De akoestische gitaar
Voordat je begint met gitaarspelen moet je een keuze maken of je akoestisch of elektrisch wilt gaan spelen. Belangrijk is om te weten wat voor soort muziek je wilt gaan spelen. Hier behandelen we de akoestische gitaar. Een stukje theorie over het instrument voordat je ermee begint te spelen.
Beginnen
Wanneer je je wilt oriënteren op bijvoorbeeld Jazz of rock kan je direct beginnen met elektrisch, terwijl je voor bijvoorbeeld klassiek beter met een akoestisch gitaar kunt beginnen. Alles kenner zeg ik: begin te allen tijde met akoestisch omdat dit een mooie basis is, die je later kunt uitbreiden met elektrisch.
Spaans of western
Voordat je begint met spelen kun je een keuze maken uit een Spaanse gitaar of een western gitaar. Het verschil zit in de snaren. Een Spaanse gitaar heeft nylon snaren en is daardoor (vooral in het begin) makkelijker te bespelen dan een western gitaar met stalen snaren. Het woord Spaanse gitaar zegt het al: deze wordt meestal gebruik voor Spaanse muziek, terwijl de western bekend staat in bijvoorbeeld country, rock etc.
Houtsoort
Ook speelt de houtsoort een belangrijke rol. Er zijn vele verschillende houtsoorten die in een gitaar worden gebruikt, door de een klinkt het geluid lichter, de andere geeft weer een warmer geluid. Laat je voor aankoop informeren door een gitaarspeciaalzaak.
De gitaar
1. Kop en stemmechanieken
Het zegt het al. De kop van de gitaar, dus de bovenkant is het gedeelte waar het stemmechaniek aan zit. Elke snaar zit gevonden om een spil die je doormiddel van knoppen kunt aandraaien. Hierdoor stem je de snaren van de gitaar. Dit stemmechaniek kan verschillen. Bij een Spaanse gitaar is dit bijvoorbeeld anders dan bij een western. Een normale stemming is de E stemming (E, A, D, G,B, E – te beginnen bij de bovenste snaar).
2. Topkam
Een stukje onder de kop van gitaar zit de topkam. Een kam die de snaren in gleuven duwt zodat ze op de juiste manier op de hals komen te liggen.
3. Toetsen en fretten
Op de hals van de kam zitten toetsen en fretten. Het verschilt erg hoeveel toetsen of fretten op een gitaar zitten, maar standaard is dit 21. Een toets is het (meestal) donkere blokje waar je je vingers op legt en de fret is het ijzeren gedeelte tussen deze toetsen. Op de hals vind men soms merkjes op bepaalde toetsen, te beginnen bij de 3e toets, deze dienen als hulpmiddel bij het spelen.
4. (Klank)kast
De klankkast van de gitaar bestaat bij een akoestische uit een holle binnenkant met daarin een klankgat. Deze zit in het bovenblad van de gitaar. De snaren lopen over het klankgat en geven het geluid. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar (zoals bovengenoemd) houtsoort maar ook naar de grote van een klankgat.
5. Brug
Op het bovenblad zit de brug van de gitaar. Aan de brug zitten de snaren gewonden die over de hals naar het stemmechaniek lopen. Vanaf de brug vervangt men dan ook altijd de snaren. In het geval van nylonsnaren zul je moeten vlechten bij de brug, in het geval van stalen snaren (bij een western gitaar), zitten hier vaak een vast metalen uiteinde aan die je aan de brug moet bevestigingen. Ook hierin zit dus een verschil in beide akoestische gitaren. Tot slot kennen we het brugzadel waar de snaren worden opgetild richting het klankgat.
Hulpmiddelen
Vaak wordt bij nylon snaren verwacht dat je kunt tokkelen, maar dit hoeft niet in alle gevallen. Wel klinkt het tokkelen op een akoestische sowieso mooier dan op een elektrische gitaar en kun je met je vingers tokkelen dan geeft dit in veel gevallen een warmer geluid. Ook zijn er enkele hulpmiddelen als een stemkastje, stemfluitje, bladmuziek etc. Het beste is om bij aanschaf te gaan oriënteren wat je nodig hebt en, zoals ik al noemde hierboven, vraag bij een speciaalzaak naar de mogelijkheden.
© 2011 - 2025 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De akoestische gitaarDe akoestische gitaar is slechts een van de vele soorten gitaren die we kennen maar echter wel een van de meest gebruikt…
Welke gitaar moet ik kiezen?Als je een gitaar wil kopen wordt je overspoeld met keuzes. Er zijn verschillende merken, verschillende soorten en maten…
De elektrische gitaarWanneer je verder wilt dan alleen akoestisch of je hebt geen zin om op een akoestische gitaar te beginnen, dan kun je de…