Onderhoud van je gitaar

Onderhoud van je gitaar Je bent trotse eigenaar van een gitaar. Je speelt vast al een aardig deuntje weg en je wilt je instrument natuurlijk goed verzorgen. Wanneer je je gitaar goed onderhoudt kan deze jaren meegaan! Wat komt er nou precies kijken bij het goed onderhouden van je gitaar? Er zijn behoorlijk wat zaken die jij zelf kunt doen.

Waar berg je je gitaar op

Een gitaar is een instrument van hout. Hout heeft, zoals je wellicht weet, de eigenschap dat het kan gaan 'werken', oftewel uitzetten en krimpen. Wanneer hout warm wordt zet het uit en wanneer hout koud wordt krimpt het weer in. Dit is ook zo met je gitaar. Wanneer het hout van je gitaar vaak wisselt van temperatuur zal dit ten kosten gaan van de conditie van het hout. Het eerste kenmerk hiervan is een kromgetrokken hals. Aan te raden is dan ook je gitaar te stallen in een ruimte met een constante temperatuur. Niet bij het raam, niet bij een verwarming of op vloerverwarming en ook niet in een vochtig schuur, berging of zolder. Wanneer je je gitaar steeds goed opbergt kan deze jaren mee gaan. Wanneer je je gitaar in een vochtige ruimte stalt kan deze binnen enkele weken al niet meer bespeelbaar zijn. Wanneer je naar buiten wil gaan met je gitaar, neem deze dan mee in een goed gevoerde hoes. Het is met een goede hoes ook geen enkel probleem om met je gitaar een regenbui te trotseren.

De hals van de gitaar

Eén van de belangrijkste onderdelen van je gitaar is de hals. Dit is een lang stuk hout die constant onder spanning van de snaren staat. Daardoor is deze zeer gevoelig voor zijn omgeving en onderhoud. De voorkant van de hals (daar waar je snaren overheen liggen) wordt het 'fretboard' genoemd. De metalen staafjes welke je ziet liggen heten 'fretten'. Het hout van je fretboard mag nooit te droog zijn.
Wanneer je fretboard te droog is instaan er hele kleine barstjes en ziet het hout er dof en mat uit. Wanneer het hout van je hals te droog wordt, is de kans op scheuren of zelfs breken groter. Dit kun je voorkomen door de hals te oliën. Vóór je de hals kunt gaan oliën moet deze eerst helemaal goed schoon zijn. Je haalt eerst de snaren eraf zodat je een kaal fretboard overhoudt. Wanneer je de snaren van de gitaar af wil halen kun je het best eerst de spanning van de snaren halen door de stemmechanieken naar rechts te draaien.

Wanneer de spanning van de snaren is kun je de snaren doorknippen en verwijderen. Als je de snaren zou doorknippen wanneer er nog spanning op staat krijgt je hals een klap door plotselinge verandering van druk. Dit is slecht voor de hals. Wees hier dus voorzichtig mee. Als de gitaar al goed gebruikt is, kun je zien dat er een soort vet, welke afkomstig is van je vingers, is gaan zitten op de plekken waar je het meest speelt op het fretboard. Dit vet moet je er eerst afhalen. Hiervoor pak je een doekje welke je nat maakt met heet water. Hiermee poets je het vet er zo af. Let wel op dat het fretboard niet té nat wordt, want dan trekt het water in het hout. Gewoon even goed afpoetsen en dan met een droge doek meteen de hals weer droog wrijven. Zo poets je stukje voor stukje je hele hals schoon. Ditzelfde principe herhaal je nogmaals met houtolie of blokfluitolie. Zo poets je de hele hals weer op. Je ziet al meteen dat je fretboard weer meer glanst en dit zul je ook merken met het gitaarspelen. Het oliën van je gitaar hals kun je iedere keer even doen wanneer je je snaren vervangt zo blijft het hout soepel en in de juiste conditie.

De body van de gitaar

De body van de gitaar is de blikvanger. Helaas gaat er altijd veel stof en vuil zitten achter de snaren net voor de brug (het gedeelte waar je snaren vast zitten). Wanneer je je snaren eraf hebt gehaald om deze te vervangen, haal dan altijd even met een droge doek het stof weg waar je normaal gesproken niet bij kunt. De body van de gitaar kan worden opgepoetst met 'guitar polish'. Deze kun je krijgen bij een muziekwinkel vanaf ongeveer 4 euro. Deze spray breng je aan op de body van de gitaar. Dit doe je zo dat deze de body goed bedekt. Vervolgens boen je met een droge doek de polish met ronde bewegingen in de body. Maak deze draaiende beweging tot de polish is verdwenen en je body er weer droog uitziet. Door deze polish op deze manier in te boenen zullen ook de kleine gebruikerskrasjes worden weggepoetst. Let op: Wanneer je een een gitaar hebt met een matlak, gebruik dan geen polish, maar een gewoon doekje anders zal je matlak langzaam een glanslak worden.

Je gitaar is een kwetsbaar instrument. Onderhoud je gitaar goed en hij zal jaren prettig en soepel spelen.
© 2015 - 2024 Segers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De akoestische gitaarDe akoestische gitaar is slechts een van de vele soorten gitaren die we kennen maar echter wel een van de meest gebruikt…
Hoe stem je een gitaar?Je gitaar stemmen, oftewel je gitaar mooi zuiver laten klinken, is iets belangrijks wat je regelmatig zou moeten doen. H…
5 manieren om een gitaar te stemmen5 manieren om een gitaar te stemmenLees hier de beste vijf manieren om een akoestische en elektrische gitaar te stemmen. Snel via smartphone en tablet apps…
Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Veel mensen die willen beginnen met gitaar spelen hebben geen idee wat voor gitaar ze mee moeten beginnen. Hier kun je l…

Je gitaar stemmenJe gitaar stemmenHet is erg belangrijk dat je gitaar regelmatig gestemd wordt. Wanneer je net nieuwe snaren op je gitaar hebt liggen zul…
Klepperen met lepelsKlepperen met lepelsBij het verorberen van allerlei smakelijke gerechten komen lepels bijzonder van pas. Maar wist je dat je lepels ook voor…
Bronnen en referenties
Segers (5 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.