Klepperen met lepels

Klepperen met lepels Bij het verorberen van allerlei smakelijke gerechten komen lepels bijzonder van pas. Maar wist je dat je lepels ook voor heel andere dingen kunt gebruiken? Wat dacht je van het maken van muziek, bijvoorbeeld? Met een set lepels maak je je eigen klepper-instrument, waarmee je allerlei leuke ritmes kunt spelen.

Een lepel, altijd handig

Wie de uitvinder van de lepel is blijft in de nevelen van de historie verborgen. Jammer, we kunnen de uitvinder dus alleen eren door een bijzonder goed gebruik te maken van zijn uitvinding. Doordat de lepel een holle kant heeft blijven de smakelijke hapjes er goed op liggen, en dat is vooral bij vloeibare gerechten zoals een lekker soepje, bijzonder handig. Dank zij de lepel kunnen we allerlei gerechten op onze borden scheppen en vervolgens kunnen we de lepel gebruiken om het gerecht lepeltje voor lepeltje, hapje voor hapje in de mond te schuiven.

Hol en bol

De lepel heeft een holle kant, en vormt een minischepje waar het voedsel een tijdelijke plek heeft tussen bord en mond. Dat betekent echter ook, dat de lepel daarnaast een bolle kant heeft. De holle en bolle kant van de lepel maken het mogelijk om lepels ook te gebruiken voor iets dat de uitvinder niet bedacht had: voor muziek!

Klepperen met lepels

Muziekinstrumenten zijn er in allerlei soorten, maten en variëteiten. Vooral de groep van ritme-instrumenten, de percussie-instrumenten is groot. Eigenlijk kun je bijzonder veel voorwerpen gebruiken om muziek mee te maken. Onder de ritme-instrumenten vind je ook de zogenaamde kleppers. Vaak zijn deze van hout gemaakt. Maar kleppers kun je ook van metaal maken. Van lepels, bijvoorbeeld. Lepels leveren mooie en vooral heel goedkope muziekinstrumenten op. Want lepels heeft iedereen wel in de keukenlade liggen.

Klepperen met lepels

Om te klepperen met lepels heb je in ieder geval twee lepels nodig, die je prettig in de hand kunt houden. Gebruik bij voorkeur oude lepels en niet de zilveren exemplaren die mooi, netjes en ongebutst moeten blijven… Om een goed geluid te maken, moeten de bolle kanten van de lepels tegen elkaar slaan. Hierdoor fungeren de holle kanten juist als een soort van klankkast. En dat zorgt er weer voor dat je lepel-geklepper luid en duidelijk hoorbaar wordt.

Stap 1.

De bolle kanten moeten tegen elkaar komen.De bolle kanten moeten tegen elkaar komen.
Bij je lepel-klepper heb je een onderste en een bovenste lepel, die met de bolle kanten tegen elkaar moeten komen.

Stap 2.

We beginnen met de onderste lepel. Houd deze vast tussen je ringvinger en je middelvinger. Je ziet overigens ook vaak dat de lepel tussen de wijsvinger en de middelvinger zit. De lepel mag niet kunnen bewegen en daarom klem je hem in je handpalm vast, met de ringvinger en je pink als een soort van slotje.

Stap 3.

Nu komt de bovenste lepel. Houdt deze vast tussen de duim en wijsvinger van dezelfde hand. De bolle kanten van de lepels moeten tegenover elkaar zitten, maar mogen elkaar niet raken. Er moet een kleine tussenruimte tussen de lepels overblijven, zodat de lepels tegen elkaar kunnen klepperen.

Stap 4.

Beweeg de lepel-klepper tussen je been en je andere hand op en neer.Beweeg de lepel-klepper tussen je been en je andere hand op en neer.
Om tot een goed klepperen te komen heb je nog twee zaken nodig: je been en je andere hand. Met de lepels tik je op je been. Hierdoor klepperen de lepels al tegen elkaar, maar een echt kleppergeluid met snelle tikjes is het nog niet.

Stap 5.

Om een sneller kleppergeluid te maken houd je je andere hand boven de lepels. De hand met de lepels tik je op en neer tussen je been en je vrije hand. Nu hoor je een flink geklepper!

Stap 6.

Wil je een nog sneller geluid laten horen, zoals een lekkere roffel? Dat kan. Beweeg de lepels langs de gestrekte vingers van je vrije hand.

Eenvoudig maar leuk

Het zelf maken van een lepel-klepper is leuk en erg eenvoudig. Experimenteer ook eens met andere formaten lepels. Je zult zien dat de toonhoogte van kleinere of grotere lepels van elkaar verschilt. Daar kun je gebruik van maken door met anderen samen een gevarieerde klepperbegeleiding te maken, met hoge en lagere tonen. Veel plezier!
© 2015 - 2025 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aperitiefhapjes: LepelhapjesNaast de hapjes op toastjes of brood zijn er de lepelhapjes. Daarvoor worden mooie lepels aangeboden, waarbij de vulling…
Barbecuesaus, lekker zelf makenZodra de zon ook maar even een paar uur achter elkaar flink schijnt, worden de barbecues alweer tevoorschijn gehaald, sc…
Nederlandse topcriminelenCriminelen zijn er altijd en overal. Ook in ons land zijn er altijd wel zware jongens actief geweest. Bekende Nederlands…
Crime - Wie was John ‘Johnny’ Mieremet?Johannes Mieremet werd op 10 mei 1960 geboren in Amsterdam. Hij was een berucht crimineel die zijn activiteiten in de ja…

Onderhoud van je gitaarOnderhoud van je gitaarJe bent trotse eigenaar van een gitaar. Je speelt vast al een aardig deuntje weg en je wilt je instrument natuurlijk goe…
Castagnari – trekharmonica uit ItaliëCastagnari – trekharmonica uit ItaliëCastagnari in Italië levert prachtige instrumenten die fantastisch klinken. De trekharmonica met de Castagnari op de kas…
Bronnen en referenties
  • Musiceren met lepels © Rineke Marwitz, 1999, www.dubbelzijdig.nl
Reactie

T. Lijnsveld, 13-06-2019
In Oostenrijk hebben ze ook kleppers van hout maar deze zitten aan elkaar vast kennen jullie die ook en weten jullie waar je kunt krijgen. [eventueel] Reactie infoteur, 13-06-2019
Ik heb niet meteen een idee, je zou eens bij een wat grotere muziekhandel navraag kunnen doen

Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 21-04-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.