Harp, geschiedenis en verschillende soorten

Harp, geschiedenis en verschillende soorten De harp is een snaarinstrument dat in vele soorten muziek voor komt. Het instrument wordt bespeeld door te tokkelen met de vingers. Het instrument is al ontzettend oud, in de prehistorie kende men het al een vroege voorganger van het huidige muziekinstrument. In dit artikel informatie over de harp.

De geschiedenis van de harp

De eerste harp kwam al voor in de prehistorie. Dit was een harp met slechts een enkele snaar. De harp was namelijk in die tijd een jacht boog. Men ontdekte dat je een leuk geluid kreeg door aan de pees van de boog te tokkelen. Wanneer men meerdere bogen achter elkaar zetten kon je een deuntje maken omdat elke boog net iets anders van toon was. Uit dit principe ontstond de boogharp. Een boog met meerdere snaren. Hier kon een persoon makkelijk een riedeltje op spelen.
De harp zoals wij hem kennen ontstond ongeveer 3500 jaar voor Christus in het oude Egypte.

Soorten harpen

Er zijn officieel twee soorten harpen, de pedaal harp en de haakjes harp. Over beiden zal ik iets vertellen.

Pedaalharp

In de Middeleeuwen waren Europese harpen diatonisch. Dit houdt in dat de harp in een bepaalde toonladder werd gestemd. Dit was geen enkel probleem totdat men de muziek erg ging ontwikkelen en er ingewikkeldere stukken geschreven werden. Men bedacht dat een harpist tijdens het spelen van toon kon veranderen door bepaalde snaren op bepaalde plekken in te drukken. Dit bleek in de praktijk zeer lastig. Men bedacht daarom andere systemen om het harp spelen makkelijker te maken, maar een haakjes systeem en een dubbelgesnaarde harp bleken geen oplossingen te zijn. In de 19e eeuw werd de oplossing pas gevonden, door meneer Erard. Hij vond de dubbelpedaalharp uit. Hij verbond de harp met zeven pedalen. Deze pedalen hadden allemaal drie standen en zo kun de harpist makkelijk van toon veranderen. Een pedaal kan een toon een hele toon verhogen.De pedaalharp wordt ook wel een concertharp genoemd.

Haakjesharp

De haakjesharp, ook wel de Keltische harp, is iets kleiner dan de pedaalharp.De harp heeft geen pedalen, maar haakjes boven de snaren. Door een haakje om te klappen kan een snaar ingekort worden. Dit verhoogd de toon. De haakjes worden handmatig omgezet. Dit kan heel lastig zijn voor de harpist. De haakjesharp wordt vooral gebruikt bij het spelen van volksmuziek. Met name Ierse muziek wordt vaak op de harp gespeeld. Verder is de haakjes harp heel populair om op te oefenen.

Elektrisch versterkte harp

Een derde soort harp is de elektrisch versterkte harp. Deze harpen worden sinds de jaren 90 gemaakt door een harpbouwer met de naam Camac. De harpen kunnen ook akoestisch gebruikt worden. Dit kan niet bij een echte elektrische harp, dat is een compleet op zich staand instrument.

Bekende harpisten

Er zijn veel harpisten. Enkele bekende muzikanten die hun harp gebruiken tijdens het voordragen van Keltische muziek zijn:
  • Moya Brennan
  • Orla Fallon
  • Loreena McKennitt
© 2010 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snaarinstrument: de harpSnaarinstrument: de harpDe harp heeft al een hele lange geschiedenis achter de rug. Het instrument kwam al voor in Egypte en Babylonië, in de Ou…
Kerstmuziek: 50 Christmas Carols for All HarpsKerstmuziek: 50 Christmas Carols for All HarpsKerstmuziek die speciaal geschikt is om te spelen op je haakjesharp met relatief eenvoudige, maar goed klinkende bladmuz…
Muziekinstrument en persoonlijkheidMuziekinstrument en persoonlijkheidWelk muziekinstrument past het beste bij jouw persoonlijkheid of die van je kind? Hoe zit het met de geschiktheid van bi…

Piano of vleugel kopen  waarop moet je letten?Piano of vleugel kopen waarop moet je letten?Als u van plan bent een piano of vleugel aan te schaffen, moet u met enkele zaken rekening houden. Een piano of vleugel…
Violen bouwen uit passieNederland telt rond vijfentwintig vioolbouwers. De meeste bouwers verdienen hun geld vooral met reparaties en hebben daa…
Bronnen en referenties
Niamh (113 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.