.

Brieven

Noah stuurt een jaar lang iedere dag een brief naar Allie in New York, maar ze reageert niet en dan geeft hij het op. Hij meldt zich aan als vrijwilliger om tijdens de 2e wereldoorlog mee te vechten en als hij terugkomt, is hij nog steeds van slag. Zijn vader heeft zijn huis verkocht om Noah’s droom werkelijkheid te laten worden en ze kopen het vervallen huis. Dan sterft zijn vader en heeft Noah nog maar een doel … het huis opknappen, wit maken en blauwe luiken aanbrengen. Intussen rommelt hij wat met de locale weduwe en Allie wordt verliefd op de rijke Fin. Natuurlijk vinden haar ouders deze relatie wel goed en hij vraagt haar ten huwelijk.

Weerzien

Tijdens een trip naar New York ziet Noah een verliefde Allie en Fin en hij besluit haar definitief de rug toe te keren. Maar als zijn huis plots veel waard wordt, maar hij verkoopt het niet, komt hij in de krant en dat artikel ziet Allie in de krant staan. Ze realiseert zich dat ze haar hobby, schilderen, niet meer uitoefent en geen adem meer kan halen. Ze legt Fin uit dat ze iets af moet sluiten voordat ze trouwen en ze rijdt naar Noah.

Het weerzien is vreemd, maar de klik van toen is er nog steeds. Ze komt er achter dat Noah vele brieven geschreven heeft en de vraag is nu of ze samen een toekomst hebben.

Oud stel

Het verhaal wordt verteld door de oude man die erg zorgzaam voor zijn vrouw is en langzaam blijkt dat hij haar helpt herinneren. Herinneren wie ze was …

De recensie

Achter de schermen

Regisseur Nick Cassavetes is de zoon van hoofdrolspeelster Rena Rowlands en acteur John Cassavetes. Hij heeft het dus met de paplepel ingegoten gekregen. De film werd in 2004 geproduceerd door Toby Emmerich en Mark Johnson met een budget van 29 miljoen dollar. De film zou uiteindelijk zo’n 115 miljoen dollar opbrengen en daarmee aanslaan bij het grote publiek. New Line Cinema bracht de film uit.

De acteurs / het script

Nicholas Sparks tekende voor het boek en Jeremy Leven en Jan Sardi maakte er een filmscript van en met succes. Het verhaal wordt klein gebracht en de hoofdrolspelers worden met respect neergezet en voldoende uitgediept. Zowel door de schrijvers als door de hoofdrolspelers Ryan Gosling, Rachel Mac Adams, James Garner en Gena Rowlands. Ze lopen elkaar niet voor de voeten, vullen elkaar aan en er is voldoende chemie om het echt te laten lijken. Zeker de oude Garner en Rowlands vormen een mooi oud stel in een ietwat trieste omgeving. Het geheel wordt met respect neergezet, zeker ook het gegeven dat Gena een vrouw speelt die haar geheugen verloren heeft en Garner die zoveel van deze vrouw houdt dat hij er alles voor opgeeft.

De locatie is prachtig gekozen en de kleuren in de film zijn schitterend. Het is goed gelukt een compleet plaatje neer te zetten. Hoewel het een traditioneel verhaal tussen arm en rijk is met de liefde als hoofdonderwerp, is het dusdanig neergezet dat het blijft boeien.

Hoewel de film oorspronkelijk met gemixte gevoelens ontvangen werd, is het zeker een aanrader in zijn soort. Een film die te koop en te huur is op DVD en zo nu en dan on demand of op televisie. Een aanrader voor degene die van het genre houdt.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie GravityrecensieFilmrecensie GravityDeze grote, maar toch klein gespeelde, 3D-sciencefictionspeelfilm uit 2013 heeft slechts twee hoofdrolspelers, te weten…
The Notebook: liefde en passierecensieThe Notebook: liefde en passieThe Notebook is een prachtig verhaal over de overweldigende liefde tussen een gewone man en een rijke vrouw. De passie e…
Filmrecensie: FracturerecensieFilmrecensie: FractureDe speelfilm Fracture dateert uit 2007 en werd geregisseerd door Gregory Hoblit. De film laat ons geloven dat er veel in…
Filmrecensie: City by the SearecensieFilmrecensie: City by the SeaRobert de Niro heeft al verschillende staaltjes van het betere acteerwerk laten zien, City by the Sea hoort daar echter…

Filmrecensie The AmericanrecensieFilmrecensie The AmericanThe American dateert uit 2010 en werd geregisseerd door de Nederlandse topfotograaf Anton Corbijn. George Clooney speelt…
All Stars 2; Old StarsAll Stars 2; Old StarsNa de succesvolle film All Stars van 1997, volgden drie jaargangen van de tv-serie. Daarna bleef een vervolg vele jaren…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 25-07-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.