Anatomie van de elektrische gitaar

Anatomie van de elektrische gitaar Altijd willen weten waar de elektrische gitaar nou uit bestaat? In dit artikel worden alle onderdelen van de elektrische gitaar besproken!

Body

Dit is het houdwerk waarin de bridge, pickups, snaren, tremolo-houders en de volume/toonknoppen inzitten. De body bestaat in verschillende vormen en kleuren (een bekende vorm is de Flying V)

Snaren

Normaliter heeft iedere gitaar 6 snaren, als je de snaren aanslaat produceren deze geluid. Iedere snaar heeft een andere dikte, hoe dikker de snaar hoe lager het geluid en vice versa. Snaren zullen regelmatig breken en deze zullen dus regelmatig vervangen worden.

Bridge

Het stuk waar de snaren aan vast zitten, de bridge zit op het einde van de gitaar op de body, je hebt verschillende soorten bridges, maar daar zal ik wellicht in een ander artikel op ingaan.

Pickups

De elektronische apparaten die magnetische veranderingen opvangen die door het aanslaan van snaren worden veroorzaakt. De pickups zetten deze veranderingen om in elektrische signalen en deze worden naar de versterker gestuurd. De pickups zitten in de body onder de snaren tussen de bridge en het fretboard in.

Volume/Toonknoppen

Deze knoppen regelen de signalen die door de pickups doorgestuurd zullen worden naar de versterker. Je past er het volume en de toon mee aan, zo kun je bijvoorbeeld de nadruk leggen op hoge tonen of juist op lage tonen door middel van de toon-knop.

Headstock

Iedere gitaar heeft een headstock, de headstock is in principe het ‘hoofd’ van de gitaar, hierin zitten de stemmers (tuners) waarmee de snaren gestemd worden.

Stemmers

De snaren zitten vast aan de stemmers en als je aan de stemmers draait, maakt je de snaren langer of korter. Hiermee verander je de toon en dus kun je de gitaar hiermee stemmen naar de door jou gewenste tuning.

Fretboard

Dit is de ‘nek’ van de gitaar, hierop zitten frets (vakjes) en fretmarkeringen (stippen). De frets geven de plaats aan waarachter je moet drukken om een noot te maken, fretmarkeringen geven aan welk nummer het vakje heeft (3e, 5e, 7e, 9e, 12e, 15e, 17e, 19e en 21e vakje). Het 12e vakje wordt aangegeven met twee stippen, dit is omdat op het twaalfde vakje altijd dezelfde noot zit als die van de open snaar.
© 2008 - 2024 Njlvs, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gitaar versterken: transducer, microfoon & piezo pickupsEen akoestische gitaar versterken kan op verschillende manieren. In dit artikel staat informatie over gitaar piezo picku…
Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Wat voor gitaar moet je kopen om mee te beginnen?Veel mensen die willen beginnen met gitaar spelen hebben geen idee wat voor gitaar ze mee moeten beginnen. Hier kun je l…
Welke gitaar moet ik kiezen?Welke gitaar moet ik kiezen?Als je een gitaar wil kopen wordt je overspoeld met keuzes. Er zijn verschillende merken, verschillende soorten en maten…
Introductie van de gitaarIntroductie van de gitaarDe gitaar is een populair instrument en wordt bij vele muziekstijlen gebruikt: rock, pop, heavy metal, nu metal, funk, j…

Gretsch 6119 Chet Atkins TennesseanGretsch gitaren worden geproduceerd door het bedrijf Gretsch Musical Instruments. Tot 1970 in Brooklyn, USA, tegenwoordi…
Leer tabulatuur lezenLeer tabulatuur lezenHeeft u altijd gitaar willen leren spelen, maar kunt u geen noten lezen? Dan is hier dé oplossing; tabulatuur. Iedere gi…
Njlvs (16 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Instrumenten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.