recensie

Babies: een vrolijke documentaire

Iedereen houdt van baby's. Dat hopen de makers van deze documentaire toch want deze film laat slechts vier hoofdrolspelers zien en geen van hen is ouder dan een jaar. De titel "Babies" zegt al veel maar kan je nu een uur en 15 min documentaire maken over baby's? Het antwoord is een volmondig JA!

Inhoud

Deze documentaire heeft een heel simpel vertrekpunt. Vier baby's worden gevolgd van bij de geboorte tot het moment dat de eerste stapjes zich bijna voordoen, een jaar dus. Er wordt niet in gesproken en elk beeld toont een moment in het leven van de kinderen. Het speciale aan deze film is dat het een blik toont op vier heel verschillende culturen die allemaal hetzelfde beleven. Drie meisjes en een jongen worden geboren en beginnen aan hun leventje. Maar waar ze geboren worden bepaalt heel veel. Vooral voor typische, bezorgde Westerse ouders is dit een openbaring. Na het zien van deze film kan je niet anders dan relativeren.

De "babies"

Hattie, San Fransisco

Het meest herkenbare kindje voor ons in het westen. Hattie is een meisje dat geboren wordt in een "groen" gezin. De bakfiets wordt snel bovengehaald, moeder aarde wordt geprezen in gezang en Hattie gaat van baby naar peuter. We zien hoe Hattie door dokters wordt gecontroleerd, hoe ze wordt opgevoed, wat ze eet, enz. Hattie geeft niet veel nieuwe info maar blijft een leuk kind om naar te kijken.

Mari, Japan

Mari komt niet uit een arm gezin maar leeft wel op een appartement te midden van een drukke, Japanse stad. Mari heefte en sterk karaktertje wat uiteraard leuke beelden oplevert. Hoewel dit deel van Japan nog westers lijkt zijn er toch elementen die de kijker een nieuwe blik kunnen geven op de levenswijze in het Oosten.

Ponijao, Namibië

De beelden van Ponijao zorgen eigenlijk het hardst voor een cultuurshock. Ponijao eet zand, zuigt op een botje, kruipt overal rond in haar blootje ( op een lendenlapje na) en toch kan ze niet gelukkiger zijn. Ze lacht, danst, speelt met haar familie. Hier zijn geen dokters, curves, slaap - of eetschema's aan te pas gekomen en toch bereikt Ponijao alle mijlpalen die de ander baby's bereiken. Het stelt ons overgecontroleerde wereldje voor baby's sterk in vraag.

Bayar, Mongolië

De enige jongen van het gezelschap levert meteen ook de leukste en schattigste beelden op (naar mijn bescheiden mening). Bayar en zijn broer leven in een grote tent en groeien op op hun speciale manier. Doorheen de film zie je Bayar op de gekste plaatsen kruipen, zitten of liggen met geen volwassene in de buurt. Hij komt ook constant in contact met dieren zoals een haan, kudde koeien, geiten, honden, enz. Maar Bayar is compleet op zijn gemak en blijkt een rustig, vrolijk jongetje te zijn. Hij ondergaat de pesterijen van zijn oudere broertje en geeft geen kick als er een geit uit zijn bad begint te drinken. Ook door dit vrolijke jongetje ga je minder belang hechten aan wat een baby nodig heeft volgens ons.

"Babies" groeien op

Na de film zie je de baby's nog eens die nu peuters en kleuters zijn. Het is leuk om te zien dat er geen regels bestaan voor kinderen. Alles is relatief en onze aanpak is niet altijd de beste. Op de website kan je al heel leuke trailers zien en je vindt er een gratis applicatie voor de Iphone. Hiermee kan je dagelijks een foto van je baby nemen en tekst bijvoegen zodat je zelf een minidocu kan maken. Maar bekijk eerst de film want het is een echt pareltje!
© 2010 - 2023 Slls1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom huilen babies?Huilen is voor een baby dé manier om aandacht te vragen. Een baby zal dit dus geregeld doen. Het is belangrijk om de aan…
Alles over Reborn BabiesAlles over Reborn BabiesVeel mensen hebben er nog nooit van gehoord, Reborn Babies. Dit zijn levensechte poppen die op échte babies lijken. Hoe…
Wat kan je doen met baby olieBaby olie is natuurlijk ideaal om je baby lekker mee in te smeren. Maar wist je dat er nog veel meer dingen te doen zijn…

Filmrecensie: Charlie and the Chocolate FactoryrecensieFilmrecensie: Charlie and the Chocolate FactoryIn 2005 werd door Tim Burton een remake gemaakt van Charlie and the Cocolate Factory. Johnny Depp speelt de hoofdrol en…
Meet Joe Black: een ontmoeting met de DoodrecensieMeet Joe Black: een ontmoeting met de DoodMeet Joe Black is een mysterieuze en verrassende film met in de hoofdrollen Brad Pitt en Anthony Hopkins. De film bevat…
Bronnen en referenties
  • http://focusfeatures.com/babies/synopsis
Slls1984 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.