Gitaarsnaren: keuze uit diverse soorten en snaardiktes

Gitaarsnaren: keuze uit diverse soorten en snaardiktes Door de veelheid in aanbod van gitaarsnaren is voor elke gitaar wel een geschikt setje snaren te vinden naar voorkeur van de bespeler. De persoonlijke wensen van de muzikanten kunnen betrekking hebben op het materiaal waaruit de snaren bestaan, de dikte en de spanning van de snaren. Maar de keuze is ook afhankelijk van het soort instrumenten en zelfs van de te spelen muziek. In hoofdlijnen bestaan er twee soorten snaren namelijk snaren gemaakt van nylon en van staal. Beide soorten kunnen ook omwikkeld zijn.

Ontstaan van klanken

De snaren op een gitaar bestaan uit dunne draden die onder spanning staan. Er bestaat een groot verschil van spanning tussen snaren van nylon of van staal. Een nylonsnaar heeft minder dan de helft van de spanning van een stalen snaar. Als de snaren in trilling worden gebracht met vingers of plectrum (plat stukje plastic of been om de snaren mee te tokkelen) wordt een toon voortgebracht. Doordat de trillingen worden doorgegeven aan de klankkast zijn de tonen goed hoorbaar.

Soorten gitaarsnaren

Snaren kunnen alleen bestaan uit de kern van nylon of staal maar kunnen ook op verschillende manieren omwikkeld worden waardoor diverse types ontstaan zoals roundwound, flatwound, groundwound en compound.

Roundwound snaren

Bij een roudwound snaar is de kern van nylon of metaal omwikkeld met een ronde draad. Door de omwikkeling op die manier voelt de snaar een beetje ruw aan.

Flatwound snaren

Bij een flatwound snaar bestaat de omwikkeling uit een afgeplatte draad. Deze omwikkeling zorgt voor een gladdere snaar waardoor de vingers er makkelijk overheen glijden.

Groundwound snaren

Een groundwound snaar is een roundwound snaar die eerst plat gevijld wordt en daarna gepolijst. Daardoor ontstaat een gladder oppervlak. Door nog meer te polijsten ontstaat een snaar die ook wel flat-polished wordt genoemd.

Compound snaren

Dit zijn snaren waarvan de kern bestaat uit de combinatie van staal en zijde. Ze zijn alleen te gebruiken op een akoestische gitaar. Een speciaal soort compound snaar is de compound flatwound snaar waarbij het model flatwound eerst is omwikkeld met een ronde draad en daar overheen een afgeplatte draad.

Aanduiding snaardiktes

De dikte van een gitaarsnaar wordt aangegeven in inch welke de Engelse benaming is voor een duim die ongeveer 2,54 centimeter lang is. Maar omdat een snaar veel dunner is dan een inch komen de aanduidingen neer op zoveel duizendste inch. Zo betekent de aanduiding .009 dat de snaar negenduizendste van een inch dik is wat neerkomt op ongeveer een kwart millimeter. Er bestaan gitaarsnaren van .009 tot .035 dikte. Maar de aanduiding voor stalen snaren kan ook op een andere manier zoals:
  • extra light (010)
  • light (012)
  • medium (013)
  • heavy (014).

Kiezen van de juiste dikte van snaren

Een bepaald type snaar kan ook gekozen worden aan de hand van de te spelen muziek. Voor rockmuziek en popmuziek worden vaak snaren gebruikt die gemakkelijk opgedrukt kunnen worden in de diktes .009 en .010. Voor het uitvoeren van jazzmuziek worden meestal dikkere snaren gebruikt zoals .011, .012 en .013. Voor klassieke muziek uit te voeren op een Spaanse gitaar worden meestal snaren gekozen van de dikte .011 en .012 maar er zijn ook spelers met voorkeur voor .010 en .013. Dunne snaren hebben een felle klank maar zijn makkelijker in te drukken en ze zijn buigzamer. Met dikkere snaren wordt een vollere klank verkregen en ze hebben een langere levensduur.

Kiezen van snaren per instrument

Bij het kiezen van snaren moet uiteraard rekening worden gehouden met het soort instrument. In eerste instantie betreft dat de keuze voor een elektrische gitaar of een akoestische gitaar. Bij de akoestische gitaar speelt een rol of het gaat om een klassieke gitaar, ook wel Spaanse gitaar genoemd, of om een western-gitaar.

Spaanse gitaar

De Spaanse gitaar heeft altijd nylon snaren. De bouw van het instrument is niet berekend op stalen snaren die voor meer spanning zorgen.

Western-gitaar

De western-gitaar heeft wel stalen snaren. Het zijn prima snaren voor jazz-, blues-, bluegrass- en vooral country en westernmuziek.

Elektrische gitaar

De snaren van een elektrische gitaar zijn eveneens van staal en kunnen al dan niet omwikkeld zijn.

Vervangen van snaren

Voor het vervangen van een snaar hoeft niet altijd gewacht te worden totdat hij breekt. Het instrument kan namelijk minder sprankelend gaan klinken met oude snaren. Beginnende gitaarspelers hebben dat niet altijd in de gaten en merken pas verschil als er een nieuw set wordt opgezet. Overigens kan voor het breken van slechts één snaar een losse nieuwe worden gekocht en hoeft niet altijd een compleet set te worden aangeschaft.

Beginnende en geroutineerde gitaristen

Een beginnende gitarist met een Spaanse gitaar kan het best een setje medium tension kiezen om pas later een keuze te maken uit hard tension of extra hard tension. Geroutineerde gitaristen hebben door ervaring geleerd welke snaren het beste zijn voor hun instrument en welke windingen hun voorkeur hebben.
© 2017 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je gitaar stemmenJe gitaar stemmenHet is erg belangrijk dat je gitaar regelmatig gestemd wordt. Wanneer je net nieuwe snaren op je gitaar hebt liggen zul…
Het vervangen van je gitaarsnarenHet vervangen van je gitaarsnarenDe snaren van je gitaar zijn één van de belangrijkste onderdelen van je gitaar. Zonder snaren kun je natuurlijk geen tri…
Hoe stem je een gitaar?Je gitaar stemmen, oftewel je gitaar mooi zuiver laten klinken, is iets belangrijks wat je regelmatig zou moeten doen. H…
Hammer-on, pull-off, slides en palm-mutes op je gitaarIn veel liedjes komen special technieken voor: Hammer-on, pull-off, slides en palm-mutes. Veel mensen weten niet hoe je…

Je stem of gitaar opnemen met een audio interfaceJe stem of gitaar opnemen met een audio interfaceTegenwoordig is het makkelijker dan ooit om met een hoge kwaliteit je eigen stem, gitaar of ander instrument zelf op te…
Turn up The Bass House Party 1 (1991): weetjes en tracklistTurn up The Bass House Party 1 (1991): weetjes en tracklistIn 1991 bracht platenmaatschappij Arcade de cd Turn up The Bass House Party 1 uit. Dit was de eerste keer dat een megami…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Betexion, Pixabay
  • https://www.bax-shop.nl/keuzehulp/gitaarsnaren
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Snaar_(muziek)
  • https://www.gitaartabs.nl/gitaar-lessen/228/plus/
  • http://www.gitaarhobby.nl/gitaar-snaren.php
  • https://muziek-en-film.infonu.nl/instrumenten/98035-gitaarsnaren-roundwound-flatwound-gepolijst-of-gecoat.html
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.