recensie

Speelfilm “Interview with the vampire”

Speelfilm “Interview with the vampire” Soms komen er films voorbij die het soms fantasieloze Hollywood overstijgen. Over vampieren speelfilms maken, doet men al sinds er filmbeelden zijn. Af en toe wordt er iets afgeleverd wat – hoewel puur fictie – toch iets ‘echts’ heeft. Interview with the vampire uit 1994 heeft dat.

Het verhaal

Het verhaal start in 1791 in het zuiden van de Verenigde Staten. Een plantagehouder Louis, gespeeld Brad Pitt, wordt geplaagd door intens verdriet over zijn overleden vrouw en kind en wil zelf ook dood. Als hij Lestat, gespeeld door Tom Cruise, - wat een jong ogende maar uiteindelijk een oude vampier blijkt te zijn - tegenkomt, wordt hij verdoemd om ook als vampier te leven. Louis, als zijn leermeester, leert hem hoe het werkt en hoe te overleven, maar wat in zijn geest aan menselijke gevoelens zit, gaat niet weg. Hij lijkt een loner als vampier.

Alleen, eenzaam en de liefde missend komt hij een jong meisje tegen. Dit meisje is net haar moeder verloren en hij bijt haar. Ze is op jonge leeftijd nu ook gedoemd om als vampier door het leven te gaan, wat een misdaad is. Samen met Lestat - die het eigenlijk helemaal niet ziet zitten met een vampierkind en Louis voor zichzelf wil - en het meisje probeert hij zich te redden en te ontkomen. Maar Lestat blijkt erg wreed en samen met het gehaaide meisje Claudia vermoord Louis Lestat.

In Europa gaan Louis en Claudia op zoek naar andere oude vampieren, maar dat gaat minder soepel dan gehoopt. Hij komt uiteindelijk weer in de Verenigde Staten terecht. Dan blijkt dat hij Lestat niet gedood heeft, maar deze wel sterk verzwakt blijkt te zijn en Louis nu de sterke van de twee is. Hoe pakt dit uit?

Het verhaal wordt verteld door Daniel, op basis van informatie van Louis die in het hedendaagse leeft. De film eindigt met Daniel en Louis in de auto. Of Louis Daniel laat leven is nog maar de vraag.

De recensie

Het oorspronkelijke verhaal uit 1973 is van Anne Rice en Neil Jordan verfilmde het in 1994 op een prachtige wijze. De officiële naam van de film is erg lang “Interview with the vampire: the Vampire Chronicles” maar onder het eerste gedeelte van de titel is de film bekend geworden.

De film kostte zo’n slordige 60 miljoen dollar, maar leverde uiteindelijk zo’n 225 miljoen dollar op.

In de hoofdrollen spelen veel bekende acteurs mee zoals
  • Brad Pitt als Louis
  • Tom Cruise als Lestat
  • Kirsten Dunst als het meisje Claudia
  • Christian Slater als de verteller Daniel Malloy
  • De oude Europese vampieren worden gespeeld door Stephen Rea en Antonio Banderas

De rol van Tom Cruise is omstreden geweest, want de oorspronkelijke acteur voor de rol van Louis was Julian Sands, maar had te weinig naam op dat moment. Schrijfster Anne Rice zag Tom Cruise in eerste instantie niet zitten. Inmiddels weten we dat Tom Cruise een perfecte Lestat neergezet heeft. De veel te jong overleden River Phoenix zou de rol van Daniel spelen, maar een maand voor de opnames overleed hij. De film is opgedragen aan hem.

De film is te koop op dvd, on demand te zien en af en toe op televisie. Een aanrader in zijn genre!
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De populariteit van de vampierDe populariteit van de vampierDeze mythische figuur is van verschrikkelijk monster uitgegroeid tot een populair wezen dat voer is voor de schrijvers i…
Natuurtalent River PhoenixNatuurtalent River PhoenixZoals velen voor hem verdwijnen er nogal eens natuurtalenten – op wat voor vlak dan ook – te vroeg van de aardbodem. Riv…

Disney Treasures: Walt's tomorrowlandWalt Disney heeft het grote park Disneyland opgericht. Dit park bestaat uit vele delen waaronder Tomorrowland. Over Tomo…
Filmverslag: The GladiatorFilmverslag: The GladiatorThe Gladiator is een interessante film wat een gedeelte van de Romeinse geschiedenis beschrijft. Het geeft weer hoe glad…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 07-09-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.