Introductie van de gitaar

Introductie van de gitaar De gitaar is een populair instrument en wordt bij vele muziekstijlen gebruikt: rock, pop, heavy metal, nu metal, funk, jazz, blues, folk, klassiek,... Nagenoeg bij elke muziekstijl is er plaats voor de gitaar, elektrisch of akoestisch. Wanneer je een instrument wil leren bespelen, is het belangrijk om vaak en regelmatig te oefenen. Hoe meer speeluren, hoe beter je ontwikkeling. Dus oefenen, oefenen en oefenen. Discipline is hier ook een belangrijk onderdeel. Om dit te kunnen ontwikkelen is schematisch oefenen een stap in de goede richting.
<BR>
Akoestische gitaar  / Bron: Martin Möller, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Akoestische gitaar / Bron: Martin Möller, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Elektrische gitaar: Fender Stratocaster / Bron: Joachim Hensel-Losch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Elektrische gitaar: Fender Stratocaster / Bron: Joachim Hensel-Losch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De opbouw van de elektrische gitaar

Er zijn veel verschillende merken en types elektrische gitaren evenals de versterkers (vandaar de naam elektrische gitaar) voor deze gitaren. Op de afbeeldingstaat een Fender Stratocaster afgebeeld. Deze wordt door velen gezien als de basis voor de meeste elektrische gitaren, zo ook de Gibson Les Paul. Inmiddels zijn er echter veel andere merken en types op de markt en hebben de toonaangevende merken veel concurrentie erbij.

De opbouw van de akoestische gitaar

Ook voor de akoestische gitaar geldt dat er vele merken en types zijn gemaakt. Fender, Gibson, Epiphone, Takamine. Er bestaan ook elektroakoestische gitaren (niet te verwarren met semi-akoestische). Deze akoestische gitaren hebben de mogelijkheid om via een element en een versterker elektrisch te worden versterkt om meer volume te creëren.
 Een van de beroemdste semi-akoestische gitaren, The White Falcon van Gretsch / Bron: Eric Kilby, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0) Een van de beroemdste semi-akoestische gitaren, The White Falcon van Gretsch / Bron: Eric Kilby, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Houding van lichaam en gitaar

Lichaam

Belangrijk is dat je rug recht is, dat je je gitaar recht houdt en de kop van de gitaar licht naar boven laat wijzen en laat je gitaar steunen op de rechterbovenbeen (let op: bij de klassieke houding steunt je gitaar op je linkerbovenbeen en wijst de kop meer naar boven). Bij een staande houding is het enige verschil dat je je gitaar met een band rond je nek hangt. Belangrijk is dat je de gitaar niet te laag hangt want dan moet je je pols te veel buigen en dan heb je kans op blessures en/of overbelasting, dit geldt ook voor de zittende houding.

De rechterhandtechniek

De traditionele greep is om de plectrum (ontspannen) te klemmen tussen de duim en de wijsvinger. Je kunt dan je overige vingers al dan niet krommen. Deze greep wordt veelal aangeraden maar er zijn nog andere mogelijkheden. In principe zijn er twee basisposities. Bij de eerste optie worden de vingers van de rechterhand gesloten en steunen er een aantal vingers op de gitaar. Bij de tweede optie steunt je hand als het ware op de brug of de snaren. Deze techniek zorgt voor meer bewegingsvrijheid en je kunt er meer snelheid mee ontwikkelen. Voor beiden geldt evenals de plectrumgreep, dat het zeer persoonlijk is welke houding het beste aanvoelt.

De linkerhandtechniek

Alle noten moeten worden gespeeld met de toppen van je vingers. Deze plaats je tussen de frets en niet op de frets maar wel zo dicht mogelijk bij de rechterfret. De hand moet zo recht mogelijk worden gehouden. Dit is echter niet bij alle grepen mogelijk.

Het stemmen van de gitaar

Snaren en stemming

Je kan je gitaar op verschillende manieren en in verschillende stemmingen stemmen. De meest voorkomende is E-A-D-G-B-E
  • E (Eet) = onderste snaar
  • B (Banaan)
  • G (Geen)
  • D (Die)
  • A (Aap)
  • E (Een) = bovenste snaar

Om het te onthouden kan je gebruik maken van de zin: Een Aap Die Geen Banaan Eet

 Stemapparaat / Bron: Christoph Lange, Wikimedia Commons (CC BY-2.0) Stemapparaat / Bron: Christoph Lange, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Het stemapparaat
Je kan om je gitaar te stemmen, gebruik maken van een stemapparaat. Deze zijn er in verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Het gebruik van een stemapparaat is gewenst wanneer je bijvoorbeeld voor een optreden met meerdere muzikanten speelt.

Het stemschema

Je kan voor het stemmen van je gitaar ook gebruik maken van je gehoor. Bij het gebruik van dit schema speel je telkens per twee dezelfde noot. Deze moeten dus precies gelijk zijn. Wanneer je twee van deze tegelijk speelt en je hoort een soort van golvende beweging in het geluid, dan staan de snaren niet goed gestemd. Er bestaan nog andere mogelijkheden en eventueel kun je ook gebruik maken van flageoletten of eventueel een akkoord.
© 2012 - 2024 Kirjoittaja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De akoestische gitaarVoordat je begint met gitaarspelen moet je een keuze maken of je akoestisch of elektrisch wilt gaan spelen. Belangrijk i…
Welke gitaar moet ik kiezen?Welke gitaar moet ik kiezen?Als je een gitaar wil kopen wordt je overspoeld met keuzes. Er zijn verschillende merken, verschillende soorten en maten…
Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Veel mensen die willen beginnen met gitaar spelen hebben geen idee wat voor gitaar ze mee moeten beginnen. Hier kun je l…
Gitaar leren spelen zonder lessen en notenschriftGitaar leren spelen zonder lessen en notenschriftGitaar spelen is een ontspannen manier om muziek te maken. Alle soorten muziek zijn op de gitaar te spelen. Oefenen, vee…

Kerstmuziek voor gitaarKerstmuziek voor gitaarAls je kerstmuziek op je gitaar wilt spelen, loop je al snel tegen het probleem dat veel bladmuziek voor de feestdagen b…
Speel gitaar zoals The Edge van U2De sound van U2 is mede te danken aan het karakteristieke gitaargeluid en -spel van The Edge. Zijn geluid dankt hij uite…
Bronnen en referenties
Kirjoittaja (5 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.