Vera: de afleveringen van seizoen 1

Vera: de afleveringen van seizoen 1 Vera Stanhope is Detective Chief en obsessief gedreven in haar werk. Gedurende de serie ondervindt Vera last van haar eigen demonen die haar achtervolgen vanuit het verleden. Ze benadert de wereld op haar manier en heeft een aparte manier om achter waarheden te komen. In seizoen 1 worden sommige moorden gepleegd uit pure wanhoop andere uit pure wraak. De kijker probeert zelf te ontmaskeren wie de dader kan zijn, maar wanneer een tweede slachtoffer valt, staat alles weer op zijn kop. Spoilers: voor wie niet wilt weten wat er gebeurt in seizoen 1, moet niet verder lezen.

Gegevens Vera seizoen 1

 • Aantal afleveringen: 4
 • Tv-kanaal: ITV, STV en UTV
 • Uitgezonden: 1 mei 2011 - 22 mei 2011
 • Speelduur: 89 minuten per aflevering
 • Land: United Kingdom
 • Gebaseerd: boeken misdaadauteur Ann Cleeves
 • Genre: Crime Drama

De Serie

De crime-dramaserie vertelt het verhaal van Vera stanhope die als DSI (Detective Sergeant Inspector) verschillende moorden en misdrijven moet oplossen voor Northumberland & City Police. Maar ook misdrijven oplost voor Northumbria & City Police wanneer zij haar hulp nodig hebben. Ze wordt bijgestaan door een rechterhand DS Joe Ashworth en samen gaan ze op zoek naar bewijzen voor het oplossen van de misdaad. Tijdens de afleveringen is het moeilijk in te schatten hoe het verhaal zal aflopen. Vaak wanneer iemand verdacht begint over te komen, is diegene juist de volgende die vermoord wordt. Hierdoor is het opnieuw een raadsel wie de moorden gepleegd kan hebben.

Cast

 • Brenda Blethyn als DCI Vera Stanhope
 • David Leon als DS Joe Ashworth
 • Jon Morrison als Kenny Lockhart
 • Wunmi Mosaku als DC Holly Lawson
 • Paul Ritter als Dr. Billy Cartwright

Aflevering 1: Hitten Depots

 • Schrijver: Paul Grumman
 • Regisseur: Adrian Shergold
 • Uitzenddatum: 1 mei 2011

In Northumberland vindt alleenstaande moeder Julie Armstrong (Gina McKee) bij thuiskomst haar vijftien jaar oude zoon dood in de badkuip. Op de plaats delict liggen bloemen en kaarsen die het lijk omringen. Terwijl een groep jongeren vogels aan het spotten is, loopt een van de jongens weg van de groep. Hij vindt een dood meisje dat gewurgd is, ook zij is omringd met bloemen. Door het vallen van een tweede slachtoffer, beseft Vera dat er vaart achter de zaak gezet moet worden. Wie weet hoeveel slachtoffers er kunnen vallen. De leden van de vogelspottende vriendengroep zijn allen verdachten in de zaak, maar Luke (Sam Fender) is maanden voor zijn dood getuige geweest van de verdrinking van zijn vriend Tommy Sharp. Tommy had voor zijn dood een brief gekregen met alleen een bloem in de enveloppe. Tijdens de begrafenis van Tommy blijken dezelfde bloemen gestrooid te zijn als de bloemen die bij de lijken gevonden waren. Betrouwbaarheid en loyaliteit worden omgeruild voor verraad in de vriendengroep. Iemand is tot het uiterste gedreven en heeft een moord begaan.

Aflevering 2: Telling Tales

 • Schrijver: Paul Rutman
 • Regisseur: Peter Hoar
 • Uitzenddatum: 8 mei 2011

Tijdens een bezoek aan het ziekenhuis voor een routineoperatie, ontsnapt Jeannie (Sarah Preston) aan haar politie-escorte en gaat langs bij haar vader (Alan Williams). Hij weigert om haar in huis te laten, ze krijgt geweeklaag over de schaamte die ze haar familie heeft bezorgd over haar heen. Hij zegt: "Je maakte mijn leven een nachtmerrie." "Je kunt nu wakker worden": reageert ze en gooit zichzelf voor een passerende bus.

Jeannie Long was veroordeeld voor de dood van een tiener genaamd Abigail Mante. Abigail is elf jaar eerder vermoord, maar er is nieuw bewijs over de toedracht van de moord. DCI Vera Stanhope heropent de zaak maar dit verloopt niet makkelijk. Jeannie wilde in beroep gaan en haar laatste bezoeker was dan ook reclasseringsambtenaar Robert Winter (Gary Lewis). Er wordt nog een lijk gevonden, de vrouw van Robert Mary (Elizabeth Edmonds) ontdekt het lichaam van Chris, haar vervreemde zoon. Het blijkt dat Chris Vera heeft geprobeerd te bellen, dit bleek zijn laatste telefoontje. Er worden geheimen ontrafeld van een hechte gemeenschap die nog elke dag worstelt met de naweeën van het overlijden van Abigail.

Aflevering 3: The Crow Trap

 • Schrijver: Steven Brady
 • Regisseur: Farren Blackburn
 • Uitzenddatum: 15 mei 2011

In een afgelegen huisje in Northumberland wordt een lijk gevonden. Het is Bella Furness, een vijftiger die met haar man Dougie (Jack McBride) op een afgelegen boerderij woonde. Dougie heeft een beroerte gehad, hierdoor is hij lichamelijk verzwakt. Bella is gevonden met een hoofdwond ontstaan door het slaan met een hamer. DCI Vera Stanhope reist af naar de plaats waar de slachtoffers vallen, de omgeving brengt vele herinneringen over haar jeugd met haar vader naar boven. Het doet haar ook denken aan een onopgeloste zaak eerder in haar carrière. Er wordt onderzoek gedaan onder de lokale politici en ze stuiten op een controversieel voorstel over het graven van een steengroeve. Misschien ligt het geheim verborgen in het landschap zelf. Godfrey Waugh (Daniel Flynn) is de baas van de steengroeve. Vera regelt een ontmoeting met Godfrey, zijn vrouw Barbara (Susie Trayling) en zijn assistent Grace Bishop (Amy Cudden).

Godfrey blijkt door Bella gebeld te zijn, maar de voicemail die ze insprak is verdwenen. Grace wordt vermoord waardoor het mysterie groter wordt, Grace kan de voicemail niet verwijderd hebben. Godfrey blijkt een affaire te hebben met Anne en zij worden door Barbara opgesloten. Vera hoort Anne huilen en bevrijdt hen.

Aflevering 4: Little Lazarus

 • Schrijver: Paul Rutman
 • Regisseur: Paul Whittington
 • Uitzenddatum: 22 mei 2011

Alleenstaande moeder Margaret Wilde (Laura Norton) is dood gevonden in een haag. Ze is geslagen op de ribben, het gezicht en de schedel, wat veroorzaakte dat haar auto van de weg raakte. Haar zoon Adam (Sam Jarvis) is gevonden in een bevroren vijver in de buurt, hij is door het ijs gezakt terwijl hij wilde ontsnappen en is maar nauwelijks levend. Vera, DS Joe Ashworth (David Leon), en hun team vindt geen sporen van Margaret en haar zoon in de openbare registers. Het enige wat ze hebben is een zak gevuld met £ 2000 en twee enkele reis tickets naar Malaga, Spanje. Margaret en Adam wilden het land verlaten, maar waarom? Adam helpt ze met het oplossen van een aantal vragen over details uit zijn leven: hij had een zus, Natasha, die stierf voordat hij geboren was, hij heeft geen vader. Samen met Adam bezoekt het team zijn laatste woonplaats, hier woonde Adam en zijn moeder een aantal maanden. Ter plekke ontmoetten ze de vriendelijke buurman, Amnit Singh (Renu Setna).

Adam heeft een negatieve kijk op pleeggezinnen en is bang voor het moeten opgroeien in een pleeggezin, maar waarom? Zal dit aan hem door zijn gegeven door Margaret, want Vera vindt een foto waarop Margaret staat, maar de naam op de foto is Carla.

Het onderzoek naar de moord op de moeder loopt, ondertussen vindt Vera een gelijkgestemde in het zoontje van het slachtoffer. Ze realiseert zich dat de oplossing voor het mysterie diep gelegen in het geheugen van het Adam zit. Zou Natasha nog leven? Er is een meisje dat verdacht veel weg heeft van haar.
© 2015 - 2024 Ballerina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aloë vera, superfood of onzin?Aloë vera, superfood of onzin?Hoe zit het met de aloë vera? Dit product wordt al langer gezien als enorm gezond, een soort superfood dus. Er worden al…
Aloë vera van grote betekenis in de islamAloë vera van grote betekenis in de islamHet woord Aloë is afkomstig van het Arabische alloeh en dat betekent letterlijk schitterende, bittere substantie. Vera b…
Aloë vera: verzorgen en vermeerderenAloë vera: verzorgen en vermeerderenDe Aloë Vera is een vetplant die vooral bekend is geworden door zonnebrand, huidverzorging en drankjes waarin de plant v…
Populaire detectives op tv: Morse, Lewis, Wallander en meerPopulaire detectives op tv: Morse, Lewis, Wallander en meerRegelmatig is op televisie een detective te zien. Dat is een prozaïsche vertelling waarin een gepleegde misdaad wordt op…

Een fenomeen: binge-watching (binge-viewing)Een fenomeen: binge-watching (binge-viewing)De meeste mensen zullen er vast niet aan moeten denken: uren achter elkaar televisieseries kijken. Toch wordt dit gedaan…
Spanning en sensatie: Nederlandse dramaserie Zwarte TulpSpanning en sensatie: Nederlandse dramaserie Zwarte TulpIn september 2015 zond RTL 4 het eerste seizoen van de nieuwe Nederlandse dramaserie Zwarte Tulp uit. Begin januari 2017…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Vera_(TV_series)
 • http://www.kcet.org/shows/vera/web-extras/vera-episode-one-recap-hidden-depths.html
 • http://www.kcet.org/shows/vera/web-extras/vera-episode-three-recap-the-crow-trap.html
 • http://www.kcet.org/shows/vera/web-extras/vera-episode-two-recap-telling-tales.html
 • http://www.kcet.org/shows/vera/web-extras/vera-episode-four-recap-little-lazarus.html
Ballerina (33 artikelen)
Laatste update: 30-11-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.