Een gitaar versterken: transducer, microfoon & piezo pickups

Een akoestische gitaar versterken kan op verschillende manieren. In dit artikel staat informatie over gitaar piezo pickups, transducer pickups en microfoons en wordt bijvoorbeeld het verschil tussen passieve en actieve elementen uitgelegd. Maak van een gitaar de beste gitaar door het juiste element toe te voegen. Indeling van dit artikel:

Een gitaar versterken: transducer pickup en piezo pickups

Om akoestisch geluid van bijvoorbeeld een gitaar te kunnen versterken via een (akoestische) gitaarversterker zijn een paar dingen nodig. Allereerst een element wat het geluid opvangt, dit kan een piëzo pickup zijn, een andere vorm van transducer pickup of een microfoon. Daarnaast gebruiken veel muzikanten een zogenaamde pre-amp(lifier). Dit apparaat dat in de gitaar ingebouwd kan zijn maar waar ook externe versies van zijn zorgt ervoor dat het opgevangen geluid (of trillingen) al versterkt wordt voordat het door de laatste versterker naar buiten komt als geluid. Bij de aanwezigheid van een transducer pickup zorgt die ervoor dat trillingen omgezet worden in een elektrisch signaal dat dus via de pre-amp naar de versterker gaat. Vaak dient een pre-amp voorzien te worden van een batterij om het versterken mogelijk te maken. Bekijk gitaar informatie en info over het aanschaffen van een akoestische western of Spaanse gitaar: Akoestische western of Spaanse gitaar: verschillen en koopadvies.

Piezo of transducer pickup en microfoons voor het versterken van een gitaar: wat maakt de beste gitaar?

  • Contact pickup. Een contact pickup registreert de trillingen van de gitaar. Deze pickups zijn vaak goedkoop en hebben een redelijke geluidskwaliteit. Contact pickups zijn goed bestend tegen feedback en dus geschikt voor hoog volume en live-optredens. De piëzo pickup is veruit de meest bekende en meest gebruikte pickup.
  • Condensator microfoon systemen. Over het algemeen zorgen deze voor de beste geluidskwaliteit alleen bestaat het risico voor feedback: de gitaar kan geluiden van buitenaf ook registreren en laten versterken waardoor er een loop ontstaat van continue geluid/ruis/hoge piep. Enkele beroemde gitaarspelers met de beste gitaren gebruiken microfoons voor versterking.
  • Magnetische pickup. Deze pickups lijken op die van elektrische gitaren: ze registreren trillingen van stalen snaren in een magnetisch veld. Een mogelijk nadeel van deze pickups is dat ze teveel klinken als een elektrische gitaar, iets waar lang niet alle akoestische gitaarspelers naar op zoek zijn.

Gitaar element info: het combineren van piezo of transducer pickups

Meerdere pickups in een snaarinstrument zijn goed mogelijk. Het komt voor dat er bijvoorbeeld een microfoon én piëzo-element in een gitaar zitten. Met deze combinatie is het op een mengpaneel / P.A. mogelijk de best klinkende mix van elementen te maken. In de meest optimale situatie wordt de betere klank van de microfoon gemengd met de goede kenmerken van een piezo pickup: voornamelijk minder feedback. Helaas gaat dit lang niet in alle gevallen op en verkiezen veel gitaristen alsnog piezo pickups. Zoek dus naar de juiste afstelling voor het mooiste en beste geluid, dit kan vaak eerder bereikt worden met meerdere elementen maar kan voor wat extra werk zorgen.

Het inbouwen van een piezo of transducer pickup

Sommige oplossingen voor het versterken van akoestisch geluid vergen veel werk. In het geval van een ingebouwde pre-amp dient er een gat in de gitaar (indien deze nog niet te versterken is) gemaakt te worden voor deze pre-amp. Soms komt hier nog een aanpassing bij als er een los batterij-compartiment in de gitaar geplaatst wordt. Andere oplossingen zijn simpeler (alleen een passief piëzo-element) en vereisen alleen een ingang waar de gitaarband wordt vastgemaakt aan de achterzijde van de gitaar. Het element wordt vervolgens onder de gitaarkam geplakt. Aangezien het geluid van een passieve pickup vaak minder hard is dient er in de meeste gevallen een outbound of externe versterker tussen de gitaar en uiteindelijke versterker te komen.

Passieve of actieve gitaar pickups

Het voordeel van een passief element is ruimte/origineel vormbehoud van de gitaar en batterijen. Er hoeft minder in de gitaar geboord te worden (batterij-klepje, pre-amp) en batterijen zijn sowieso niet nodig voor deze versie van pickups. Het geluid is echter minder luid en is vaak vlakker dan een actief element dat wel een batterij vereist. Er zijn passieve magnetische pickups die zeer makkelijk in- en uit een gitaar te halen zijn, erg handig als je deze weer wilt gebruiken bij een ander model of nieuwe gitaar. Een actieve pickup heeft, zoals hierboven beschreven, een hogere output: door de tussenkomst van een pre-amp is het geluid luider, ook bij gebruik van lange kabels. Tenslotte is er een prijsverschil: actieve pickups zijn over het algemeen duurder dan passieve elementen.

Feedback bij gitaar

Een oplossing voor feedback op het podium is een zogenaamde 'sound-hole cover'. Dit zijn ronde, vaak rubberen producten die gemakkelijk in een klankgat te plaatsen zijn. Hierdoor voorkom je dat geluid van buitenaf opgepikt wordt door de pickup en verminder je feedback.

Lees verder

© 2012 - 2024 Hvdv, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anatomie van de elektrische gitaarAnatomie van de elektrische gitaarAltijd willen weten waar de elektrische gitaar nou uit bestaat? In dit artikel worden alle onderdelen van de elektrische…
Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Veel mensen die willen beginnen met gitaar spelen hebben geen idee wat voor gitaar ze mee moeten beginnen. Hier kun je l…
Welke gitaar moet ik kiezen?Welke gitaar moet ik kiezen?Als je een gitaar wil kopen wordt je overspoeld met keuzes. Er zijn verschillende merken, verschillende soorten en maten…
Verschillen tussen klassieke en flamenco gitaarDe akoestische Spaanse gitaar zoals we die nu kennen is vooral bekend in de klassieke muziek. Voor het spelen van flamen…

Negende Symfonie (Uit de Nieuwe Wereld) van DvorakNegende Symfonie (Uit de Nieuwe Wereld) van DvorakAntonín Leopold Dvořák (1841-1904) componeerde veel werken. Tot de belangrijke muziekstukken van deze Tsjechische c…
Antonín Dvorak: leven en werk van een bijzonder componistAntonín Dvorak: leven en werk van een bijzonder componistHoe verliep de jeugd van Antonín Dvořák? Welke muziekinstrumenten leerde hij zelf bespelen? Hoe werd hij beroepsmus…
Bronnen en referenties
  • http://www.amplifyingacoustics.nl/page/about-the-amplification
  • http://www.guitarrabuena.nl/gitaren_artikel/gitaren_elektro_akoustisch
  • http://www.guitartips.addr.com/tip46.html
  • http://www.guitartips.addr.com/tip169.html
Hvdv (19 artikelen)
Laatste update: 27-12-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.