recensie

Filmrecensie The American

Filmrecensie The American The American dateert uit 2010 en werd geregisseerd door de Nederlandse topfotograaf Anton Corbijn. George Clooney speelt samen met Violante Placido en de Nederlandse Thekla Reuten de hoofdrollen … en niet onverdienstelijk.

Het verhaal / de speelfilm

Het begin

Het verhaal gaat over Jack, gespeeld door George Clooney, die teruggetrokken leeft en als beroep huurmoordenaar en geweermaker is. Hij is altijd op zijn hoede en als hij op een afgelegen plaats in de bergen beschoten wordt, schiet hij niet alleen dodelijk terug, maar gaat er ook meteen vandoor. Hij vlucht naar Italië en via Rome wordt hij door zijn “opdrachtgever” naar Castelvecchi gestuurd. Een klein plaatje in Italië waar iedereen elkaar kent en hij onopvallend zijn ding kan doen.

Hij wil stoppen, want hij heeft er genoeg van. Maar hij neemt toch nog een opdracht aan en wel van Mathilde, gespeeld door Thekla Reuten. Zij moet een scherpschuttergeweer hebben en hij gaat dit voor haar regelen. Intussen merkt hij wel dat hij al even wordt gadegeslagen door iemand.
Zijn contact met prostituee Clara, gespeeld door Violante Placido, gaat wel door en wordt inniger. Zelfs zover dat er tussen deze mensen meer blijkt te zijn dan vraag en aanbod op seksgebied.

Afleveren en wegwezen

Als hij eenmaal zover is dat hij het geweer af gaat leveren, is hij er klaar mee en wil verder met Clara, niet meer om hoeven kijken, niet meer hoeven vluchten. Hij geeft Mathile het geweer en zij hem het geld. Maar er hangt een broeierige sfeer die hij niet helemaal kan duiden. Tijdens zijn terugtocht naar het dorp en Clara loopt hij een processie tegemoet en meldt Clara dat ze nu direct naar hun plekje in het bos moet gaan.
Vrijwel tegelijkertijd wordt er op hem geschoten, maar wordt de schutter ook meteen doodgeschoten.

Wie schoot er nu op wie en komt Jack nog zover dat hij Clara mee kan nemen, om samen een toekomst de delen?

De recensie

Achter de schermen

Regisseur Anton Corbijn is fotograaf van huis uit, maar inmiddels heeft hij ook al clips bij muziek gemaakt en dit is zijn eerste speelfilm geworden. Geen slecht begin! Het productieteam was groot met onder meer George Clooney zelf, maar ook Grant Heslov, Anne Carey, Jill Green en Ann Wingate. Focus Features bracht de film uit in 2010 en mocht zo’n 20 miljoen dollar kosten. De opbrengsten liggen op een kleine 70 miljoen dollar, wat een mooie opbrengst is voor een relatief kleine film (voor Hollywood begrippen).

De acteurs / het script

Martin Booth schreef het oorspronkelijke verhaal, wat door Rowan Joffe omgezet werd naar een filmscript. Joffe heeft voor beduidend meer script gezorgd, zoals Last Resort, 28 week later, Turkish Delight en Brighton Rock. Het script lijkt in eerste instantie wat saai, weinig woorden en je moet Clooney goed volgen om te beseffen hoe het verhaal gaat. Maar als je eenmaal in de film zit, wordt het allemaal een stuk duidelijker en zelfs prettig hoe met weinig woorden, veel gezegd kan worden. De beelden die erbij gemaakt zijn, zijn prachtig.

George Clooney is als vanouds en zet een dandy maar ook deze ietwat slofel uitziende, maar uiterst waakzame killer neer. De prostituee Clara, die door Violante Placido gespeeld wordt is ook wel bekend als zangeres. Ze neemt haar rol serieus en staat Jack niets in de weg. Reuten die hier haar grote internationale debuut maakt, houdt zich prima staande in deze film.

De film werd overall goed ontvangen en terecht. Het is een klein gespeelde speelfilm met een keihard thema geworden, waar iedereen zijn rol prima in pakt. Te koop en te huur op DVD/on demand (en een enkele keer op TV) en voor de liefhebber zeker een aanrader.

Lees verder

© 2011 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie GravityrecensieFilmrecensie GravityDeze grote, maar toch klein gespeelde, 3D-sciencefictionspeelfilm uit 2013 heeft slechts twee hoofdrolspelers, te weten…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
recensieGood Night, and Good LuckGood Night, and Good Luck. is een film van George Clooney over het "rode gevaar" dat de wereld halverwege de 20e eeuw zo…

recensie'The Bourne Identity': de Essentie van OverlevenHet is de ultieme nachtmerrie; je bent enorm intelligent, beschikt over vele vaardigheden, bent een ster in overleven, v…
Filmrecensie The NotebookrecensieFilmrecensie The NotebookThe Notebook is een speelfilm uit 2004 gemaakt door regisseur Nick Cassavetes en gaat over het verhaal van een man en vr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay

Reageer op het artikel "Filmrecensie The American"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 21-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Special: Thrillers
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!