Hoe stem je een gitaar?

Je gitaar stemmen, oftewel je gitaar mooi zuiver laten klinken, is iets belangrijks wat je regelmatig zou moeten doen. Het kan best lastig zijn en vergt veel oefening. Sommigen kunnen hun gitaar stemmen op gehoor, maar voor beginners is het het beste om er een ander instrument bij te gebruiken. Hoe kun je je gitaar het beste stemmen?

Zelf je gitaar stemmen

Gehoor

Als je vaak genoeg gestemd hebt dan kun je uiteindelijk op gehoor stemmen. Het is heel lastig dit te leren en dit valt ook niet uit te leggen. Probeer af en toe eens op gehoor te stemmen en bekijk dan hoe dichtbij dit werkelijk is. Stemmen op gehoor is zeker voor beginners niet aan te raden en je zult er veel voor moeten oefenen.

Instrument

Je kunt je gitaar ook stemmen met een andere instrument ernaast. Bijvoorbeeld een piano, een goed gestemde gitaar of een stemfluitje. Speel de goede noot af en draai net zolang met de knop van de snaar totdat deze er goed op lijkt. Met een piano is wat lastig, stemfluitje al wat makkelijker en gitaar het makkelijkste, omdat je dan een perfect voorbeeld hebt van hoe het moet klinken. Ook hier geldt: veel oefenen!

Met andere snaren

Zorg eerst dat de dikke E-snaar goed gestemd is. Als deze goed is kun je door een trucje de andere snaren goed stemmen.
  • Druk de E-snaar op de 5e fret in en sla deze aan. De open A-snaar zou hetzelfde moeten klinken. Blijf net zolang de A-snaar stemmen totdat deze hetzelfde klinkt.
  • Doe voor de D hetzelfde: dus druk de A-snaar in op de 5 fret en de D-snaar open. Deze moeten hetzelfde klinken en blijf de D-snaar stemmen totdat ze hetzelfde klinken.
  • Voor de G-snaar weer hetzelfde: D snaar op de 5e fret en de G open. Blijf de G-snaar stemmen tot ze gelijk klinken.
  • Bij de B-snaar is het iets anders. Nu moet je de 4e fret van de G-snaar indrukken en de B-snaar open. Blijf de B-snaar stemmen tot ze gelijk klinken.
  • De hoge E-snaar is weer net als A, D en G. Dus druk de B-snaar in op de 5e fret en de E open. Stem de E tot ze gelijk klinken.

Elektrisch stemmen

Op de computer

De beste manier om op de computer te stemmen is Guitar Pro gebruiken. Dit programma kun je gratis proberen voor 14 dagen en via de microfoon sla je een noot aan. Op het scherm laat een wijzer zien of de snaar te hoog of te laag is en aan de hand hiervan kun je de gitaar stemmen.

Je kunt ook een volledig gratis programma gebruiken die er erg op lijkt, maar wel wat amateuristischer en minder kwalitatief lijkt. Toch kun je er goed mee stemmen. Het heet AP Tuner en is gratis te downloaden.

Stemkastjes

Een stemkastje is een klein kastje dat een ingebouwde microfoon heeft. Als je een snaar aanslaat laat het apparaatje net als Guitar Pro zien of deze te hoog of te laag is. Aan de hand hiervan kun je de gitaar goed stemmen. Deze kosten meestal rond de 15 euro en zijn handig, want je kunt ze overal mee naartoe nemen.
© 2008 - 2024 Sanpaulo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
5 manieren om een gitaar te stemmen5 manieren om een gitaar te stemmenLees hier de beste vijf manieren om een akoestische en elektrische gitaar te stemmen. Snel via smartphone en tablet apps…
Je gitaar stemmenJe gitaar stemmenHet is erg belangrijk dat je gitaar regelmatig gestemd wordt. Wanneer je net nieuwe snaren op je gitaar hebt liggen zul…
Gitaar leren spelen zonder lessen en notenschriftGitaar leren spelen zonder lessen en notenschriftGitaar spelen is een ontspannen manier om muziek te maken. Alle soorten muziek zijn op de gitaar te spelen. Oefenen, vee…
De akoestische gitaarDe akoestische gitaar is slechts een van de vele soorten gitaren die we kennen maar echter wel een van de meest gebruikt…

Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Veel mensen die willen beginnen met gitaar spelen hebben geen idee wat voor gitaar ze mee moeten beginnen. Hier kun je l…
Schoonhouden van een dwarsfluitSchoonhouden van een dwarsfluitBelangrijk is dat als je een dwarsfluit bezit je deze goed schoonhoud. Niet alleen omdat je wilt dat deze mooi blijft gl…
Sanpaulo (29 artikelen)
Laatste update: 24-05-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.