Snaarinstrument: de harp
De harp heeft al een hele lange geschiedenis achter de rug. Het instrument kwam al voor in Egypte en Babylonië, in de Oudheid. Sindsdien is het een veelgebruikt muziekinstrument. Het laat ons nog steeds genieten van de prachtige klanken.
De harp
De harp valt onder de categorie snaarinstrumenten. Het instrument wordt bespeeld, door de snaren met de vingers te tokkelen.
De geschiedenis van de harp
In de bijbel kan men lezen dat de harp ook toen al in gebruik was. Het werd bespeeld door koning David. Tijdens de Middeleeuwen kwam de harp naar Europa. Uit dit instrument is de harp van nu ontstaan. De harp is dus een van de oudste muziekinstrumenten die er bestaan.
De snaren van de harp
De snaren van een harp lopen schuin naar de hals toe, vanaf de klankkast. Vroeger had het instrument maar vijf of zes snaren. Vandaag de dag zijn deze opgelopen tot een aantal van 48. Het ligt eraan met wat voor soort harp je te maken hebt. Er zijn verschillende soorten harpen, zoals de keltische harp, troubadourharp en pedaalharp. Elk van deze harpen heeft een verschillend aantal snaren.
De korte snaren zijn van darm gemaakt, de lange snaren van metaal. De langste snaar meet wel anderhalve meter, de kortste ongeveer twaalf centimeter.
De snaren kunnen worden bespeeld aan beide kanten. Om niet in de war te raken tijdens het spelen, hebben de snaren een bepaalde kleur. Dit afwisselend door de kleuren blauw, wit en rood. Zo heb je herkenning binnen de snaren.
De stemming van de harp
De stemming van de harp is in de loop van de zestiende eeuw chromatisch geworden. Dit houdt in, dat de snaren telkens met een halve toon worden verhoogd en verlaagd. Dit afhankelijk van welke richting je in speelt. Vroeger was de stemming diatonisch. Hierbij werden de snaren telkens met of een hele, of een halve toon verhoogd of verlaagd.
De Keltische harp
De Keltische harp speelt op dit moment nog steeds een belangrijke rol in de Ierse folklore. Het lijkt veel op een Middeleeuwse harp. Het is een kleiner instrument waarbij er geen pedalen gebruikt worden. De bekendste harpist binnen de Ierse folklore is de blinde harpist O'Carolan.