recensie

Meet Joe Black: een ontmoeting met de Dood

Meet Joe Black: een ontmoeting met de Dood Meet Joe Black is een mysterieuze en verrassende film met in de hoofdrollen Brad Pitt en Anthony Hopkins. De film bevat een aantal wijze levenslessen: geniet van het leven, ook van de kleine dingen en vooral ‘gedenk te sterven’!

Het verhaal

Bill Parrish (Anthony Hopkins) is rijk, slim, succesvol en heeft charmes. Hij heeft eigenlijk alles wat zijn hartje begeert en het leven kan voor hem niet meer stuk. Totdat Bill plotseling een angstaanjagende stem in zijn hoofd hoort. De stem stelt zichzelf voor als de Dood (Brad Pitt) en is zeker van plan om Bill van zijn leven te beroven. De Dood besluit, na het zien van de aardse rijkdommen waarover Bill beschikt, een tijdje op aarde te vertoeven in de gedaante van een mens. Hij verkiest Bill als gids op aarde en de Dood verbiedt hem om zijn ware identiteit ooit bekend te maken!

Bill’s dochter Susan (Claire Forlani) ontmoet in een klein koffiecafé een aantrekkelijke, intelligente man. Het lijkt liefde op het eerste gezicht te zijn en de twee beloven elkaar om elkaar weer eens te zien. Wat Susan niet weet, is dat deze knappe man twee straten verder op verongelukt en dat de Dood zijn lichaam inneemt om het leven op aarde te kunnen proeven. Daarnaast heeft Susan al een vriend, Drew. Hij is de vicevoorzitter van het bedrijf van haar vader en lijkt net zo succesvol te worden als Bill.

Tijdens een familiediner verschijnt de Dood plotseling aan tafel bij de familie Parrish. Bill moet zijn uiterste best doen om te bedenken wie hij is en wat hij komt doen. Hij geeft de Dood de naam Joe Black en stelt hem voor als één van zijn zakenpartners. Susan herkent hem meteen als de jongen van het koffiecafé, echter heeft de Dood hier geen enkele weet van. Toch weet Susan na het familiediner een indruk achter te laten, Joe raakt geïnteresseerd in haar. Daarnaast ontdekt Joe de lusten van het leven op aarde en geniet met volle tuigen van zijn verblijf. Als Susan haar relatie met Drew verbreekt en laat blijken dat ze Joe (nog steeds) leuk vindt, raakt hij gevleid en probeert onbewust indruk op haar te maken. Als Joe door krijgt dat hij Susan ook graag mag, stort hij zich in het liefdesleven van de mens! Susan leert hem het liefdesspel te spelen en te waarderen. Joe raakt zowaar geobsedeerd.

Ondertussen heeft Bill het zwaar met de aanwezigheid van Joe. Hij gaat overal mee naar toe en is zelfs bij de zakelijke vergaderingen van zijn bedrijf. Zijn naasten en de directie vragen zich af wie die geheimzinnige persoon is en raken er steeds meer van overtuigd dat Joe een slechte invloed heeft op Bill. Drew weet uiteindelijk de directie zover te krijgen om een motie aan te nemen welke pleit voor het ontslag van Bill Parrish. Jammer genoeg voor Bill wordt de motie aangenomen. Joe krijgt enigszins medelijden met Bill en probeert hem te helpen.

Dan hoort Bill van Susan en Joe. Hij praat met Susan en verbied haar een relatie met Joe te hebben. Als de Dood hier hoogte van krijgt is hij woedend en waarschuwt Bill nogmaals dat hij te vriend moet worden gehouden. Bill is echter zover heen en klaar om te sterven dat hij zich niks meer laat zeggen. Nu is het aan hem de Dood te waarschuwen en hem te zeggen uit de buurt van zijn dochter te blijven. Joe is van plan om Susan mee te nemen naar de ‘andere wereld’, maar Bill weet hem uiteindelijk te overtuigen van zijn ongelijk.

Uiteindelijk komt Susan te weten wie haar geliefde daadwerkelijk is. Ze nemen afscheid en Bill laat zich op zijn 65ste verjaardag meevoeren naar de wereld van de doden. De Dood stuurt uit medelijden met Susan de jongen van het koffiecafé terug naar de aarde, waardoor toch een soort eind goed al goed is gevormd.

Gegevens

 • Titel: Meet Joe Black
 • Regisseur: Martin Brest
 • Schrijver: Ron Osborn en Jeff Reno
 • Première: 28 januari 1999
 • Genre: Fantasie en Romantiek

Hoofdrolspelers

 • Brad Pitt: Joe Black (de Dood)
 • Anthony Hopkins: Bill Parrish
 • Claire Forlani: Susan Parrish
 • Marcia Gay Harden: Allison Parrish
 • Jake Weber: Drew
 • Jeffrey Tambor: Quince

Recensie

In ‘Meet Joe Black’ wordt het publiek onderworpen aan een ontmoeting met de Dood. Brad Pitt speelt zijn rol als Joe Black fantastisch en weet de kijker mee te slepen in de onwetendheid van de Dood. Zijn samenspel met Claire Forlani is mooi, maar laat soms wel wat te wensen over. De scènes van Joe en Susan zijn niet altijd overtuigend en zijn vaak te lang, waardoor je aandacht soms dreigt te verslappen. De seksscène daarentegen is niet de minste en spreekt absoluut tot de verbeelding. Hier leidt Susan Joe op het pad van de liefde en Joe maakt kennis met één van de mooiste lusten van het leven.

Anthony Hopkins speelt in deze film zeer sterk! Hij weet de krachtige, succesvolle en steenrijke Bill Parrish op een prachtige manier neer te zetten en speelt zijn rol met veel passie, zoals we dat van hem gewend zijn. Hij weet het publiek mee te nemen in zijn wereld van macht en rijkdom, niks kan hem nog tegenhouden. Totdat de Dood bij hem voor de deur staat en zijn prachtige leven in één keer instort. Sterk en zeer emotioneel aanvaardt Bill zijn dood en weet op een schitterende en ontroerende manier afscheid te nemen van zijn leven. Tot het einde blijft hij geniet en zijn dochters beschermen tegen alles wat kwaadwillend lijkt. De omslag in de hoofdpersoon is schitterend uitgebeeld en is een les voor de kijkers!

De achterliggende gedacht is al snel vrij duidelijk. Geniet van het leven, hoe arm of rijk je ook bent. Geniet niet alleen van rijkdom en macht, maar ook van de kleine dingen die het leven te bieden heeft! Naar mijn mening speelt hier ook een oud Latijns gezegde een rol: Memento Morie, oftewel, gedenk te sterven. Je kunt wel heel veel rijkdommen en macht hebben in je leven op aarde, na je dood heb je daar zeker niks meer aan! Geniet dus en gedenk te sterven!

Deze film is absoluut aan te raden, vooral aan mensen die van drama, romantiek en fantasie houden. Let echter wel op: met een tijdsduur van meer dan 170 minuten is dit een erg lange film. Sommige scènes zijn dan ook wat langdradig, maar het blijft wel de moeite waard om door te kijken. Vooral het einde is zowel mysterieus als verrassend en een prachtig slot voor deze film!
© 2010 - 2023 Maria_louise91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie speelfilm ‘Troy’recensieRecensie speelfilm ‘Troy’Ook de bekendste acteurs maken wel eens misstappen. Zo maakte Brad Pitt in 2004 ‘Troy’, over de Griekse Achilles. Op zic…
Poecilia Sphenops - Black MollyPoecilia Sphenops - Black MollyDe Poecilia Sphenops, in de volksmond Black Molly genoemd, is al jaren een van de meest geliefde aquariumvissen. Omdat d…

recensieBabies: een vrolijke documentaireIedereen houdt van baby's. Dat hopen de makers van deze documentaire toch want deze film laat slechts vier hoofdrolspele…
The Notebook: liefde en passierecensieThe Notebook: liefde en passieThe Notebook is een prachtig verhaal over de overweldigende liefde tussen een gewone man en een rijke vrouw. De passie e…
Bronnen en referenties
 • www.imdb.com
Maria_louise91 (153 artikelen)
Laatste update: 12-08-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.