Welke gitaar moet ik kiezen?

Welke gitaar moet ik kiezen? Als je een gitaar wil kopen wordt je overspoeld met keuzes. Er zijn verschillende merken, verschillende soorten en maten, verschillende kleuren, verschillende klanken, enzovoort. In dit artikel staan een paar eigenschappen waarop je de gitaren in kunt delen om je keuze makkelijker te maken. Dus succes met het lezen en ik hoop dat je er wat aan hebt!

Snaren

Ten eerste kun je heel makkelijk voor jezelf bepalen of je een gitaar met nylon snaren wilt (een klassieke gitaar: vooral gebruikt voor klassieke muziek en over het algemeen iets goedkoper) of met stalen snaren (een western gitaar: vooral gebruikt voor popmuziek en iets duurder dan de klassieke gitaar). Als je met stalen snaren speelt is er een kans dat je aan het begin een beetje last van je vingers hebt. Het is niet mogelijk om een klassieke gitaar te kopen en er stalen snaren op te zetten want dan gaat de hals kromtrekken.

Elektrisch of akoestisch

Als je een gitaar gaat kopen moet je ook de keuze maken of je een elektrische of een akoestische gitaar wilt kopen. Het voordeel aan een elektrische gitaar is dat je het volume gewoon naar gelieve omhoog kan draaien. Ook is er een verscheidenheid aan keuzes om de klank aan te passen. Zo kun je van een tokkelritme tot harde rockmuziek spelen. Wel is een elektrische gitaar over het algemeen iets duurder. Ook is een elektrische gitaar minder makkelijk om overal mee naartoe te nemen. Ten eerste is de gitaar (meestal) iets zwaarder en je moet dan ook nog een snoer en een versterker (die vaak nog zwaarder is dan je gitaar) meenemen.

Merken

Nadat je hebt gekozen wat voor gitaar je wilt (western of klassiek) kun je gaan kijken naar welk merk je kan nemen. Er zijn honderden merken met allemaal andere eigenschappen. Het is wel zo handig om voor een bekend merk te kiezen als Ibanez, Fender en Yamaha. Anders heb je de kans dat je een goedkoop chinees gitaartje koopt wat na de eerste keer bespelen uit elkaar valt.

Starterpakket

Als je eruit bent welk merk je wilt kun je kijken of er een starterspakket is van dat merk. Zo bespaar je vaak een hoop geld, omdat je anders een enorm assortiment aan extraatjes moet aanschaffen zoals plectra, een capo, een stemapperaat, enz..

Kleur

De kleur van de gitaar ligt geheel bij jouw. Als jij een zwarte gitaar mooi vind neem je gewoon een zwarte gitaar. Wel heeft de lak van de gitaar soms impact op de klank die eruit komt. Let daarop!

Winkel

Probeer de gitaar die je wilt te kopen bij een winkel in de buurt zodat je altijd terug kan komen voor service en advies. Vraag bij het kopen of de verkoper/winkeleigenaar zelf eerst een stukje speelt en of je het zelf ook even mag proberen. Anders kom je thuis met een gitaar waarvan je nog niet hebt gehoord hoe die klinkt.

Stemapperaat

Wanneer je een stemapperaat bij je gitaar wilt kopen is het handig om een elektrische te nemen. Het is makkelijker en preciezer om je gitaar hiermee te stemmen dan met bijvoorbeeld een stemfluitje. Met een stemfluitje moet je namelijk fluiten en dan de toonhoogtes vergelijken en aanpassen.

Dit waren mijn tips voor bij het kopen van een gitaar. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad, en nog veel plezier met gitaarspelen!
© 2012 - 2024 Anoniempersoon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Veel mensen die willen beginnen met gitaar spelen hebben geen idee wat voor gitaar ze mee moeten beginnen. Hier kun je l…
Tabs - voor gitaar en basTABS zijn een soort codering van grepen, snaren, en fretten op een gitaar of basgitaar. Met TABS kunnen we makkelijk ons…
Hoe stem je een gitaar?Je gitaar stemmen, oftewel je gitaar mooi zuiver laten klinken, is iets belangrijks wat je regelmatig zou moeten doen. H…
5 manieren om een gitaar te stemmen5 manieren om een gitaar te stemmenLees hier de beste vijf manieren om een akoestische en elektrische gitaar te stemmen. Snel via smartphone en tablet apps…

Het ritme van de boomwhackerHet ritme van de boomwhackerVoor het maken van muziek kun je muziekinstrumenten gebruiken. Dat het niet altijd ingewikkeld of duur hoeft te zijn bew…
Muziekinstrumenten: Kromhoorn en CornemuseMuziekinstrumenten: Kromhoorn en CornemuseDe muziekinstrumenten uit de middeleeuwen en renaissance zijn niet dezelfde als je nu in een orkest aantreft. De kromhoo…
Anoniempersoon (1 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.