Het blaasinstrument; de schalmei

In de Middeleeuwen was de schalmei het instrument van de herders en speellieden. Toen was het instrument al een groot succes en ook nu wordt het nog steeds veel gebruikt. Het brengt ons terug in de sferen van vroeger. Dit houten blaasinstrument heeft enige ontwikkelingen doorstaan in de loop der tijd.

De schalmei

De schalmei is een houten blaasinstrument en komt officiëel uit het Midden-Oosten. Daar wordt het dan ook nog veel bespeeld. Het is de voorloper van de bombarde en heeft overeenkomsten met de aulos uit Griekenland. De sopraan, de alt en de tenor waren de meest voorkomende schalmeien. De sopraanschalmei is de voorloper van de hobo.

In Egyptische muziek komt het geluid van de schalmei erg goed naar voren. Ook in Catalonië is het nog steeds het belangrijkste volksinstrument. Dit echter wel met een gemoderniseerd kleppenmechaniek.

Hoe bespeel je de schalmei?

Het geluid dat een schalmei produceert, is scherp en doordringend. Het instrument is voorzien van een dubbelriet. Een riet is een soort blaadje, dat ervoor zorgt dat het geluid tot stand wordt gebracht doordat het gaat trillen wanneer je op het instrument blaast. In het geval van een dubbelriet zijn er twee rietblaadjes samengebonden. Door middel van zes tot zeven toongaten, die je met de vingers bedekt tijdens het spelen, kunnen er verschillende tonen gecreëerd worden. De bespeler van de schalmei laat het riet vrij in zijn/haar mond vibreren.

In de loop der tijd, zijn er enige nieuwe ontwikkelingen gedaan rond het instrument. In Europa werd het windkapsel ontwikkeld. Dit zijn houten klepjes om de rietblaadjes tijdens het spelen te ondersteunen. De bespeler perst tijdens het spelen de lippen hier tegenaan.

De schalmei wordt ook nu nog steeds gebruikt

De schalmei wordt nog steeds gebruikt om soortgelijke muziek te maken zoals men dit in de Middeleeuwen deed. Bands zoals Corvus Corax, Saltatio Mortis en Rapalje zijn zeer bekend door hun meeslepende muziek en vallen erg in de smaak bij velen.

Eerder in het artikel heb je kunnen lezen dat de schalmei in Catalonië nog steeds het belangrijkste volksinstrument is. Het wordt onder andere gebruikt tijdens de sardana, een snelle volksdans uit de zestiende eeuw. Hierbij worden er twee sopraan- en twee tenorschalmeien gebruikt.
© 2011 - 2025 Vivi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muziekinstrumenten: De schalmeiMuziekinstrumenten: De schalmeiDe schalmei is sinds de kruistochten in Europa bekend. Dit blaasinstrument maakt in de middeleeuwen en renaissance een b…
Muziekinstrumenten: Kromhoorn en CornemuseMuziekinstrumenten: Kromhoorn en CornemuseDe muziekinstrumenten uit de middeleeuwen en renaissance zijn niet dezelfde als je nu in een orkest aantreft. De kromhoo…
Muziekinstrumenten: De middeleeuwenMuziekinstrumenten: De middeleeuwenAl sinds mensenheugenis wordt muziek gemaakt. Men begeleidde de zang met allerhande muziekinstrumenten. In de middeleeuw…
De rechte fluit: geschiedenis, bouw en het bespelenEen rechte fluit, is een type fluit die bespeeld wordt door de lippen aan de opening van de bovenkant van de pijp te pla…

Het keyboard; hoe werkt dit instrument?Het keyboard; hoe werkt dit instrument?Het keyboard is een erg veelzijdig instrument welke vele mogelijkheden biedt in de muziekwereld. Nu is de keuze welk ins…
Snaarinstrument: de harpSnaarinstrument: de harpDe harp heeft al een hele lange geschiedenis achter de rug. Het instrument kwam al voor in Egypte en Babylonië, in de Ou…
Bronnen en referenties
  • Geïllustreerde muziekinstrumenten encyclopedie ISBN 90 366 1332 9
Vivi (9 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.