Je gitaar stemmen

Je gitaar stemmen Het is erg belangrijk dat je gitaar regelmatig gestemd wordt. Wanneer je net nieuwe snaren op je gitaar hebt liggen zul je de eerste week / eerste twee weken veel moeten stemmen. Dit komt omdat de "rek" dan nog niet uit de snaren is. Als de snaren goed en wel zijn ingespeeld zullen ze beter op stemming blijven. Er zijn diverse manieren om je gitaar te stemmen.

Je gitaar stemmen met een stemapparaat

Je gitaar stemmen met behulp van een stemapparaat is veruit de gemakkelijkste manier om je gitaar te stemmen. Een stemapparaat is een apparaatje dat de toon van je gitaar herkent door middel van een microfoontje. Het apparaat geeft aan of de toon hoger of lager moet. Wanneer je bijvoorbeeld de lage E aanslaat (de dikste snaar) herkent jouw stemapparaat de snaar. Er staat dan ook in het schermpje dat je een E-snaar speelt. Bijna alle stemapparaten werken door middel van een digitaal wijzertje op het scherm.

Wanneer het wijzertje in het middel (op de 0) staat betekent dit dat je snaar precies goed gestemd staat. Staat het wijzertje links van het middel dan draai je het stemmechaniekknopje ook naar links (tot het wijzertje op de 0 staat). Wanneer het wijzertje rechts van de 0 staat draai je het stemmechaniekknopje ook naar rechts (tot het wijzertje op de 0 staat). Zo kun je alle snaren afgaan tot je gitaar goed staat gestemd. Een stemapparaat kun je in iedere muziekwinkel kopen en zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 8,-.

Je gitaar stemmen op gehoor

Buiten het stemmen van je gitaar met een stemapparaat welke precies aangeeft wat je moet doen, kun je je gitaar ook stemmen op gehoor. Het stemmen van je gitaar op gehoor is vaak lastiger dan het stemmen met een stemapparaatje. Dit komt omdat (zeker als je begint met gitaarspelen) je gehoor misschien nog niet voldoende is getraind om de exacte overeenkomsten tussen tonen te horen. Mocht je dit willen proberen dan kan dat via één van de onderstaande methodes.

Bron: Simon Speed, Wikimedia Commons (CC0)Bron: Simon Speed, Wikimedia Commons (CC0)
Je gitaar stemmen met een stemfluitje
Wanneer je een gitaarpakket koopt wordt hier vaak een stemfluitje bij geleverd. Stemfluitjes zijn fluitjes met zes tonen. Deze zes tonen komen overeen met de tonen van jouw zes gitaarsnaren. Op het stemfluitje staat aangegeven waar je moet blazen om welke toon je krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld de E-toon blaast moet dit geluid overeenkomen met de dikste snaar op jouw gitaar. Je blaast dan eerst een toon zodat je deze toon goed in je geheugen hebt "geprint" en dan speel je de E-snaar aan op je gitaar. Je kunt dan horen of de toon van je gitaar hoger (je draait dan je stemmechaniekknopje naar links) of lager (je draait dan je stemmechaniekknopje naar rechts) moet. Wanneer je op je gitaar exact dezelfde toon hoort als het fluitje je aangeeft staat je gitaarsnaar goed gestemd. Zo kun je dat doen met al jouw gitaarsnaren.

Je gitaar stemmen met behulp van de piano
Je kunt zo op dezelfde manier je gitaar stemmen met behulp van de piano. Op de afbeelding kun je zien welke tonen overeen moeten komen met de losse snaren van jouw gitaar. Wanneer je bijvoorbeeld een lage E aanslaat op de piano is dat het voorbeeld van hoe jouw dikste snaar moet klinken. Je kunt zo horen of je gitaarsnaar hoger of lager gestemd moet worden.

Bron: Helihark, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Helihark, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Je gitaar stemmen met een stemvork
De laatste manier is je gitaar stemmen met behulp van een stemvork. Dit is de manier welke van oudsher op de muziekschool werd aangeleerd. Een stemvork is een instrument die jou door trillingen een bepaalde toon geeft. Een standaard stemvork is in de toon A (maar je hebt stemvorken ook in andere tonen). Een stemvork kun je in iedere muziekwinkel krijgen en kosten ongeveer 5,-. Wanneer je de uiteindes van een stemvork op bijvoorbeeld een tafel tikt ontstaan er trillingen.

Wanneer je meteen na het tikken, van de stemvork op de tafel, het bolletje aan het andere uiteinde van de stamvork op een hol oppervlak zet (bijvoorbeeld de klankkast van je gitaar) hoor je precies een A toon. Deze toon moet overeenkomen met de A-snaar op jouw gitaar. Wanneer je zo op gehoor, net als bij het stemmen met een stemfluitje of de piano, je A-snaar goed gestemd hebt staan kun je vanuit daar je andere snaren gaan stemmen. Dit doe je door de juiste tonen op je gitaar te pakken welke overeen moet komen met een andere losse snaar.
  • de lage E snaar in de 5e positie moet hetzelfde klinken als de A snaar los,
  • de A snaar in de 5e positie moet hetzelfde klinken als de D snaar los,
  • de D snaar in de 5e positie moet hetzelfde klinken als de G snaar los,
  • de G snaar in de 4e positie moet hetzelfde klinken als de B snaar los,
  • de B snaar in de 5e positie moet hetzelfde klinken als de hoge E snaar los.

Het vergt enige oefening maar het is zeker prettig wanneer jij jouw gitaar kunt stemmen op gehoor. Tot die tijd volstaat een stemapparaat natuurlijk prima.
© 2015 - 2024 Segers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe stem je een gitaar?Je gitaar stemmen, oftewel je gitaar mooi zuiver laten klinken, is iets belangrijks wat je regelmatig zou moeten doen. H…
5 manieren om een gitaar te stemmen5 manieren om een gitaar te stemmenLees hier de beste vijf manieren om een akoestische en elektrische gitaar te stemmen. Snel via smartphone en tablet apps…
De akoestische gitaarDe akoestische gitaar is slechts een van de vele soorten gitaren die we kennen maar echter wel een van de meest gebruikt…
Introductie van de gitaarIntroductie van de gitaarDe gitaar is een populair instrument en wordt bij vele muziekstijlen gebruikt: rock, pop, heavy metal, nu metal, funk, j…

De saxofoonfamilie: welke saxofoons bestaan er?De saxofoonfamilie: welke saxofoons bestaan er?De saxofoon is een veelzijdig instrument. Je kunt er vrijwel alle soorten muziek op spelen: van jazz tot reggae en van r…
Onderhoud van je gitaarOnderhoud van je gitaarJe bent trotse eigenaar van een gitaar. Je speelt vast al een aardig deuntje weg en je wilt je instrument natuurlijk goe…
Bronnen en referenties
Segers (5 artikelen)
Gepubliceerd: 26-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.