recensie

Filmrecensie: Charlie and the Chocolate Factory

Filmrecensie: Charlie and the Chocolate Factory In 2005 werd door Tim Burton een remake gemaakt van Charlie and the Cocolate Factory. Johnny Depp speelt de hoofdrol en zou een frisse versie worden van Roald Dahl zijn schitterende boek.

Het verhaal

Chocolade fabriek

Willy Wonka, gespeeld door Johhny Depp, is de eigenaar van een enorme chocoladefabriek. Hij is excentriek en erg succesvol en laat een kijkje nemen in zijn keuken. Hiervoor heeft hij 5 loten in zijn chocolade repen laten verpakken. Aangezien hij heel geheimzinnig is over zijn recepten, zijn alle kinderen enorm enthousiast en willen ze er allemaal naar toe.

De uitverkoren kinderen

Men doet grote moeite om aan de loten te komen. Zo vindt een vadsig kereltje, wat zich de hele dag tegoed doet aan snoep, een lot en verkneukeld zich om die reden om erbij te zijn. Een verwend meisje, dat alles van haar rijke vader krijgt, eist een lot en de vader koopt zich suf aan de chocolade. Weer een ander meisje moet de mislukking van haar moeder goedmaken en is een kopie geworden. Ze moet overal de beste in zijn en winnen. Zon lot hoort daar ook bij en weer een ander jongetje is een wiskundig wonder, maar ook een eigenwijs asociaal betweterig kereltje. Tenslotte wordt het laatste lot door het straatarme jongetje in de omgeving van de fabriek gewonnen. Hij is gewoon verschrikkelijk blij dat hij er met zijn opa bij mag zijn.

Alle kinderen gaan de fabriek in en worden welkom geheten door Wonka zelf. Een vreemde man die ze op sleeptouw door de fabriek neemt. Een voor een vallen de kinderen als het ware af, door datgene wat ze in het leven ook in de greep heeft. De gulzigheid, het vereisende, de beste willen zijn of het altijd beter weten. Anders ligt het bij Charlie Bucket, het arme jongetje, gespeeld door Freddie Highmore. Hij en zijn opa blijven wie ze zijn en dat lijkt Wonka te bevallen.

Wie is Wonka en waarom deze loten?

Intussen is via flashbacks te zien waarom Wonka is geworden wie hij is. Zijn vader tandarts Wonka, gespeeld door Christopher Lee, heeft het gebit van het kereltje letterlijk in de tang en het perfecte bekkie zet zich af en wil chocolatier worden. Maar als tandarts wil hij dit niet toestaan en de kleine Wonka gaat naar Zwitserland om het vak te leren.

De rest is geschiedenis en inmiddels is hij, en daar had hij de loten voor uitgezet, op zoek naar opvolger. Charlie maakt kans, maar vindt zijn familie belangrijker. Wonka wil namelijk dat hij bij hem komt wonen en zijn familie achterlaat. Hoe arm het kereltje ook is, dat doet hij niet.
Wonka doet nog een poging en komt er dan achter wat familie in positieve zin voor je kan doen. Hij raakt gefascineerd door de familie van het Charlie Bucket.

De recensie

Achter de schermen

Tim Burton draaide in 2005 deze film voor Warner Bros. De film werd geproduceerd door Brad Gray en Richard Zanuck en ze hadden een budget van zon 150 miljoen dollar. De film zou ruim 475 miljoen dollar opbrengen en naast een bioscoop succes ook op dvd een succes blijken.
Roald Dahl, die bekend staat om zijn mysterieuze verhalen, schreef de oorspronkelijke versie in boekvorm en tekende voor de muziek.

De acteurs

Hoewel Nicolas Cage ook in beeld kwam voor dit bekende verhaal, werd Johnny Depp verkoren en bleek een niet verkeerde keuze. Hij zet een aparte Willy Wonka neer. Ook vader Christopher Lee heeft, hoewel de rol maar klein is, een duidelijk karakter. Het kleine jongetje wordt gespeeld door Freddie Highmore en o.a. bekend van Finding Neverland en A Good Year. Opa Bucket wordt gespeeld door David Kelly en deze rol wordt goed neergezet, een aimabele man.

Al met al is de film een aanrader in zijn soort en te koop en te huur op dvd/on demand en af en toe op televisie te zien.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De topfilms van Johnny Depp en Tim BurtonJohnny Depp, een van de meest populaire en geliefde acteurs van dit moment. Hij heeft in vele bekende films gespeeld, en…

Filmrecensie: FracturerecensieFilmrecensie: FractureDe speelfilm Fracture dateert uit 2007 en werd geregisseerd door Gregory Hoblit. De film laat ons geloven dat er veel in…
recensieBabies: een vrolijke documentaireIedereen houdt van baby's. Dat hopen de makers van deze documentaire toch want deze film laat slechts vier hoofdrolspele…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 28-12-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.