De akoestische gitaar
De akoestische gitaar is slechts een van de vele soorten gitaren die we kennen maar echter wel een van de meest gebruikte. Je kunt er prachtige muziek mee creëren en voor veel mensen is het een rustgevend moment om na een lange werkdag dit instrument te pakken en een deuntje weg te spelen. De akoestische gitaar is een zeer belangrijk en onmisbaar instrument voor de mens. Met deze algemene kennis kom je al een heel eind.
De akoestische gitaar
De akoestische gitaar wordt ook wel de Spaanse of klassieke gitaar genoemd.
De klankkast
De klankkast is gebouwd in de vorm van een acht. In het bovenste gedeelte van de kast bevindt zich het klankgat. Rondom het klankgat zie je een geheel van gestructureerde figuurtjes en tekens. Dit wordt het rozet genoemd. Op de onderkant van de klankkast is een brug geplaatst, met daarin een wit stripje; het brugzadel. Wanneer je een beetje ritmisch ingesteld bent, kun je de klankkast gebruiken om met je vingertoppen erop te tikken en een soort van extra geluid er bij te produceren.
De hals
Het bovenste gedeelte van de gitaarhals wordt de schroefhouder (ook wel de kop) genoemd. Aan deze schroefhouder zijn stemmechanieken bevestigd waarmee je elke snaar op de juiste wijze kunt afstemmen. Onder de schroefhouder zie je een wit stripje, welke de topkam wordt genoemd. Verder is de gitaarhals voorzien van snaren en fretten. Fretten zijn de metalen staafjes die verdeeld zijn over de gitaarhals. De combinatie van de snaren en fretten maakt dat er vakjes ontstaan tussen de fretten. Deze vakjes zijn de toetsen. Op deze toetsen plaatsen we onze vingers wanneer we het instrument bespelen. Denk er goed om dat je dicht bij de fretten speelt, maar ook niet te dicht, want dan krijg je een trillend geluid en heb je niet de juiste heldere toon te pakken. Telkens wanneer je een toets horizontaal op een snaar verschuift naar links of rechts, wordt de klank met een halve toon verhoogd of verlaagd.
De snaren
Het geluid van de gitaar wordt veroorzaakt doordat de bespeler de snaren aanslaat. Dit kan bijvoorbeeld door middel van tokkelen of het spelen van akkoorden via downstrokes en upstrokes. Elke snaar is aan een aparte stemmechaniek gekoppeld. Vanaf de stemmechanieken lopen de snaren over de topkam, via de hals naar onderen over de klankkast. Ze lopen tot over het brugzadel en zijn aan de brug vastgeknoopt.
Hoe stem je een gitaar?
Je kunt een gitaar op verschillende manieren stemmen, bijvoorbeeld met een stemkastje of een piano. Als je hiervoor een piano gebruikt, sla je hierop dezelfde tonen aan (op dezelfde toonhoogte) als de snaren van de gitaar. Vervolgens stem je elke snaar vervolgens zo nauwkeurig mogelijk op gehoor af. Nu heeft niet iedereen een piano ter beschikking of een goed getraind gehoor. Je kunt dan in plaats van een piano een stemkastje gebruiken om het instrument te stemmen. Elke keer wanneer je een snaar aanslaat, geeft het stemkastje aan of de toon te hoog of te laag is. Je ziet dan bijvoorbeeld een rood lampje knipperen bij een verhogingsteken (kruis) of verlagingsteken (mol). Deze tekens zijn op het stemkastje getekend. Wanneer je de juiste toon te pakken hebt, gaat er een groen lichtje branden. Probeer elke keer wanneer je gaat spelen, je gitaar te stemmen. Een klein verschil kan veel uitmaken en het geluid minder mooi laten klinken.
© 2011 - 2024 Vivi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke gitaar moet ik kiezen?Als je een gitaar wil kopen wordt je overspoeld met keuzes. Er zijn verschillende merken, verschillende soorten en maten…
Snaarinstrument: de harpDe harp heeft al een hele lange geschiedenis achter de rug. Het instrument kwam al voor in Egypte en Babylonië, in de Ou…