recensie

Recensie speelfilm ‘Troy’

Recensie speelfilm ‘Troy’ Ook de bekendste acteurs maken wel eens misstappen. Zo maakte Brad Pitt in 2004 ‘Troy’, over de Griekse Achilles. Op zich een prachtig thema ... maar de verfilming zou niet de meest briljante blijken.

De film

Basis van het verhaal

Het speelt zich af ver voor Christus (1193) als Agamemnon – koning van Mycene – heerst in het grootste gedeelte van het Griekse rijkdom. Troje – nog steeds niet in zijn handen – wil de zaak schikken en geen oorlog voeren. Prince Hector, gespeeld door Eric Bana, en zijn jongere broer Paris, gespeeld door Orlando Bloom, onderhandelen hierover.
Intussen is Paris ook verliefd geworden op Helena, de vrouw van leider Menelaos van Sparta. Deze rol wordt gespeeld door Diane Kruger. Menelaos, gespeeld door Bredan Gleeson, is in zijn eer aangetast en weet zijn broer Agamemnon, gespeeld door Brian Cox, te overtuigen om Troje aan te vallen. Er wordt een leger opgebouwd om eindelijk Troje binnen te vallen. Onder deze soldaten Achilles, gespeeld door Brad Pitt, een eigengereide leider met zijn eigen ‘ploeg’.

Troje

Bij Troje aangekomen weten de Trojanen zich te weren – zoals zovele jaren – maar vallen er vele slachtoffers aan beide kanten. Pas als het idee over het Paard van Troje omarmd wordt en het paard gebouwd wordt en in stelling gebracht wordt, zien ze kans Troje in te nemen. In de strijd is inmiddels Prince Hector, die zijn broer probeert te verdedigen, als legeraanvoerder gestorven. Hoewel hij als onoverwinnelijk te boek stond, was Achilles uiteindelijk sterker.

Achilles gaat ook binnen het leger zijn eigen weg en hij wordt verliefd op zijn ‘buit’ die hij bij een eerdere aanval meegenomen heeft. Briseis, gespeeld door Rose Byrne, is lid van de Trojaanse koninklijke familie.

Achillies hiel...

Bij de laatste actie als het paard binnen de muren is en de soldaten uit het paard komen om Troje in te nemen, krijgt Achilles het uiteindelijk erg moeilijk. We kennen immers allemaal het verhaal rond de Achilles hiel... Vlak daarvoor heeft hij zijn geliefde Briseis nog achter Paris aangestuurd om te vluchten.

De recensie

Achter de schermen

De bekende regisseur Wolfgang Petersen maakte deze film met een budget van maar liefst 180 miljoen dollar. Hij is mogelijk ook bekend van Air Force One, The Perfect Storm en Poseidon. Toch wist ook hij niet de juiste toon aan te slaan om er een kwalitatief goede film van te maken. Zo werd de film door critici en het publiek matig ontvangen en kreeg zelfs een ‘B-rating’, dit in tegenstelling tot de opbrengsten van de film, t.w. zo’n kleine 500 miljoen. De cast met zeer bekende acteurs zou mogelijk een publiekstrekker geweest kunnen zijn. Pitt die zelf een van de producers was, heeft er in ieder geval een financieel succes van gemaakt.

Feiten of fictie?

Naast pover acteer spel was het een sterk geromantiseerd verhaal en de feiten wijken ernstig af van de film. Dit zou de film mogelijk te complex gemaakt hebben, maar de film wordt wel min of meer als feitelijk verhaal neergezet.

Noch Brad Pitt, noch Eric Bana, noch Orlando Bloom of de oude koning gespeeld door Peter O’Toole wisten in hun rol te overtuigen. Mogelijk door het verhaal, wat erg snel aan de film voorbij trok, dit terwijl de film toch ruim 2,5 uur in beslag neemt.

Wie van groots opgezette films houdt kan er misschien nog wat mee, maar zoek je ook een goedlopend verhaal, goed gespeelde karakters en mooie dialogen, dan is Troy zeker geen aanrader.

De film is te koop en te huur op DVD, soms 'on demand' of op televisie.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speelfilm “Interview with the vampire”recensieSpeelfilm “Interview with the vampire”Soms komen er films voorbij die het soms fantasieloze Hollywood overstijgen. Over vampieren speelfilms maken, doet men a…
Speelfilm 'The Curious Case of Benjamin Button'recensieSpeelfilm 'The Curious Case of Benjamin Button'Brad Pitt is zo’n acteur die slechte keuzes qua speelfilms afwisselt met hoogstandjes. Daarnaast komt hij de laatste tij…
Alle lengtes van beroemdheden onder de mannenAlle lengtes van beroemdheden onder de mannenNu ook een artikel over de lengte van de beroemdste mannen. Erg handig als je nieuwsgierig bent hoe lang bijvoorbeeld To…
Speelfilm 'Spy Game'recensieSpeelfilm 'Spy Game'De actiefilm Spy Game dateert uit 2001 met in de hoofdrollen kopstukken Robert Redford en Brad Pitt. Een film waar uur e…

Behind Enemy Lines: Axis of Evil haakt in op Noord-KorearecensieBehind Enemy Lines: Axis of Evil haakt in op Noord-Korea"Behind Enemy Lines II: Axis of Evil," een film uit 2006, is te zien als een vervolg op de succesvolle film "Behind Enem…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 05-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.