De topfilms van Johnny Depp en Tim Burton

Johnny Depp, een van de meest populaire en geliefde acteurs van dit moment. Hij heeft in vele bekende films gespeeld, en is vooral bekend vanwege zijn vaak aparte rollen. Zijn meest bekende films zijn dan ook vaak films waarin hij in de huid van fantasiefiguren kruipt. Wat veel mensen echter niet weten is dat vele van deze, wat vreemdere, films vaak één en dezelfde regisseur/producent hebben, Tim Burton. Samen met Johnny Depp maakte Tim Burton verschillende bekende en onvergetelijke films. In dit artikel wordt de achtergrond achter deze samenwerking onder de loep genomen, en wordt er in het kort verteld waar de films over gaan.

De samenwerking

De films die Burton en Depp samen maken zijn vaak donkere, gotische, macabere en vreemde horror- en fantasiefilms. Burton en Depp zijn goede vrienden sinds de eerste film waar ze samen aan gewerkt hebben, namelijk Edward Scissorhands. Depp is zelfs de peetvader van Burtons kinderen. Johnny Depp is echter niet de enige die vaak in Tim Burton films te zien is. Burton werkt vaak samen met dezelfde acteurs en crew aan verschillende films. Degenen waarmee hij, naast Johnny Depp, ook vaak mee samen werkt zijn: Danny Elfman, een componist die voor bijna alle films de muziek heeft gemaakt, acteur Christopher Lee en actrice Helena Bonham Carter, die tevens zijn partner is. Een kenmerk van de films waarbij Burton en Depp samenwerken is dat de hoofdpersoon vaak een eenzaam iemand is die niet begrepen wordt door de rest van de wereld. Hij is een verschoppeling en een eenling, met vaak een bleke huid. Het personage heeft altijd een rijke fantasie, en is een vrij kinderlijke volwassene. Dit type personage wordt gezien als een alter ego voor Tim Burton. Enkele voorbeelden van dit soort personages die Johnny Depp heeft gespeeld zijn: Barnabas Collins (dark shadows), Edward Scissorhands (Edward Scissorhands) en Willy Wonka (Charlie and the chocolate factory).

De films

Hieronder wordt er een korte samenvatting gegeven van alle films waar Tim Burton en Johnny Depp samen aan hebben gewerkt, in de volgorde waarin ze zijn uitgekomen.

Edward Scissorhands (1990)

Een fantasie/dramafilm. In een kasteel, boven op een berg, woont een uitvinders beste creatie: Edward (Johnny Depp), een bijna compleet persoon. De uitvinder stierf voordat hij Edwards handen kon afmaken. In plaats daarvan blijft Edward achter met metalen scharen in plaats van handen. Sindsdien heeft Edward alleen geleefd, totdat een aardige mevrouw genaamd Peg hem ontdekt en in haar huis verwelkomt, waar hij verliefd wordt op haar dochter Kim. In eerste instantie wordt Edward verwelkomd in de gemeenschap, maar al snel gaat het mis.

Ed Wood (1994)

Biografische film over de gelijknamige regisseur. De films is een biopic over het leven en het werk van de legendarische “slechtste regisseur ooit”, Edward D. Wood Jr. (gepeeld door Johnny Depp). De film concentreert zich op de jaren 50 toen hij zijn bekendste films heeft gemaakt, en focust op zijn travestie en zijn aparte vriendschappen.

Sleepy hollow (1999)

Mysterieuze avonturenfilm. Ichabod Crane (Johnny Depp) arriveert in het dropje Sleepy Hollow in 1799 om een reeks mysterieuze moorden op te lossen. Doordat alle slachtoffers gevonden zijn zonder hoofd, vermoeden de inwoners van het dorp dat de geest van de “headless horseman” (hoofdeloze ruiter) de oorzaak is. Hij zou zich in de bossen bevinden, en uit zijn op wraak omdat hij is vermoord. Crane, die alleen gelooft in logica, weigert deze theorie te geloven, totdat hij de geest daadwerkelijk tegenkomt.

Charlie and the chocolate factory (2005)

Avontuurlijke fantasiefilm voor de hele familie, naar het beroemde boek van Roald Dahl. Willy Wonka (gespeeld door Johnny Depp), eigenaar van een chocoladefabriek, besluit vijf kinderen zijn fabriek te laten bezoeken. Hij geeft chocoladerepen uit, waarvan er vijf een gouden ticket bevatten. Degenen die deze tickets vinden mogen naar de fabriek. Eén van de tickets wordt gevonden door de arme Charlie, die samen met andere kinderen de ongelofelijke fabriek bezoekt. Maar eenmaal in de fabriek, gaat er van alles mis.

Corpse bride(2005)

Animatiefilm die zich afspeelt in de Victoriaanse tijd. Victor Van Dort (ingesproken door Johnny Depp) en Victoria Everglot zijn verloofd omdat de Everglots geld nodig hebben en de Van Dorts meer status willen. Wanneer tijdens de repetitie van de bruiloft alles misgaat, gaat Victor het bos in om zijn geloften te oefenen. Een pas overleden meisje, Emily, hoort hem, en antwoord met ja, waardoor ze nu getrouwd zijn. Ondertussen staat een andere, rijke, gegadigde klaar die met Victoria wil trouwen. Wie van de twee bruiden zal Victor kiezen?

Sweeney Todd: the demon barber of fleet street (2007)

Dramatische horrorfilm in musical vorm, heeft een Oscar gewonnen, gebaseerd op de gelijknamige musical. Benjamin Barker (Johnny Depp) wordt ten onrechte vastgezet, en zijn vrouw en dochter worden gestolen door rechter Turpin. Wanneer hij terugkeert, neemt hij de naam Sweeney Todd aan, en begint opnieuw zijn heren kappers bedrijf boven mevrouw Lovett’s taarten winkel. Todd wil wraaknemen op de man die hem zijn gezin heeft afgepakt, en bedenkt samen met mevrouw Lovett een duister plan. Todd snijdt de kelen door van zijn nietsvermoedende klanten die langskomen om geschoren te worden. De lichamen worden vervolgens verwerkt in mevrouw Lovett’s taarten. Zijn plan blijkt succesvol, nu moet Todd alleen de rechter nog zover krijgen om in zijn kappersstoel te gaan zitten.

Alice in wonderland (2010)

Avontuurlijke fantasiefilm voor het hele gezin. Alice, een 19 jarig meisje is verloofd met een niet al te slimme edelman. Op haar verlovingsfeestje maakt ze zich los van de menigte om te beslissen of ze er wel mee door moet gaan. Tijdens haar wandeling ziet ze een vreemd konijn, en wanneer ze hem volgt valt ze in een konijnenhol. Ze komt terecht in een mysterieuze een surrealistische wereld, die lijkt op de nachtmerries die ze als kind had. De wereld is gevuld met pratende dieren, wrede koninginnen en ridders en andere vreemde wezens. Ze wordt begeleid in de wereld door de Mad Hatter (Johnny Depp). Haar enige uitweg uit deze wereld is door de rechtmatige koningin terug op de troon te brengen.

Dark shadows (2012)

Een komische horrorfilm, gebaseerd op de gelijknamige serie. Het verhaal draait om de mysterieuze familie Collins. Barnabas Collins (Johnny Depp) is machtig, rijk en een playboy, de stad Collinport ligt aan zijn voeten. Het gaat echter mis wanneer hij het hart breekt van een heks. Uit wraak verandert ze hem in een vampier en begraaft ze hem levend. Tweehonderd jaar later wordt Barnabas per ongeluk uit zijn graf bevrijd, en komt in de veranderde wereld van 1972 terecht. Hij keert terug naar zijn voormalige landhuis, waar blijkt dat zijn bedrijf en bezittingen bijna ten onder gaan. Ook de overgebleven familieleden, met ieder hun eigen donkere geheimen, is het niet goed afgegaan. Barnabas doet zijn best de familie van de afgrond te redden, en moet daarbij de strijd aan gaan met de heks, die nog lang niet vergeten is wat hij haar heeft aangedaan.
© 2013 - 2023 Darkeyes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filmrecensie: Charlie and the Chocolate FactoryrecensieFilmrecensie: Charlie and the Chocolate FactoryIn 2005 werd door Tim Burton een remake gemaakt van Charlie and the Cocolate Factory. Johnny Depp speelt de hoofdrol en…
recensieTranscendence Review19 juni 2014 was het dan zover: Transcendence verscheen in de bioscoop. De door Wally Pfister geregisseerde film verkent…
Alice in WonderlandAlice in Wonderland is een bekende Disneyfilm. Het verhaal is echter niet door Disney bedacht, maar is van een (kinder)b…
Disney’s Dumbo (2019): een live-action remakeDisney’s Dumbo (2019): een live-action remakeOp 29 maart 2019 brengt Disney Dumbo uit: een speelfilm over een circusfamilie die een olifant ontdekt die met zijn giga…

Een universele ‘Marina’ van Stijn ConinxStijn Coninx werd pas internationaal bekend als regisseur met ‘Daens’, een film over de legendarische priester uit het A…
Franse film: Un plan parfait van Pascal Chaumeil met D. BoonrecensieFranse film: Un plan parfait van Pascal Chaumeil met D. BoonHet thema van de Franse comedie 'Un plan parfait' is een vloek op een familie en meer bepaald op het eerste huwelijk van…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
  • www.imbd.com
Darkeyes (17 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Film en video
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.