Filmverslag: The Gladiator

Filmverslag: The Gladiator The Gladiator is een interessante film wat een gedeelte van de Romeinse geschiedenis beschrijft. Het geeft weer hoe gladiatorengevechten in het Romeinse tijdperk waren, en hoe hard sommige mensen daar konden zijn. In het volgende artikel zal ik een samenvatting maken van de The Gladiator.

Algemene Informatie:

The Gladiator is een Amerikaanse film gemaakt in het jaar 2000 die zich afspeelt in de Romeinse tijd geschreven door David Franzoni en geregisseerd door Ridley Scott. Hoofdpersoon Maximus Decimus Meridius wordt gespeeld door de acteur Russell Crowe.

Samenvatting:

Generaal Maximus Decimus Meridius, een groot generaal in de Romeinse geschiedenis. Na een van zijn vele veldslagen wordt hij op zijn 38e gevraagd door de huidige keizer Marcus Aurelius om zijn opvolger te worden. Het is nog niet bekend wie de keizer zal worden en Maximus krijgt de schrik van zijn leven als hij dit bericht persoonlijk van zijn keizer hoort. Hij weet niet wat te doen en besluit er een nacht over te slapen. Maar Maximus had nog een grote rivaal, die ook keizer wilde worden; de zoon van Marcus Aurelius, Commodus. Als Commodus van zijn eigen vader hoort, dat hij geen keizer zal worden is hij beledigd en diep geraakt, en besluit hij zijn eigen vader te vermoorden. Dit zodat de opvolger niet bekend zou geraken en de zoon van de overleden keizer automatisch de nieuwe keizer zal worden.

En vanaf dat moment was het leven van Maximus niet meer zeker. Commodus wordt keizer en neemt Maximus gevangen om hem later te laten executeren. Dit gebeurd niet, want Maximus weet te ontsnappen en de soldaten te doden die hem zouden executeren. Ondertussen heeft Commodus bevolen om Maximus zijn vrouw en kind te laten vermoorden. Maximus wist hiervan en haastte zich naar Spanje, zijn geboorteland. Maar hij is te laat en zijn vrouw en kind waren bruut vermoord. Hangend aan een touw bungelen ze nog zachtjes heen en weer als Maximus aankomt. Hij concentreerde zich op maar één ding: wraak!

Maar hij is uitgeput en kan geen stap meer verzetten vanwege zijn reis te paard vanaf het Romeinse rijk naar Spanje. Hij raakt buiten bewustzijn en wordt opgepikt door een karavaan naar Afrika van handelaren in mensenlevens: slavenhandel. Hij word later verkocht als gladiator aan de handelaar en oud-gladiator: Proximo. Maximus wint wedstrijden in de gladiatorengevechten en wordt steeds belangrijker voor Proximo en het publiek houdt van Maximus. Door zijn opkomende faam als gladiator wordt Maximus bevolen om deel te nemen aan gladiatoren gevechten in het collosseum. Dit zijn grote arena's waar de herdenkingsspelen worden uitgevoerd die door Commodus wordt georganiseerd. Na een van de wedstrijden, wordt Maximus opgezocht door de keizer Commodus. Commodus vond dat hij een goede gladiator was na het zien van zijn gevechten en zou graag willen weten wie deze man is. Hij wordt gedwongen om zijn indentiteit te onthullen en Commodus weet niet wat hij moet zeggen als hij Maximus ziet, waarvan hij dacht dat hij dood was.

Vervolgens laat Commodus allerlei gevechten organiseren van ervaren soldaten tegen Maximus. Maximus overwint alle gevechten waarna hij de keizer Commodus uitdaagd die zijn vrouw en kind had vermoord. Omdat Commodus het voorbeeld is van Rome en het hele romeinse rijk, kan hij dit gevecht niet weigeren en word er een gevecht georganiseerd. Maar vlak voor het gevecht wordt Maximus door Commodus in zijn rug gestoken met een dolk. Zo wilt Commodus de oudgeneraal laten afzwakken om zo het gevecht te winnen. Maximus verzwakt maar gaat door. En na een zenuwslopend gevecht tussen Commodus en Maximus weet Maximus alsnog het gevecht te winnen. Commodus valt dood neer door een messteek van Maximus in zijn hals. Maximus wankeld en staat nog half door zijn bloedverlies. Uiteindelijk valt hij ook dood neer maar vlak voor zijn dood beveelt hij de gladiatoren waar hij samen mee heeft gevochten vrij te laten, en had zijn laatste wensen laten inbrengen om Rome zijn oude glorie weer terug te brengen. Op het eindstuk is Maximus in een beter oord en loopt hij door een tarweveld waar hij zijn vrouw en kind ziet en zijn huis en tuin. Hij beseft dat hij nu in het hiernamaals zou zijn.
© 2009 - 2024 Bobbin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gladiator: de film en de werkelijkheidGladiator: de film en de werkelijkheidDe film Gladiator (2000) met Rusell Crowe in de hoofdrol is alom gelauwerd. Zo'n film maakt nieuwsgierig naar de werkeli…
De Oscarwinnaars 2000De Oscarwinnaars 2000De Academy Awards van het jaar 2000. De beste films van dit jaar waren Gladiator, Crouchin tiger hidden dragon, Erin Bro…
Joaquin Phoenix: vaak genomineerd voor opvallende filmrollenJoaquin Phoenix: vaak genomineerd voor opvallende filmrollenDe Amerikaanse acteur Joaquin Phoenix heeft een opvallende jeugd gehad, opgroeiend in een sekte. Inmiddels heeft hij al…

Speelfilm “Interview with the vampire”recensieSpeelfilm “Interview with the vampire”Soms komen er films voorbij die het soms fantasieloze Hollywood overstijgen. Over vampieren speelfilms maken, doet men a…
recensieThe Curious Case of Benjamin ButtonDe film van 2009 met maar liefst 13 Oscar Nominaties: The Curious Case of Benjain Button. Benjamin Button (Brad Pitt) le…
Bronnen en referenties
  • De film The Gladiator.
Bobbin (5 artikelen)
Laatste update: 07-03-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.