recensie

Speelfilm 'Spy Game'

Speelfilm 'Spy Game' De actiefilm Spy Game dateert uit 2001 met in de hoofdrollen kopstukken Robert Redford en Brad Pitt. Een film waar uur en tijd letterlijk levens moet redden en waar de spanning stevig in verwerkt zit.

Het verhaal

Basis

Het verhaal start in 1991 bij het opleiden - binnen de CIA - door Nathan D. Muir, gespeeld door Robert Redford, van Tom Bishop, gespeeld door Brad Pitt. Hij laat hem zien hoe hij infiltreert, informatie los krijgt en waar hij op moet letten om zelf niet in beeld te komen van een regering.

Eigenwijs

Tom Bishop ontwikkelt zich goed als CIA agent, maar blijkt ook een eigenwijs man. Na enkele klussen leert hij Elizabeth Hadley, gespeeld door Catherine McCormack, kennen. Een vrouw die met haar achterban hulp biedt aan de zwakkere. Ze speelt, volgens Muir, echter een dubbelrol en kan Bishop ontmaskeren. Muir laat haar kidnappen en uitruilen met een diplomaat die wordt vastgehouden. Dit weet Bishop niet.

Een eigen pad volgen

Dan wordt Bishop enig moment, vlak voordat Muir eindelijk met pensioen gaat, gevangen genomen in China en zal ter dood gebracht worden. Als Muir dit nieuws bereikt vindt hij dat hij in actie moet komen. Temeer als blijkt dat de Amerikaanse regering, omwille van politieke redenen, dit niet gaat doen. Men wil Bishop opofferen. Hij komt er tevens achter dat Bishop veel om Hadley geeft en opgepakt is, omdat hij haar wilde bevrijden.

Door zijn jarenlange ervaring en met behulp van zijn secretaresse weet Muir de juiste mensen te contacten om hem vrij te krijgen. Om zijn collega's/superieuren tijdens een gezamenlijke sessie om de tuin te leiden speelt hij dat zijn vrouw, nummer zoveel in de rij, hem regelmatig belt. In werkelijkheid wordt hij op de hoogte gehouden van de situatie.

Er blijkt veel geld nodig om mensen om te kopen en Muir besluit het geld wat hij gereserveerd heeft voor zijn pensioen te gebruiken om Bishop los te krijgen. Het wordt een zenuwslopende periode waar tijd en geld gelijk opgaan en je maar af moet wachten of mensen doen waar je ze veel geld voor geeft.
De vraag is of Bishop achter zijn potentiële verlosser en komt en zo ja hoe?

De recensie

De Universal film, gemaakt door Tony Scott, die tijdens het maken van de film zijn moeder verloor. Met een budget van zo’n 92 miljoen Dollar zette hij een mooie film neer die goed gefilmd is en vol spanning zit. De tijdlijnen volgen elkaar goed op en de snelheid van de actiefilm is ruim voldoende om het boeiend te houden. Waarbij Redford laat zien hoe gemakkelijk het naturel acteren hem afgaat. Regisseur Scott is ook bekend door zijn regie van o.a. Top Gun, Beverly Hills Cop II en Enemy of the State.

Producers Marc Abraham, Douglas Wick en Thomas Bliss mogen in de handen wrijven, want de film bracht in totaliteit inmiddels zo’n 145 miljoen Dollar op. Het script is geschreven door Michael Frost Beckner, bekend van de Sniper-films, en David Arata.

De hoofdrollen worden gespeeld door Robert Redford en Brad Pitt en Catherine Mc.Cormack speelt een mooie bijrol. De bekende acteurs zijn aan elkar gewaagd en lopen elkaar nooit in de weg. De locaties waar iedereen naar toe verhuisd werd lopen sterk uiteen. Van Hong Kong tot Budapest tot London. Wat absoluut mooie plaatjes oplevert.

Een prima actiefilm welke te koop en te huur is op DVD. Soms on demand en een enkele keer op televisie te zien.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speelfilm 'The Curious Case of Benjamin Button'recensieSpeelfilm 'The Curious Case of Benjamin Button'Brad Pitt is zo’n acteur die slechte keuzes qua speelfilms afwisselt met hoogstandjes. Daarnaast komt hij de laatste tij…
Speelfilm “Interview with the vampire”recensieSpeelfilm “Interview with the vampire”Soms komen er films voorbij die het soms fantasieloze Hollywood overstijgen. Over vampieren speelfilms maken, doet men a…
Paul Newman, een van de grotere van HollywoodPaul Newman, een van de grotere van HollywoodDe man leefde altijd meer op de achtergrond van het decadente Hollywood, maar dat maakte niet dat zijn werk ook minder w…

Disney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioDisney Treasures: Behind the Scenes Walt Disney StudioIn de Disney Treasures collectie zijn zeer veel films opgenomen. Ook is er een treasure gemaakt waar je een indruk kan k…
recensieSeven Pounds van Will SmithNa Will Smiths samenwerking met Gabrielle Muccino in 'the persuit of happiness' besloten zij om nog maar een film samen…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 01-08-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.