Je stem of gitaar opnemen met een audio interface
Tegenwoordig is het makkelijker dan ooit om met een hoge kwaliteit je eigen stem, gitaar of ander instrument zelf op te nemen zonder geld uit te hoeven geven aan de huur van een professionele studio. Met slechts een computer, audio interface, microfoon en de benodigde kabels valt thuis al een studiowaardige kwaliteit te bereiken. Door het grote aanbod aan gratis software is een thuisstudio voor iedereen binnen handbereik.
Opnemen elektrische gitaar
Elke elektrische gitaar is gemakkelijk op te nemen met een audio interface. Dit is een apparaat waar je de kabel van je gitaar inplugt. (Let op: Niet elk interface heeft de mogelijkheid om een gitaar rechtstreeks op aan te sluiten; als het geen actieve gitaar betreft zal je een interface met ingang Hi-Z (instrument) moeten gebruiken). Deze interface verbind je vervolgens via een usb-kabel met je pc. De pc zal de interface niet altijd gelijk herkennen; lees de handleiding van de interface om te zien welke drivers je moet installeren zodat de pc je interface herkent. Vaak kan dit gemakkelijk via de site van de producent. Als je eenmaal de juiste drivers hebt gedownload zal je pc de audio interface herkennen als in- en output-apparaat. Je kunt overigens met een audio interface naast gitaar elk ander instrument aansluiten met een 6.35mm output-kanaal.
Als je vervolgens in een audioprogramma iets opneemt en dat terugluistert zal je horen dat het geluid clean is; het is nog niet versterkt. Om dit geluid te versterken zijn er veel verschillende digitale versterkersimulators op de markt; een gratis voorbeeld is Guitar Rig 5. In een dergelijk programma kun je hetgeen dat je inspeelt ook opnemen om het daarna te exporteren en eventueel in een audioprogramma verder te bewerken. Houd er wel rekening mee dat het versterkte geluid niet uit je pc komt; om dit te kunnen beluisteren moet je een koptelefoon aansluiten op je audio interface. Het geluid wordt immers gegenereerd op de geluidskaart van de audio interface.
Opnemen akoestische gitaar
Sommige akoestische gitaren zijn op een versterker aan te sluiten; deze zijn te herkennen aan een 6.35mm output-kanaal, net als bij een elektrische gitaar. Deze akoestische gitaren zijn dan ook op dezelfde manier op te nemen als hierboven is uitgelegd. De meeste akoestische gitaren bevatten echter geen output-jack en zijn dus moeilijker op te nemen. Dit kan echter natuurlijk wel met een microfoon gericht op bijvoorbeeld het klankgat of de twaalfde fret (afhankelijk van het geluid dat je wil bereiken). Daarnaast zijn er ook externe pick-ups voor akoestische gitaren te koop. Deze plaats je in het klankgat en verbind je via een usb-kabel met je pc, waardoor alles wat je op je gitaar speelt clean wordt opgenomen in het gewenste audioprogramma.
Opnemen met een microfoon
USB- en XLR-microfoons
Er zijn twee soorten microfoons op de markt: microfoons met een USB-uitgang en met een XLR-uitgang. Microfoons met een USB-uitgang zijn het makkelijkst aan te sluiten; elke pc zal deze bij de aansluiting gelijk herkennen. Vervolgens hoef je bij het gewenste audioprogramma slechts de microfoon als input-apparaat te selecteren. Bij XLR-microfoons is dit iets omslachtiger. Deze dienen eerst aangesloten te worden op een audio interface; vervolgens werkt het opnemen hetzelfde als bij een elektrische gitaar.
Dynamische en condensatormicrofoons
Hiernaast wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen dynamische microfoons en condensatormicrofoons. Het verschil tussen beide zit hem in het kapsel (het gedeelte van de microfoon dat geluid ontvangt). Dynamische microfoons zijn vooral geschikt voor live gebruik; bijvoorbeeld het versterken van stemgeluid of drums. Condensatormicrofoons zijn vooral geschikt voor het maken van opnames met hoge kwaliteit. Denk hierbij aan akoestische gitaren of blaasinstrumenten. Een nadeel van condensatormicrofoons is dat deze fantoomvoeding vereisen; hierdoor ontvangt de microfoon stroom.